Kínába(n) is megy a KÜRT

forrás: Prím Online, 2016. április 28. 08:45

A KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. fejlesztői műhelyében született technológiák és termékek lehetővé tették, hogy a hazai piac egyik legsikeresebb információbiztonsági cége olyan nemzetközi piacokra is kiléphessen, mint például az USA vagy Kína.

A cégnek ma négy olyan világszínvonalú terméke kínál egyedi megoldásokat aktuális és trendi informatikai, információbiztonsági problémákra, mint az információbiztonsági törvény vagy az ISO/IEC 27001 szabvány követelményeinek való megfelelés, a Big Data problémakör, vagy a pénzintézetek pénzügyi kockázatainak kezelése. A KÜRT hosszú távú stratégiájának fontos eleme üzleti modelljének átalakítása, ennek részeként költöztek 2016. januárban újra Budapest közigazgatási határán belülre, ahol a korábbinál szigorúbb követelményeket kielégítő adatmentés tisztaterű laboratóriumot alakítottak ki. 

 

A KÜRT-öt legtöbben az adatmentés terén elért sikerei miatt ismerik, ám a vállalat már több mint 15 éve jelentős, piacformáló szereplője hazánkban az információbiztonságnak is. 

 

A KÜRT-nél zajló üzleti modellváltás egyik eleme az új üzleti lehetőségek keresése itthon és külföldön. Régóta dédelgetett gondolat öltött testet, amikor az információbiztonsági üzletág úttörő módszertanait és know-how-jának erre alkalmas elemeit szoftvertermékekbe integrálták. Szoftveres támogatással a komplex információbiztonsági feladatok egyszerűbben, gyorsabban végezhetők el, esetenként automatizálhatók, így kevesebb emberi erőforrást igényelnek. Nem kevésbé lényeges, hogy ilyen termékekkel a külföldi piacokra történő kilépés is lényegesen egyszerűbben valósítható meg, mint tanácsadás jellegű szolgáltatásokkal.

 

 

Az új üzleti modell változásokat hozott a KÜRT életében. Mivel az információbiztonsági üzletág ügyfélkörének jelentős része budapesti székhelyű, így a tanácsadók és szakértők ingázásának időszükséglete jelentősen megnőtt. Másrészt a KÜRT Adatmentés hazai forgalma is könnyebben kezelhető Budapestről. Ezek és más tényezők mérlegelése után a KÜRT 2016. január elsejétől, nyolc év után ismét Budapestre, a XI. kerületbe költözött. 

 

„Már fontolgattuk a budaörsi Székház eladását, de a végső lökést a Budapestre költözéshez egy kedvező lehetőség adta meg. 2015 tavaszán egy francia vállalat vezetőinek annyira megtetszett a budaörsi épület, hogy kaptunk rá egy nagyon kedvező ajánlatot, amit a tulajdonosok a menedzsmenttel egyetértésben végül elfogadtak. A Székház eladása jól illeszkedik a cég üzleti modellváltási folyamatába, és plusz erőforrást jelent a KÜRT-nek, ami a saját fejlesztésű termékek külföldi piacra viteléhez nagy lehetőséget és könnyebbséget ad.” – mondta el a sajtóeseményen Márton Miklós üzleti vezérigazgató-helyettes.

 

Irány a Távol-Kelet

A kínai Invest Shenzhennel még tavaly aláírt stratégiai együttműködési megállapodás keretében az elmúlt hetekben már második alkalommal járt a KÜRT delegációja Kínában. Ezúttal konkrét projektek mentén folytatódtak a tárgyalások, információbiztonságról, a SeCube-ról és más KÜRT fejlesztésű szoftverekről, megoldásokról, mint a LogDrill, a PetaPylon vagy az EWS (Early Warning System). Shenzhen a kínai Szilícium-völgynek számít, iparilag ez a legfejlettebb térség, minden külföldi cég itt szeretne piacot szerezni, ezért óriási a verseny a bejutásért.

 

Kína legnagyobb hardver gyártói, a Lenovo és a ZTE számára a KÜRT új üzleti ajánlatot dolgozott ki, egyik legkelendőbb exportcikkére, az adatmentés know-how-ra alapozva. A – kissé leegyszerűsítve – adatgaranciának nevezhető üzleti modell a hardvergyártóknak komoly versenyelőnyt kínál az őket a versenytársaiktól szignifikánsan megkülönböztető szolgáltatáscsomag révén. A KÜRT számára az együttműködés elképzelhetetlen nagyságú adatmentési piaci potenciált nyit, óvatos kalkulációk alapján is a jelenlegi adatmentés bevétel 5-6-szorosa érhető el egy viszonylag rövid, fél éves felfutási időszak után. A lehetőségek között van közös vállalat alapítása, vagy technológia-transzfer is, ezek megvalósulása 2016/2017 fordulóján várható.

 

 

Két másik projekt a KÜRT Big Data megoldásaira épül, az ezekhez kapcsolódó szakmai háttérre és tudásra – érthetően – óriási az igény a világ legnépesebb országában. A magyar piac méreteihez szokott ember számára szinte felfoghatatlanok a Kínával, de akár csak az egyes régióival kapcsolatban is felmerülő népességi, gazdasági, pénzügyi mutatók. 

 

A legnagyobb figyelmet a biztonsági forensics, azaz biztonsági nyomozati tevékenység váltotta ki, amely több technológia együttműködésével képes felderíteni kiberbűnözési esetek hátterét. Ehhez nagyrészt az informatikai rendszerek által óriási mennyiségben generált naplóadatokat kell elemezni, de esetenként szükség van az adatmentési technológia egyes elemeire is. A KÜRT által kínált komplex forensics megoldáscsomag nemcsak a piaci szereplőknél váltott ki óriási érdeklődést, hanem a kormányzati intézmények körében is.  

 

Ugyancsak nagy lehetőségekkel kecsegtető projekt a shenzheni „OEP” egészségügyi adatbázisának feldolgozása, elemzése. Shenzhen vonzáskörzetében Németországnyi népesség él, az ő egészségügyi adataik elemzése felbecsülhetetlen jelentőségű, elég, ha a gyógyszergyárakra, vagy a Kínában is szárnyaló egészségiparra gondolunk. Ebben a projektben is a KÜRT Big Data megoldásai, illetve az ezekben alkalmazott speciális algoritmusok és know-how jelenti az együttműködés alapját. Következő lépésként a KÜRT szakértői kapnak egy minta-adatbázist Kínából, ennek elemzése, az adatok feltérképezése szabja majd meg a potenciális üzleti irányokat.  

 

A KÜRT delegáció Vietnámba és Burmába is ellátogatott 

Vietnam ismerős vidék a KÜRT számára, hiszen több mint 10 éve a Vietnami Honvédelmi Minisztérium már megvásárolta az adatmentés technológia know-how-ját. Most más szervezetekkel folytat előrehaladott tárgyalásokat a KÜRT, és a projekt tárgya szintén az adatmentés know-how, de ezúttal hosszú távú együttműködési keretek között és – a megváltozott informatikai, kiberbűnözési állapotoknak megfelelően – kiegészítve forensics technológiával és módszertannal. 

 

Burma hosszú, több évtizedes bezártság és diktatúra után, nemrég lépett a demokratizálódás és a nyitás útjára. Az országnak különféle közigazgatási és gazdasági rendszereket kell létrehoznia, megreformálnia, működőképessé tennie, és ez egy sor üzleti lehetőséget jelent az ilyen szakértelemmel rendelkező cégek számára. A KÜRT Magyarországon az elmúlt csaknem 10 évben számos közigazgatási rendszer kialakításában vett részt, így rendelkezik a szükséges kompetenciákkal és tapasztalattal. A KÜRT delegációja ilyen jellegű projektek indításáról, illetve ilyen projektekben való részvételről tárgyalt a burmai illetékesekkel.

 

USA

A KÜRT termékfejlesztésének egyik sikertörténete a SeCube, amely a kockázatmenedzsmentet támogató szoftverből komplex IT GRC (Governance/Risk/Compliance – Irányítás, Kockázatmenedzsment, Jogszabályi megfelelés) megoldássá nőtte ki magát. A külföldi terjeszkedés jegyében nemrég megállapodás született az amerikai IT biztonsági céggel, a Nuveric LLC-vel, amely az USA egész területén fog felhő alapú szolgáltatást nyújtani a SeCube-bal.  

A KÜRT és az Információbiztonsági törvény (Ibtv.)

Az új nemzetközi lehetőségek mellett hazai sikereket is elkönyvelhet a KÜRT. 

 

Az Ibtv. hatálya alá tartozó szervezeteknek számos követelményt kell teljesíteniük, ezek egyike a kockázatarányos védelmi rendszer kialakítása. Ehhez számos speciális szakértelmet igénylő, és egyben nagy bizalmasságú feladatot (sérülékenység-vizsgálat, auditok, kockázatelemzés) kell elvégeztetniük külső szervezetekkel, amelyek köre erősen behatárolt. A KÜRT, mint az egyik vezető hazai információbiztonsági vállalat, nemrég bekerült ebbe a körbe, ezzel olyan jogosítványt szerzett ezekhez a tevékenységekhez, amivel az országban vele együtt csak ketten rendelkeznek. 

 

Az Ibtv.-t és végrehajtási rendeletei-t a KÜRT SeCube szoftvere is kiemelten támogatja, több fronton jelent nagy segítséget az információbiztonsági törvény követelményeinek való megfelelésben az érintett szervezeteknek. Az alkalmazással hatékony módon megvalósíthatóak és folyamatosan karbantarthatóak a hivatkozott BM rendelet által előírt feladatok, továbbá a hatóság által elvárt, XML formátumú jelentések is előállíthatóak.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20