A Lenovo segít az Európai Űrügynökségnek a Tejútrendszer feltérképezésében

forrás: Prím Online, 2016. május 21. 09:58

Miután közel öt éve használja a Lenovo adatközponti megoldásait, az Európai Űrügynökség (ESA) megújította szerződését a Lenovóval, és továbbra is a Lenovo NeXtScale rendszert veszi igénybe a Gaia Projekt által generált hatalmas mennyiségű adat feldolgozására.

A 2013. december 19-én indult Gaia Projekt célja, hogy a Tejútrendszer minden korábbinál részletesebb térképének elkészítésével  hozzásegítse a kutatókat a világ keletkezésének és fejlődésének jobb megértéséhez. A csillagok leltározásához a projektnek olyan fejlett technológiára van szüksége, amely lehetővé teszi nagymennyiségű adat pontos és hibamentes feldolgozását. 

 

A nagy teljesítményt és rugalmasságot kínáló Lenovo NeXtScale hatékonyan kezeli a nagymennyiségű adat feldolgozása során felmerülő nehézségeket. A Lenovo adatfeldolgozási megoldásai ugyancsak lehetővé teszik több munkafolyamat felügyeletét a fejlett szerverfunkcióknak köszönhetően.
 

Fejlett, nagyteljesítményű adatfeldolgozás

A Lenovo 2011 óta működik együtt a Gaia Projekt keretében az ESA Európai Csillagászati Központjával a küldetés során generált tudományos adatok feldolgozásában. Ez a tevékenység alapvető fontosságú a Gaia végső adatfájljának elkészítéséhez, amelynek mérete a küldetés befejezésekor több mint egy petabájt (egymillió gigabájt vagy kb. 200 ezer DVD tárkapacitása) lesz. A projektben használt Lenovo rendszerek rugalmasak, méretezhetők, továbbá lehetővé teszik a biztonságos és megbízható adatfeldolgozást.

 

A Lenovo együttműködése az ESA-val újabb bizonyítéka a vállalat elkötelezettségének és ambícióinak a nagyteljesítményű informatikai megoldások piacán.  A Lenovo 2015-ben nyitotta meg Global HPC Innovation Centre létesítményét Stuttgartban a kutatás-fejlesztés elősegítésére és az alkalmazások tesztelésére. Tavaly a Lenovo csatlakozott a European Technology Platform for High-Performance Computing nevű agytröszt kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy aktív szerepet töltsön be a kutatási prioritások és tevékenységek meghatározásában, segítve ezzel az Európai Bizottságot az európai gazdasági növekedés stimulálásában döntő szerepet játszó nagyteljesítményű informatika területének támogatásában.

 

Wilfredo Sotolongo, Data Center Group alelnök, Lenovo EMEA : “Mindig is tevékenységünk középpontjába helyeztük ügyfeleinket. Folyamatosan invesztálunk innovatív termékek kifejlesztésébe annak érdekében, hogy ellássuk vásárlóinkat a piacon kapható legversenyképesebb megoldásokkal, amelyek segítenek nekik sikerre vinni vállalkozásukat vagy missziójukat. Az olyan együttműködések, mint amilyet az ESA-val folytatunk, fontos teljesítménymérőként szolgálnak, és segítenek fenntartani vezető szerepünket a nagyteljesítményű informatika területén."

 


 

Az Európai Űrügynökségről:

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy 1975-ben alapított kormányközi szervezet, amelynek küldetése az európai űrkutatás fejlesztése és annak biztosítása, hogy az űrkutatásra fordított pénzek az európai lakosok és a világ hasznára váljanak.Az ESA 22 tagállama Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság. Közülük 20 tagja az EU-nak. Az ESA hivatalosan együttműködik az EU további hét tagállamával. Egy együttműködési szerződés alapján Kanada részt vesz az ESA néhány programjában.A tagországok pénzügyi és szellemi erőforrásait koordináló ESA az egyes országok lehetőségein messze túlmutató programokat és tevékenységeket képes végrehajtani. Intenzíven együttműködik az EU-val a Galileo és Copernicus programok megvalósításában.  Az ESA indítóállványokat, űrhajókat és földi létesítményeket fejleszt annak érdekében, hogy Európát a globális űrkutatási tevékenység élvonalában tartsa. Műholdakat fejleszt és állít pályára földkutatási, navigációs, telekommunikációs és csillagászati célokra, űrszondákat küld a Naprendszer távoli régióiba, valamint együttműködik az emberrel végzett űrkutatás területén. Az ESA-val kapcsolatos további információkat a www.esa.int weboldalon talál.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05