Versenyben a versenyzőkért

forrás: Prím Online, 2016. május 7. 14:16

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság két rangos informatikai diákversenye díjkiosztóját tartotta május 5-én, az ELTE Informatikai Karán. 

A 19. Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny és a 32. Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny kiemelkedő helyezettjei vehették át díjaikat. A versenyen évek óta eredményes tanulókkal szereplő oktatókat is könyvjutalommal ismerték el. 

 

A 19. Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny nyerteseit Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja, Miltényi Gábor, az NJSZT ügyvezetőigazgató-helyettese és Zsakó László, az Országos Versenybizottság elnöke köszöntötte. A 32. Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny díjazottjait Horváth Zoltán dékán mellett Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke, Varga Attila, az EMMI titkárságvezetője és Péceli Gábor akadémikus, az NJSZT korábbi elnöke köszöntötte. A versenyt Zsakó László és Horváth Gyula, a Versenybizottság tagja értékelte.

 

 

Horváth Zoltán és Miltényi Gábor is hangsúlyozta: az NJSZT és az ELTE IK 2016-tól még szorosabbra fűzi együttműködését. Az NJSZT által felfedezett és képzett tehetségek - így a versenyeken eredményesen szereplő diákok is - átléphetnek az ELTE IK tehetséggondozó rendszerébe. A kar hallgatói már elsőéves koruktól külön tehetséggondozó foglalkozásokon vehetnek részt, bevonják őket a kutató-fejlesztő munkába, személyes tutorokat rendelnek hozzájuk, egyenes utat biztosítanak a két diplomás európai mesterképzéshez is. Az NJSZT és az ELTE IK tehetséggondozási programjaiban kibontakozó fiatal szakemberek kiváló eséllyel indulhatnak a munkaerőpiacon, akikért az IT-cégek fognak versengeni. Vágujhelyi Ferenc, az NHIT elnöke Nemes Tihamér több mint félévszázada kiadott, híres könyvét hozta magával. „A Kibernetikai gépek című könyvben ismertetett berendezéseknek már a formáján látszik, hogy a gépek mire képesek. Manapság, ami a gyárból kijön, üres váz. A mai hozzáadott érték: a szoftver.” Érvelése szerint akkor van jövője egy országnak, ha dolgoznak benne szoftveresek. Ma Magyarországon körülbelül 300.000 ember dolgozik az IT-szektorban, ebből körülbelül 20.000 lehet a programozók száma. A 18 évesek körülbelül 7 százaléka megy informatikus pályájára. Övék a jövő – nagyon szerencsés, aki tud is programozni, és élvezi is azt, amit csinál. Erre adnak példát a versenyzők. 

 

Az NJSZT kiemelkedő jelentőséget tulajdonít versenyeinek, amelyeken az elmúlt több mint 30 évben 270.000 diák mérettette meg magát. Péceli Gábor akadémikus, az NJSZT korábbi elnöke mondanivalóját három pontban foglalta össze: először is szívből gratulált a verseny nyerteseinek és tanáraiknak. Másodszor megerősítette, hogy az NJSZT azoknak a társasága, akik elkötelezettek a tehetséggondozás, a digitális esélyegyenlőség és a digitális írástudás iránt. Végezetül pedig azt tanácsolta a diákoknak: szeressék az informatikát, de ne csak az informatikát szeressék! 

 

A versenyeket a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta, a verseny szakmai együttműködő partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács.

 

A versenyek feladatai és eredményei a következő oldalakon tekinthetőek meg:

http://tehetseg.inf.elte.hu/logo/logo_aktualis.html

http://tehetseg.inf.elte.hu/nemes/nemes_aktualis.html

http://tehetseg.inf.elte.hu/nemesa/nemesa_aktualis.html

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05