Robbanás előtt a biztonságos internet

Henger Attila, 2016. május 10. 18:13

Az utolsó szöget verheti be az internettel egyidős HTTP protokoll koporsójába a Let’s Encrypt kezdeményezése, ami a korábbi fizetős modellekkel élesen szakítva minden weblaptulajnak ingyenes, és a nagyobb böngészők által is hitelesnek elismert SSL tanúsítványt biztosít.

Habár ezzel távolról sem fog egy csapásra megoldódni a web valamennyi biztonsági nyűgje, de a fél év alatt 2 milliónál is több kibocsátott tanúsítvánnyal a háta mögött már látszik: a mozgalom segítségével pont kerülhet az internet-történelem egy darabjának a végére.

 

Hány olyan ügyet tud felsorolni, ahol olyan ősriválisok is egymás kezébe csaptak, mint a Facebook, a Google, vagy a Chrome és a Mozilla? Az internetezők biztonságos nethasználata pont ilyennek tűnik: a fentebb megnevezett iparági szereplők néhány tucat másik céggel összefogva jó néhány millió dollárt dobtak össze, hogy a lehető legszélesebb körben elterjesszék az SSL titkosítást használó HTTPS protokollt.

 

Az átlag internetező ebből nem sokat fog észlelni, legfeljebb annyit, hogy a jövőben többször fogja látni a biztonságos kapcsolatot jelző zöld lakatot böngészője címsora mellett. A kormányzati és egyéb forrásból eredő lehallgatások aranykorában ha ez mindent elsöprő forradalmat nem is jelent, de az biztosnak látszik, hogy új fejezet kezdődik.

 

A weboldalak tulajdonosainak viszont váltaniuk kell: egyre több tényező készteti őket arra, hogy HTTPS-re váltsanak. Ilyen lehet a közösségi nyomás – hiszen mind több versenytárs húzza be ezt a lépést. De a Google révén a keresőkből is jön a nyomás: a találati rangsorban előnyt élvezhet az, aki biztonságos kapcsolatot nyújt a netezők számára.

 

A Let’s Encrypt kezdeményezés újdonsága nem abban áll, hogy elsők közt biztosítottak volna ingyenes SSL tanúsítványt – ezek generálását már eddig is, akár saját hatáskörben is elvégezhették a weblaptulajdonosok. Az ilyen „sufnituning” megoldásokat ugyanakkor a böngészők nem fogadták el hitelesnek – ilyenkor találkoztak az internetezők az „Ön kapcsolata nem privát” kezdetű figyelmeztetésekkel. 

 

A Let’s Encrypt által kibocsátott tanúsítványokat a nagyobb böngészők is elfogadják. Igaz, annak fejében, hogy mindezt ingyen kínálják, van némi kellemetlenség: a regisztráción felül 90 naponként meg kell újítani ezeket a tanúsítványokat. További nehézséget okozhat, hogy a szervezet tanúsítványaival való munka során – még ha az pilótavizsgát nem is igényel –, egy git tároló klónozásától például nem árt, ha nem ijedünk meg.

 

De már erre is van megoldás – méghozzá egy magyar cég jóvoltából. A Tárhely.Eu saját fejlesztése a parancssortól idegenkedő, magyar weboldal-tulajdonosok számára „tovább-tovább-kész” szintig egyszerűsíti a regisztráció, telepítés terhesebb részeit is. Emellett a 90 naponként kötelező megújítás adminisztrációját is egyszerűbbé teszi.

 

„Mindez azt szolgálja, hogy minél szélesebb körben elterjedjen a biztonságos internetezés egyik sarokkövének számító, a legnépszerűbb böngészők által is hitelesként értékelt SSL-tanúsítvány” – fogalmazott Kárpáti Zoltán. 

 

A közel 40 ezer honlapot kiszolgáló Tárhely.Eu ügyvezető igazgatója elmondta: éppen azért, hogy ez a megoldás minél szélesebb körben terjedni tudjon, nemcsak a cég ügyfelei, hanem bárki számára ingyenesen hozzáférhetővé teszik azt.

 

A szolgáltatás a legnépszerűbb webkiszolgáló vezérlőfelületekkel (cPanel, Plesk, Interworx) teljes körűen képes együttműködni, amennyiben a weblapnak tárhelyet biztosító üzemeltető cég nem tiltja teljesen az SSL telepítési lehetőséget az ügyfelei számára. Más adminfelületek esetén, vagy FTP kapcsolódás biztosításával a tanúsítványok igénylésére van mód, a telepítést pedig a helyi rendszergazdának kell elvégeznie.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A járvány miatt lehet magasabb a villanyszámla

Bár szerencsére egyre inkább visszatérhet az élet a megszokott kerékvágásba, sokan – biztonsági okokból – valószínűleg a következő hónapokban is több időt töltenek majd otthon, mint a korábbi években ilyenkor. A több otthon töltött idő magasabb otthoni energiafogyasztást és így magasabb rezsiszámlát jelent, így most még inkább érdemes foglalkozni azzal, hogyan takarékoskodhatunk az energiával. Megfelelő háztartási eszközökkel és azok tudatos használatával évente több tízezer forinttal faragható le a rezsi.

2020. június 5. 19:01

Jobb teljesítmény és több funkció a céges adatok biztonságban tartásához

A tajvani Zyxel bemutatta új, a kisvállalkozásokra szabott és távoli munkavégzés kihívásaira is választ adó tűzfal eszköztárát. Az USG FLEX sorozattal a járványhelyzet csillapodása után is biztosított a mobilis munkavégzés, és a folyamatos biztonságos kapcsolódás.

2020. június 5. 17:25

Azért fizet egy budapesti étterem, ha nem lájkolod őket

Szokatlan akciót indított egy belvárosi étterem, hogy kimozdítsa az embereket a számítógép elől. A Tapassio nevű tapasozó 3000 forintot von le mindenkinek a számlájából, aki felvállalja, hogy egy hétig nem lájkolja a Facebook-bejegyzéseiket. Ezzel a húzással szeretnék ösztönözni a lakosságot arra, hogy a koronavírus miatti bezártság után ismét keressék fel kedvenc vendéglátóhelyeiket.

2020. június 5. 15:58

Indul a Startup Plastic Surgery program

Idén először szervezi meg a Klímainnovációs Közösség a Startup Plastic Surgery inkubációs programot, amelyre olyan magyar startupok jelentkezését várja, melyek megoldást nyújtanak a műanyag által okozott környezeti és egészségügyi kihívásokra. A program során kiválasztott legígéretesebb projektek gyorsított eljárású lehetőséget kaphatnak az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures inkubációs tőkeprogramjában, ahol 15 millió forintos befektetésben részesülhetnek. A programra június 20-ig lehet jelentkezni.

2020. június 5. 14:42

Még a járvány sem fogott ki a szerelmeseken

Minden negyedik távkapcsolatban élő, vagy arra kényszerült pár úgy érzi, hogy a fizikai távolság ellenére köteléke a veszélyhelyzet ideje alatt tovább erősödött társával – derül ki a Huawei Technologies Hungary 1000 fős, reprezentatív online felméréséből. A kutatás szerint a távkapcsolatban élők több időt töltöttek együtt beszélgetéssel, étkezéssel és egyéb közös online programokkal, mint azok a párok, akik egy háztartásban éltek a járvány alatt. A felmérés alapján a szerelem még a korlátozásoknál is erősebbnek bizonyult: tízből heten az óvintézkedések ellenére is találkoztak néha-néha, vagy akár gyakrabban is szerelmükkel. Egy ember átlagosan 9 másikkal tartott rendszeres kapcsolatot online, és naponta mintegy 45 percet töltött videóhívásokkal. 

2020. június 5. 13:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás