A Fujitsu intelligens gyártástervezési modellje gyors, hatékony és szinte nem is hibázik

forrás: Prím Online, 2016. június 27. 16:01

A Fujitsu Laboratories of Europe a 3D-modellek hasonlóságának vizsgálatán alapuló, új technológiát mutatott be az intelligens tervezéshez és gyártáshoz. 

Az új 3D-modell több mint 96 százalékos pontossággal képes automatikusan megkeresni a nagy komponens-adatbázisokban a kívánt elemet. Mélytanulás segítségével gyorsítja a gépészeti tervezést, és teszi lehetővé a géptervezők számára a meglévő modellek, azok komponensei és a kapcsolódó gyártási adatok gyors és eredményes azonosítását. Jelenleg ez a művelet teszi ki a géptervezési munka több mint 50 százalékát.

 

A Fujitsu tervezési minőséget és produktivitást javító technológiája több előnyt is ígér a felhasználó szervezetek számára. Kézenfekvő alkalmazási területe a termékadatok kezelése, ahol lehetővé teszi a nagyméretű 3D modelltárak gyors felcímkézését és metaadatokkal való kiegészítését. A Fujitsu 3D-modell keresési technológiájára épülő fürtözési eszközök napokról vagy akár hetekről néhány órára mérséklik a kiterjedt 3D-modellegyűjtemények felcímkézéséhez szükséges időt. A 3D-modell keresési megoldás a tervezők fejlesztési környezetébe integrálva a tervezést is rendkívüli mértékben felgyorsítja. Lehetővé teszi például, hogy a szakemberek közvetlenül azonosítsák az adatbázisban az őket érdeklő komponenseket (pl. furatokat, csatlakozó- és merevítőelemeket) a manuális keresés helyett, ami jelentősen gyorsítja a tervek ellenőrzését. Az egyes komponensek formájából adódó tervezési problémák még a prototípus elkészítése előtt gyorsan azonosíthatók.

 

A Fujitsu Laboratories of Europe vezérigazgatója, dr. Tsuneo Nakata, így vélekedik a megoldás jövőbeni alkalmazásáról: „Kutatás-fejlesztési tevékenységünk végső célja egy olyan tervezési rendszer kialakítása, amely automatikusan hozzárendeli a hiányzó szemantikai adatokat a 3D-modellekhez, és a terméktervezés komplex szabályainak meghatározásával és érvényesítésével összetett ellenőrzések végzésére képes. Az új 3D-modell keresési technológia hasznosítása azonban nem korlátozódik a gyártásra. Izgalmas fejlesztés, amely sokféle területen alkalmazható, pl. az egészségügyben, a gyógyászatban és minden egyéb olyan szegmensben, ahol rendkívül nagy pontossággal kell összehasonlítani egymással a 3D-modelleket, azonosítani, hogy mit ábrázolnak, és megállapítani, hogy normális vagy rendellenes állapotúak-e.” 

 

A 3D-modell keresési megoldás technológiája 

A Fujitsu technológiájának „lelke” egy mély neurális hálózat, amelynek tanítására az ImageNet adatbázis több mint 1 millió képének 2D-képadatait és a Fujitsu saját gyártásterveinek 3D-modelladatait használták – ez utóbbiak segítenek elérni a nagy pontosságot a 3D CAD-modellek keresésénél.  A mély hálózat kinyeri a 3D-modellek jellemzővektorait, amelyek a modellek méretével együtt lehetővé teszik a 3D-modellek felületének tájolástól független, nagy pontosságú leírását.   

 

Az alig néhány másodpercet igénylő keresési folyamat minden elemhez készít egy leírást, és azt összehasonlítja az adatbázisban szereplő több tízezer modellel. A keresés ezután kiadja a hasonló modellek pontosság szerint rendezett listáját (1. ábra). Az új módszer pontossága a CAD-modellek több osztályánál is 96% százalék feletti, és a fejlesztők folyamatosan dolgoznak a módszer használatának további osztályokra való kiterjesztésén. 

 

 

1.ábra: Egy LCD-fedlap modelljének első 10 keresési eredménye. Az eredmények hasonlóság szerint vannak rendezve – az első modell a leginkább, az utolsó pedig a legkevésbé hasonló.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lenny Kravitz és Marshmello is jön a VOLTra

A Telekom VOLT Fesztivál első fellépői között tucatnyi világsztár szerepel: többek között Lenny Kravitz, Marshmello, Passenger és Yungblud. Idén először jelentős kedvezménnyel diákbérlet is vásárolható, több kemping lesz, amelyek részeként a VOLT VILLAGE fullos szolgáltatásokat ígér, az early bird jegyakcióban pedig minden megvásrolt bérlet után egy fát ültet a VOLT. Aki pedig az idei emlékeket akarja felidézni, az aftermovie-t nézve itt megteheti.

2019. november 27. 10:16

Online sportfogadás a legjobb oldalakon

Számos online fogadóiroda van a piacon, és olykor nem egyszerű eldönteni, melyik is igazán megbízható ezek közül. A Pepebet erre kínál megoldást, és segít eligazodni az online sportfogadás útvesztőjében.

2019. november 20. 15:21

Már készülhetünk a 2020-as Szabadság Szigetére

Érdemes beírni a naptárba: 2020. augusztus 5-én indul az év legjobb hete, a Szabadság Szigetén. Aki a november 14-én déli 12 órától 24 órán át tartó “Szitizen Prime” akcióban vásárol bérletet a jövő évi Szigetre, nem csupán a legolcsóbban válthat hetijegyet, de exkluzív ajándékcsomagot is kap, a környezettudatosság jegyében.

2019. november 13. 11:30

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás