Rendszerbővítés ABB megoldásokkal a Richter Gedeon gyógyszergyár dorogi üzemében

forrás: Prím Online, 2016. június 27. 11:01

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyártó bővíti dorogi üzemének technológiáját és gyártócsarnokát. Az automatizálási és folyamatvezérlési rendszer fejlesztésével az ABB-t bízta meg, melynek keretében a gyáregységet az ABB System 800xA legújabb változatára korszerűsítik. A gyár jelenlegi rendszerét is az ABB telepítette, és az elmúlt 15 év során többször is korszerűsítette és bővítette azt.

A Richter Gedeon Nyrt. tevékenysége vertikálisan integrált: gyógyszergyártással, kutatás-fejlesztéssel, kereskedelemmel, valamint marketinggel foglalkozik. Több mint 200 féle gyógyszert gyárt, termékei között originális, generikus és licenckészítmények egyaránt megtalálhatók; elsősorban a központi idegrendszerre ható, továbbá a szív-és érrendszeri, az emésztőrendszeri készítmények, az izomlazítók, valamint a nőgyógyászati termékek fejlesztésére és gyártására koncentrál. Mára a Richter Gedeon 1000 főt meghaladó kutató-fejlesztő bázissal a közép- és a kelet-európai térség legjelentősebb gyógyszeripari kutatási központjává fejlődött. 

 

A társaságnál a gyógyszergyártási szegmens évről-évre stabil növekedést mutat. Mind a szteroidok, mind az egyéb termékeik és hatóanyagaik termelési volumene évről-évre nő. A Richter Csoport 2012-ben valamennyi gyártóhelyén indított új készítménygyártást.

 

A Richter elsődleges szempontként kezeli készítményei kiemelkedő minőségének biztosítását, valamint hogy gyógyszerbiztonsági rendszere a lehető legszigorúbb hatósági elvárásoknak is megfeleljen. A Richter büszke rá, hogy a teljes gyártási folyamatot felölelő auditok sikeresek, pozitív eredménnyel zárulnak. 

 

Az erősen kompetitív piacon a Richter folyamatosan kihívásokkal szembesül: szigorú szabályozási előírásoknak kell megfelelnie, a piaci pozíciójának megtartása érdekében folyamatosan javítani kell tevékenysége különféle aspektusait, a minőséget, hatásfokot és a termelési normáknak való megfelelést. Szükség van technológiai innovációra, valamint a termelési kapacitás és a piaci kereslet összehangolása során nagyobb rugalmasságra. 

 

 

Az automatizálás és a folyamatszabályozás kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a gyártó megfelelhessen a fenti kihívásoknak. A Richter üzemében évek óta teljesen automatizált, integrált és hitelesített termelés- és épületfelügyeleti, egyben környezeti monitoring ABB 800xA rendszer működik. A System 800xA folyamatirányító rendszer teljes körű automatika megoldást biztosít a Richter számára, amely a termelő egységeken kívül magába foglalja a komplett épület- és energetikai felügyeletet is. 

 

A folyamatautomatizálás ma már alapkövetelménynek számít a modern gyógyszeripari létesítményekben. A mikrobiológiai és környezeti biztonság kiemelt fontosságú, ezért a hatékony környezet monitorozási rendszer kulcsfontosságú alaptechnológiának számít. A technológia bizonyos elemeit csak olyan megfelelő, átfogó folyamatautomatizálási (PAS) rendszerrel lehet megvalósítani és kezelni, mint amilyen az ABB által szállított rendszer is.  A PAS rendszer lehetővé teszi a technológiai lépések megfelelő integrálását, hatékonyság és eredményesség orientált, és biztosítja a folyamattechnológia megkövetelt távirányítását.

 

A Richter az ellátás hatékony működése érdekében a termelő egységei kapacitásának rendszeres finom-hangolásával és fejlesztésével, valamint a legkorszerűbb automatizálási technológia telepítésével folyamatosan alkalmazkodik az aktuális környezethez.

 

Ezért a gyár 2015-ben úgy döntött, hogy ismét az ABB megoldásaival bővíti a dorogi üzem technológiáját és gyártócsarnokát. Az ABB a következő termékeket szállította az üzemnek: 1 db DNS-szerver, 3 db redundáns Aspect szerver, 3 x 2 db redundáns Connectivity szerver, 2 db információkezelő (IM) History szerver, 1 redundáns Batch-szerver, 28 db operátori munkaállomás. Kiegészítő komponensek: veszélyes területre tanúsított S900 Remote I/O, AC 800M vezérlők, PM864, PCDeviceLib és PCEquipmentLib az alkalmazási szoftver fejlesztéséhez.

 

„Mivel a meglévő ABB rendszer bővítése lehetővé teszi, hogy használjuk a jelenlegi alkalmazási szoftverünket, így a teljes projekt - teljes körű validálással együtt - egy év alatt kivitelezhető. Ez volt az a döntő érv, ami miatt az ABB-t választottuk ki a projekt megvalósításához” – mondja Fodor Jenő, a Richter dorogi üzemének projektigazgatója.

 

A fokozatos bővítés során 2015-ben a meglévő DCS korszerűsítése a 800xA legújabb változatára került sor, 2016-ban 3 db PM864-es vezérlőt telepítenek a meglévő 15 mellé. A speciális elrendezés, illetve a robbanásbiztos megfelelőségi tanúsítvány miatt néhány S900 remote I/O szekrény és néhány Profibus DP/PA eszköz telepítésére is sor kerül. Az I/O-k száma 2500-zal nő.

 

Az alkalmazási szoftver alapplatformjaként a helyi egységek fejlesztésére az ABB Process Control Device Library (PCDeviceLib) és a PCEquipmentLib (PCEL) alkalmaznak. A rendszer megfelel az S88 szabvány előírásainak, és támogatja a Batch receptúra alapú termelést.  

 

Az ABB és a Richter évek óta együttműködik, több sikeres projektet is megvalósítottak a gyár más telephelyein is. 2015-ben az ABB Magyarország Kft. együtt a Richter Gedeon Nyrt-vel elnyerte a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének támogatásával meghirdetett Első Közép-Kelet Európai Gyógyszeripari kiválósági díjat megoldásszállító kategóriában. A díjat a két vállalat a Richter Gedeon Nyrt. debreceni biotechnológiai üzeme számára szállított automatizálási és felügyeleti megoldásokért kapta. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05