Újabb 10 iskola nyomtatja ki a jövőt!

forrás: Prím Online, 2016. június 2. 11:27

Óriásit lép előre a 3DTech az Iskolákban projekt azzal, hogy az alapító FreeDee Printing Solutions-höz csatlakozik a 3D nyomtatás két másik fontos magyar szereplője, a CraftUnique és a Leopoly. A 3DTech az Iskolákban projekt június elsején újabb 10 magyarországi iskolát szerelt fel egy-egy 3D nyomtatóval.

A 3DTech az Iskolákban program és a most létrejött hármas összefogás célja, hogy 3 éven belül minden Magyarországi iskolában legyen 3D nyomtató, amely használata hatékonyan segíti a diákok fejlődését és az oktatás mindennapjainak részét képezi. A FreeDee Printing Solutions a kezdeményezés első lépéseként a ’MakerBot a tanteremben!’ pályázattal mérte fel a hazai iskolák érdeklődését a 3D technológia iránt. A kiírt pályázatra 413 iskola jelentkezett, amelyek közül tizenegy nyert MakerBot 3D nyomtatót. Ez az eredmény felülmúlta a csapat várakozásait, a sikeren felbuzdulva döntöttek úgy, hogy szeretnék kiterjeszteni a mozgalmat. 

 

A CraftUnique és a Leopoly csatlakozásával egy időben a 3DTech az Iskolákban projekt újabb 10 magyarországi iskolát szerel fel egy-egy 3D nyomtatóval, így még több valós, hazai példa fogja alátámasztani a programban rejlő lehetőségeket. 

 

A mai napon CraftBot PLUS 3D nyomtatóval gazdagodó iskolák:

 • a Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 
 • a solymári Fészek Waldorf Általános Iskola és Gimnázium és AMI
 • a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium
 • a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Modell Divatiskolája, Iparművészeti, Ruha- és Bőripari Szakközépiskolája és Szakiskolája
 • a budapesti Herman Ottó Általános Iskola és Tudásközpont
 • a Szekszárdi Szakképzési Centrum Vályi Péter Szakképző Iskolája és Kollégiuma (Tamási)
 • a sárvári Tinódi Sebestyén Gimnázium, és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola
 • a Tápiószecsői Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 • a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Csiha Győző Szakképző Iskolája (Hajdúnánás) 
 • és a tolnai Sztárai Mihály Gimnázium

 

A FreeDee bemutatta, hogy az első kör nyertes pályázói április eleje óta mennyi nyomtatott szemléltető eszközzel szerelték fel saját intézményüket. Többen ismeretterjesztésbe kezdtek a környezetükben; szakmai napokon mutatták be az eszközt, más iskolákba is elvitték és egy kollégium virtuális múzeuma is elkezdett átlépni a megfogható valóságba. A műszaki szakiskolákban a diákok által tervezett alkatrészek öntöttek végre 3 dimenziós formát, de az olyan egyszerű modellezési lehetőségeknek köszönhetően, mint amilyen a Leopoly is, a többi intézményben is azonnal kerülhettek egyedi tervek nyomtatásra. 

 

A kezdeményezésben a 3D nyomtatás legfontosabb magyar szereplői vesznek részt:

 • FreeDee Printing Solutions – a FreeDee 3D Akadémia, az egyetlen hazai, 3D nyomtatással foglalkozó képzési program alapítója
 • Leopoly – a világszerte használt 3D modellező szoftver magyar készítője
 • CraftUnique – a CraftBot 3D nyomtató és CraftWare szeletelő szoftver magyar fejlesztője és gyártója

 

„A 3DTech iskolai program maga képzi az oktatógárdát, nem tesz többlet terhet az oktatási rendszerre. Célunk hogy Magyarország 3 éven belül a világ vezető 3D technológiai iskolai programját valósíthassa meg.”, Simó György, a FreeDee Printing Solutions ügyvezetője. 

 

 

„Az oktatásban, és egyáltalán, a következő generációk nevelésében szükség van a technológiai szemléletformálásra.”, Fazekas Csaba, a Craftunique ügyvezetője.

