A vezérigazgatók három IT-leckéje: mobilitás, cloud, big data

forrás: Prím Online, 2016. április 21. 21:20

Azt, hogy a cég informatikai vezetője (CIO) vagy gazdasági első embere (CEO) legyen-e az informatikai beszállítók célközönsége, minden magára valamit is adó informatika témájú konferencián elhangzik, így természetesen nem maradhatott ki a kérdésből az idei Vezérigazgató Találkozó se, amelynek április 20. és 22. között a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálló adott otthont.

Mégis volt különbség az idei informatikai kerekasztal és a korábbi években megrendezett hasonló panelek között: míg eddig szinte mindig (a kezdeteket leszámítva) a vita résztvevői és a hallgatóság is „bennfentesként” vitatkoztak a témáról, az idén – mondhatni újra – az Oracle-t, a Microsoftot, a Bisnode-ot, a Qualisoftot és a 99999 Informatikai Kft-t képviselő szakemberek, de még a panelt vezető AAM-elnök, Kornai Gábor, is piacépítést végeztek, tanácsadóként szóltak a közönséghez, és elmagyarázták, hogy a mobil, a cloud és a big data „buzzword”-ök miképp változtatják meg a korábbi évek során felépített vállalati informatikát, és miképp kell új alapokra helyezni a digitalizációt. Szerencsés volt a pillanat, mert idén ezt a kerekasztal beszélgetés többnyire döntési helyzetben lévő vezérigazgatók (CEO-k) hallgatták, míg voltak évek, amikor az első számú vezetők inkább a politikai beszélgetésekre ültek be, a szakmai panelek közönsége viszont szakmai (CIO-k) volt. S ha már az IT-eseményt emeltük ki, érdemes megemlíteni azt is, hogy a második napot Vityi Péternek, az IVSZ alelnökének előadása indította.
 
Persze a CEBC (Central European Business Centre) által szervezett vezérigazgatói találkozóknak az informatikai kerekasztal csak az egyik visszatérő eleme, s bár a Prím olvasói számára talán ez a legfontosabb, a vállalatok első számú irányítóinak legalább ilyen fontos a politikusokkal és politikai gazdasági szakértőkkel való találkozás, az első kézből való tájékozódás lehetősége. Egyfajta félidős országértékelést tartott Gulyás Gergely, a Fidesz és a Parlament alelnöke, de a harmadik Orbán kormány félidejét értelkelték ellenzéki vezetők is (Schiffer András, Szigetvári Viktor és Vona Gábor), előadott Tölgyessy Péter és Kovács Árpád, és mások. Az idei Vezérigazgatói Találkozó különleges színfoltja az volt, hogy Somogyi Péternek, a rendezvény alapítójának és főszervezőjének sikerült megnyernie (elsősorban az új brit nagykövet segítségével) néhány nagykövetet is a ma esti gálavacsorára, így amellett, hogy délelőtt Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőhát vezérigazgatója elmondta, hogy miképp teheti meg az első lépéseket egy magyar cég a külföldi piacra lépéshez, maga a találkozó olyan informális beszélgetésekre is lehetőséget teremtett, amelyek a későbbiekben sokat lendíthetnek az itt jelen lévő cégek nemzetközi – és persze hazai – bizniszén.
 
Az idei Vezérigazgatói Találkozó egyik legjobb előadását Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész tartotta a rendszerváltozást követő szoborállításokról illetve szoborrombolásokról, s ezek ideológiai, történelmi megalapozottságáról vagy épp az alapok hiányáról.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

Több új, Magyarországon is elérhető környezetbarát keresési funkciót jelentett be a tegnapi napon a Google vezérigazgatója. 

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

A Google a Search On konferencián jelentette be, hogy újratervezte keresőszolgáltatását, amely mostantól intuitív módon segíti új témák felfedezését a MUM algoritmus segítségével.

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

A magyar piacon  végzett átfogó kutatás alapján a Vodafone Magyarország új vezetékes szolgáltatásportfólióval várja új és meglévő ügyfeleit. A különböző internetezési és tartalomfogyasztási szokásokhoz igazodva a szolgáltató a megújult portfólió által korszerűbb, átláthatóbb és szélesebb körben képes kiszolgálni az ügyféligényeket. 

2021. szeptember 29. 11:20

Tapasztalja meg a legendás játékot

A világ egyik vezető játékmonitor1 és IT-kiegészítő márkája, az AGON by AOC nemrég egy teljesen új termékkategóriát vezetett be a legigényesebb és legkompetitívebb játékosok és esportolók számára: az AGON PRO-t. Most két további, kivételes specifikációjú modellel bővül a kínálat: a HDR400 támogatással rendelkező 31,5 hüvelykes (80 cm) AG324UX modellel (4K @ 144 Hz) és a 27 hüvelykes (68,6 cm) AG274FZ (FHD @ 260 Hz) modellel. Az erőteljes, élénk színek érdekében mindkét modell IPS panellel rendelkezik és az extra sima, szellemképektől mentes megjelenítésért 1 ms GtG válaszidőt kínál.

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

Egyre több területen alkalmazzák és tesztelik a drónokkal való csomagszállítás lehetőségét. Ezek az eszközök az egészségügytől a hadiiparig számos folyamatot könnyíthetnek meg például azzal, hogy a nehezen megközelíthető vagy katasztrófa sújtotta területekre is képesek ételt vagy gyógyszert szállítani. A drónnal való szállítást forradalmasíthatja egy magyar fejlesztésű, könnyű szállítódoboz, amiben a tárgyak rögzíthetők, így többek között folyadékok biztonságos szállítását is lehetővé teszi.

2021. szeptember 15. 14:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12