5 találmány, amiről talán nem is gondolta volna, hogy a természet inspirálta!

forrás: Prím Online, 2016. május 29. 09:15

A technológia és a tudomány olyan újabb és újabb áttöréseket ér el, melyekről korábban álmodni sem mert az emberiség. Sokszor a leginnovatívabb megoldások a „vissza a természethez”-elv alapján születnek. Íme, 5 példa, amikor az állat- és növényvilág adott ihletet egy-egy elképesztő találmányhoz!

Védőháló

Egyes pókfajok egészen egyedülálló módon védik a hálójukat: olyan különleges selyemfonalat szőnek, amely visszaveri az ultraibolya fényt. A veszélyt jelentő repülő madarak szeme látja az ultraibolya tartományt is, így időben ki tudják kerülni az útjukba kerülő pókhálót. Az ember által épített környezetben sajnos sok madár pusztul el a tükröződő vagy átlátszó felületeknek ütközve. A német Arnold Glas cég mérnökei a pókok „találmányát” alapul véve hálómintás, ultraibolya fényt visszaverő bevonatú üveget terveztek, hogy megelőzhetők legyenek ezek a balesetek. 

 

 

Hüllők: sci-fi a jelenben

A gyíkokról köztudott, hogy leszakadt farkuk visszanő. Kutatók ugyanakkor felfedezték, hogy a rokonaik, a szalamandrák még tovább fejlesztették ezt az elképesztő és nagyon hasznos tulajdonságot: bármely testrészüket képesek regenerálni. Míg a gyíkok újra kinövesztett farka sokkal inkább biológiai művégtag, a szalamandrák új testrészei tökéletes másolatai lehetnek az elvesztettnek. Ezeknek a sci-fi-be illő képességeknek a tanulmányozásával a kutatók a jövőben képesek lehetnek emberi testrészeket is létrehozni, ami pedig – gondoljunk a transzplantációra váró, vagy amputáción átesett betegekre – óriási eredmény lehet az emberiség számára. 

 

 

Szupergyors lopakodó 

Japán világhírű vasútvonal-hálózatán, a Shikanszenen akár 400-500 km/h sebességgel is képesek száguldani a szerelvények. Ilyen sebességgel körülbelül egy óra alatt juthatnánk el legnyugatibb településünkről a legkeletibbe! Azonban a szuperexpresszen volt mit javítani: a szerelvények, amikor kibukkantak egy alagútból, fülsiketítő dörrenő hangot hallattak a légnyomás miatt. Eiji Nakatsu, a madárfigyeléssel is foglalkozó mérnök megoldásként a jégmadár csőrét formázó új orrot tervezett a vonatoknak. Így, hasonlóan az állathoz, amely szinte hang nélkül csapódik a vízbe vadászat közben, a szerelvények is csendben haladhatnak. Sőt, a fejlesztésnek köszönhetően még gyorsabbak és energiatakarékosabbak is lettek!

 

 

Kellemetlen potyautasból nélkülözhetetlen találmány

Ha körülnézünk háztartásunkban, egészen biztos, hogy találunk legalább egy dolgot, ami tépőzárral nyitható-zárható. Ez a hasznos eszköz annyira a mindennapjaink részévé vált, hogy szinte nem is gondolnánk, hogy bárkinek „fel kellett találnia”. A tépőzár ötlete egy George de Mestral nevű svájci mérnöké, aki közelebbről is tanulmányozni kezdte a kutyája bundájába ragadt bogáncsokat. A növények apró kampói inspirálták a ma ismert tépőzár ötletét. 

 

 

Látni és látszani

A molylepkékre általában ruháink rémeként gondolunk. Akik viszont a legújabb Samsung SUHD tévéjükön nézik kedvenc műsoraikat, hálásak is lehetnek nekik. A molyok többsége éjszaka repül, szaruhártyájuk apró dudorok csoportjaiból áll, melyek nem verik vissza a fényt, így a rovarok láthatatlanok maradnak. A dél-koreai cég fejlesztői ezt a tulajdonságot alkalmazták a legújabb SUHD TV-k tervezésekor. A képernyő hasonló felületű, mint a lepke szaruhártyája, így nem tükröződik, miközben a képminőség is tökéletes marad. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39