Tízből kilenc IT szakember számára fontos tényező a fenntarthatóság a beszerzéseknél

forrás: Prím Online, 2016. április 29. 09:12

Az egyik legnagyobb európai technológiai kiállításon, a CeBIT 2016 rendezvényen résztvevő IT szakemberek 89%-a szerint a készülékbeszerzések kapcsán az elmúlt három évben nagyobb hangsúlyt kaptak a környezetvédelmi szempontok. Az 500-nál több munkavállalót foglalkoztató vállalatok esetében a válaszadók 62%-a mondta, hogy a fenntarthatósági kérdések fontossága jelentősen nőtt. Míg a 10-nél kevesebb főt alkalmazó vállalkozások megkérdezettek esetében ugyanez az arány 42% volt. 

A kutatás aktualitását az Európai Bizottság új közbeszerzési irányelveinek 2016. április 18-i hatályba lépése adja, amely kiegészíti a korábbi zöld közbeszerzésekre vonatkozó előírásokat, így átláthatóbbá válik a megvásárolt IT termékek és szolgáltatások környezetvédelmi teljesítménye az Európai Unióban. Az új szabályok értelmében, a közbeszerző szervezetnek valamennyi odaítélési eljárás során el kell készítenie egy speciális jelentést, amelyben kitér az eljáráshoz kapcsolódó döntési tényezőkre.  

 

A felmérés, amelyet a 2016. március 14-től 17-ig megrendezett CeBIT kiállításon részt vevő IT szakemberek között végeztek, rávilágít, hogy a vállalatok egyre inkább törekednek ökológiai lábnyomuk csökkentésére. Ezért elavult, kevésbé hatékony IT eszközeiket is lecserélik. A válaszadók több mint fele (51%) szerint a környezetvédelmi megfontolások lényeges szerepet játszanak a munkahelyi eszközpark felújítását célzó döntéseknél. Az 500 fős vállalatoknál a környezetvédelmi tényezők fontosságát a válaszadók 60%-a emelte ki, míg a 10 és 99 közötti munkavállalót foglalkoztató középvállalkozások esetében ez az arányszám 44% volt. 

 

Henning Ohlsson, az Epson Németország ügyvezetője úgy fogalmazott: „A felmérés eredménye szerint  egyre több okos vállalat – különösen a nagyvállalatok, amelyeknek megvannak a lehetőségeik, hogy rendszeresen fejlesszék technológiájukat –  teszi meg az első lépéseket egy környezetkímélőbb IT eszközpark irányába azért, hogy fenntartható munkahelyeket hozzanak létre.” 

 

 

A tintasugaras nyomtatás népszerűsége növekszik a vállalatok körében, mivel ez a technológia minden szempontból megfelel az üzleti fejlődés támasztotta követelményeknek: a költségcsökkentésre, a kisebb ökológiai lábnyomra, az egyre nagyobb produktivitásra és a minőségre vonatkozó elvárásoknak. Ebből következik, hogy az üzleti felhasználásra szánt tintasugaras készülékek piacát várhatóan gyors felfutás jellemzi majd a következő években. Az IDC piackutató előrejelzése szerint 2019-ig a teljes üzleti nyomtatók piacához viszonyítva akár 34%-os növekedéssel is lehet számolni.

 

Az Epson WorkForce Pro üzleti tintasugaras nyomtatók nagy nyomtatási sebességet és magas minőségű nyomatokat kínálnak, akár 80%-kal kevesebb energiafelhasználás mellett. Az Epson Cserélhető Tintacsomag Rendszerével (RIPS – Replaceable Ink Pack System) kiegészülve a WorkForce Pro készülékek egy feltöltéssel, akár 75000 oldal nyomtatására elegendő tintával rendelkeznek. A nagy volumenű nyomtatást igénylő vállalatok számára további előnyt jelent, hogy az eszközökkel 96%-os energiamegtakarítás, és 92%-kal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás érhető el, valamint működésük során 95%-kal kevesebb hulladék képződik a versenytársak lézernyomtatóihoz képest.  

 

Ohlsson hozzátette: „A párizsi COP21 klímakonferencián elfogadott egyezmény és az Európai Unió által kidolgozott, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság 2050-ig történő megvalósításának ütemterve értelmében az üzleti IT eszközök környezeti hatását fokozottan fogják vizsgálni. Éppen ezért a kompakt, hatékony és precíziós technológiáinkat úgy alkottuk meg, hogy ügyfeleink környezeti terhelésüket csökkenthessék termékeik, szolgáltatásaik révén és minden egyéb működési területükön.”

 

 

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xerox bemutatta kisvállalkozásoknak szánt új kompakt nyomtatócsaládját

A Xerox egy új, három eszközből álló, költséghatékony nyomtatócsaládot mutatott be, amelyek célja a kisebb irodák mobilitásának a segítése anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni a képminőség, a biztonság vagy a felhasználói élmény tekintetében. A Xerox B210, B205 és B215 multifunkcionális nyomtatók nagy sebességű, vezeték nélküli kapcsolatot biztosítanak, lehetővé téve a felhasználóknak hogy bármikor bárhonnan nyomtathassanak.

2019. augusztus 26. 16:53

Az MMD lerántja a leplet a vadonatúj Philips E1 monitorsorozatról

Az MMD, vezető képernyő specialista és a Philips monitors márka licencpartnere bejelenti a Philips E1 sorozat megjelenését. Ez a kívül- belül lenyűgöző monitorcsalád egyesíti az elegáns dizájnt és az innovatív funkciókat, amelyek által a termékek a munka és a szórakozás területén egyaránt kivételes felhasználói élményt nyújtanak. 

2019. augusztus 5. 11:48

Bemutatkozott az LG új UltraFine 5K monitora Apple termékekhez

Az LG Electronics (LG) bemutatta új, 27 hüvelykes UltraFine 5K kijelzőjét (27MD5KL modell), amely a gyártó 24 hüvelykes UltraFine 4K monitorához (24MD4KL modell) hasonlóan olyan felsőkategóriás eszköz, amelyet kifejezetten a legújabb Apple termékekhez terveztek.

2019. augusztus 5. 10:50

A Xerox továbbfejleszti tintasugaras technológiáját új nyomdagépével

A Xerox bemutatta a Xerox Baltoro HF Inkjet Press tintasugaras, vágott lapos nyomdagépet, amely lehetővé teszi a nagy mennyiségű tranzakciós nyomtatást, a kiváló minőségű DM levelek és katalógusok készítését egyetlen nyomdagépen, tökéletes képminőséggel és termelékenységgel.

2019. július 30. 15:40

Nagy sebességű fekete-fehér multifunkciós nyomtató az Epsontól

Az Epson legújabb A3-as üzleti tintasugaras készüléke kiváló minőségű és nagy mennyiségű nyomtatásra képes akár 100 lap/perc sebesség mellett, így kiváló választás például logisztikai célokra.

2019. július 14. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás