Greennovációs Díjat ért az E.ON Energiakonténere

forrás: Prím Online, 2016. április 17. 12:08

Elzárt települések, tanyák, átmeneti szállások környezetbarát energiaellátására ad tökéletes megoldást az E.ON fejlesztése.

Régóta foglalkoztatta már a szakembereket, hogyan oldható meg költséghatékonyan a viszonylag kis energiaigényű, villamosítatlan, külterületi ingatlanok, tanyák áramellátása, hiszen hálózat hiányában csak nagy mennyiségű, fosszilis üzemanyag elégetésével, robbanómotoros áramtermelő berendezéssel lehet energiát adni ad hoc felmerülő igényekre.

 

Erre a kérdésre válaszul az E.ON csoport és a JKH Kft. szakemberei, egy 21. századi, korszerű, alternatív megoldást fejlesztettek ki. Az E.ON Energiakonténer megújuló energiaforrással, a hálózattól függetlenül, helyben képes áramot termelni, és azt rövid távon tárolni. Telepítése 48 órán belül megtörténhet.

 

A konténerre telepített, 10 kW névleges teljesítményű napelem rendszerrel a megtermelt áram háromféleképpen hasznosítható. Vagy közvetlenül felhasználható, vagy az elsődleges akkumulátoros tárolókban elraktározható, vagy hidrolízist végez, azaz amennyiben nincs közvetlen fogyasztás, és már az akkumulátorok is feltöltődtek, akkor megkezdődik a hidrolízis, melynek nyomán a megtermelt hidrogén a konténer külső részén elhelyezett palackokban kerül tárolásra. Így éjszaka vagy borús időben, amikor nincs napsütés és a napelemek nem termelnek áramot, az akkumulátorokból vagy az üzemanyagcellán keresztül a korábban eltárolt hidrogéngázból nyerhető áram. Egy átlagos háztartás energiaigényét így folyamatosan képes fedezni a konténer: éves viszonylatban 4000-6000kWh energiamennyiséget.

 

Az energia konténer nem csak alkalmi igények kielégítésére szolgál, hanem megoldás lehet olyan háztartásoknak is, amelyek nagyobb településcsoporttól távol vannak, így nagyon magas költsége lenne a vezetékhálózatra való rákötésüknek, vagy pedig más megkötések – például természetvédelmi övezeti besorolás – miatt nem közelíthetők meg sem földkábellel sem oszlopokon vitt vezetékkel. Üzemeltetését tekintve is egyszerű a felhasználó dolga, hiszen az E.ON távfelülgyeleti rendszerben folyamatosan nyomon tudja kö-vetni működését és optimalizálja az energiatermelési viszonyokat. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09