 

„A program egyedi lehetőséget teremt egy olyan iskolai 3D program létrehozására, amely jelentősen támogatja az oktatást és hozzájárul a tanulók fejlődéséhez.” Kárpáti Zoltán, a Leopoly ügyvezetője.  

 

A 3D nyomtató legnagyobb hozadéka az általa elérhető interdiszciplinaritásban mérhető. Az összetett feladatoknak köszönhetően egy-egy tantárgy fejlesztési céljainak elérése közben más tantárgyakhoz kapcsolódó kompetenciák is fejlődnek. Ráadásul a 3D nyomtatás olyan gyakorlati képzést kínál kézzel fogható eredménnyel, amely a gyerekek érdeklődését azonnal felkelti.

 

A 3DTech az Iskolákban program további szponzorokat keres az iskolák számára a program gyakorlati megvalósításához, az eszközök mind szélesebb körben elérhetővé tételéhez.

 

Vegye fel a kapcsolatot a szervezőkkel és csatlakozzon a 3DTech az Iskolákban programhoz! Segítse a következő generációk digitális ismereteinek fejlesztését!

 

A kezdeményezés mögött álló cégek szerint a 3DTech az Iskolában egy, akár központilag is könnyen elindítható program, amely az infrastruktúra kiépítésén túl magába foglalja a tanárok felkészítését, a szakmai támogatást, üzemeltetést és egy tudásmegosztásra épülő, online platformot is. 

 

A projekt 3 éven belül a világ vezető 3D technológiai iskolai programjává válhat!

 

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közel félszáz szakképzési centrumban segíti az oktatást 3D nyomtató

A hazai szakképzés alapját jelentő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó 44 db szakképzési centrumnak, egy hazai és EU-s forrást egyaránt tartalmazó pályázati projektnek köszönhetően lehetősége van egy úgynevezett Digitális Közösségi Alkotólabor létesítésére, ahol a tanulók megismerhetik számos digitális tárgyalkotási technológia alapjait. Ezek között szerepel a 3D tervezés és nyomtatás is, és örömteli, hogy a centrumok jelentős része, a világszínvonalú, teljes egészében magyar mérnökök által fejlesztett CraftBot 3D nyomtatókat választotta. 

2019. október 18. 17:06

Az új Epson SureColor nyomtatók kivételes minőséget és sokoldalúságot biztosítanak

Az Epson bemutatja első, 12 színkomponenst használó nagy formátumú nyomtatóit, amelyek minden eddiginél szélesebb színteret biztosítanak 99%-os Pantone-lefedettséggel*. 

2019. október 17. 18:33

Az MMD bemutatja az USB-C dokkolóval rendelkező Philips 346B1C monitort

Az MMD, vezető képernyő specialista és a Philips monitors márka licencpartnere bejelenti az USB-C funkcióval rendelkező, 34 hüvelykes ívelt UltraWide VA LCD Philips 346B1C monitor piacra kerülését. 

2019. október 17. 09:00

Új ipari 3D nyomtató megoldások az Ultimakertől

Az Ultimaker a világhírű TCT kiállításon bemutatta legújabb 3D nyomtatóját, az Ultimaker S3-at, valamint a cég bivalyerős összeállítását, amely az S5 modellt újabb automatizált funkciókkal ipari szintre emeli, az Ultimaker S5 Pro csomagot. Az Ultimaker S3 és az Ultimaker S5 Pro csomag már megtekinthetők a hazai márkaképviselet, a FreeDee Kft. budapesti bemutató termében, illetve hamarosan az Automotive Hungary kiállításon is!

2019. október 10. 09:05

Itt a legsokoldalúbb színes, digitális, vágott lapos nyomdagép

A Xerox két új opcionális funkcióval bővíti a Xerox az iGen 5 digitális nyomdagépét: az extra hosszú lapadagalóval (XLS) valamint a fluoreszkáló sárga száraztintával. 

2019. október 4. 11:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás