Egyre paranoiásabbak vagyunk az interneten

forrás: Prím Online, 2016. június 28. 15:18

A Kaspersky Lab legújabb kutatása szerint a paranoid felhasználók egyre szélsőségesebb módszerekhez fordulnak, hogy távol tartsák magánéletüket és személyes adataikat az online világ kíváncsiskodó szemeitől. Mindezek ellenére sokan egyáltalán nincsenek tisztában a veszélyekkel – aki pedig mégis, az sokszor mellényúl az extrém megoldásokkal.

A tanulmányban az európai felhasználók több mint ötöde (22 százalék) ismerte el, hogy online biztonsága érdekében letakarja a webkameráját. Ez önmagában nem rossz módszer, viszont a lefedett kamera nem akadályozza meg a hangfelvételek készítését, ezáltal pedig hackerek fülelhetik tevékenységünket. 

 

Az internetezők 27 százaléka gondolja úgy, hogy adatai védve vannak, ha olyan készüléken tárolja őket, amelyen nincs internet-hozzáférés. Ez az elmélet is megállja a helyét és fontos lépés biztonsági másolatok készítésekor egy esetleges zsarolóvírus kivédésére, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy internetkapcsolat nélkül is megfertőződhet az eszköz, például egy csatlakoztatott okostelefonon vagy USB–n keresztül. 

 

Egy másik technika, amelyet a felhasználók 19 százaléka előszeretettel használ, a népszerű weboldalak, például a Google és a Facebook elkerülése, ezek ugyanis személyes információkat gyűjthetnek. Bizonyos adatok követése azonban ma már teljesen bevett gyakorlat, amelyet a legtöbb weboldal alkalmaz. 

 

Vannak még ennél is eltökéltebb esetek: majdnem minden tizedik fogyasztó (8 százalék) szó szerint elrejti számítógépét mások elől, még ha ez nem is védi meg őket az online fenyegetésektől. 7 százalékuk pedig arra sem rest időt szánni, hogy beüsse majd kitörölje fizetési adatait internetes vásárláskor, ezzel megkísérelve összezavarni a vírusokat. A rosszindulatú programokat, különösen a keyloggereket viszont nem lehet így megtéveszteni. 

 

Ugyan sokan használják ezeket az extrém és nem túl hatékony módszereket, a statisztikák szerint más felhasználók súlyos hiányosságokkal rendelkeznek a kibertudatosság területén. Csupán negyedük (20 százalék) érzi fenyegetve magát egy esetleges online támadástól, 21 százalékuk pedig nem tartja fontosnak biztonsági megoldás beszerzését.

 

 

“Az eredmény két szélsőséges esetre mutat rá: vannak akik azt hiszik, hogy számítógépeik elrejtésével biztonságban maradnak az adataik, mások pedig egyszerűen nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket az interneten. Az embereknek sokkal kibertudatosabbá kell válniuk: a mai biztonsági megoldásokkal megvédhetjük magunkat a kibertámadásoktól anélkül, hogy különösebb trükkökre lenne szükség” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető elemzője. 

 

A Kaspersky Internet Security egyike azon megoldásoknak, amely digitális életünk befolyásolása nélkül nyújt teljeskörű védelmet. A webkamera-védelmi funkció biztonságban tartja  a felhasználókat, míg például a biztonságos böngészéssel elkerülhetjük, hogy weboldalak nyomon követhessenek.

 

Itt ellenőrizheti, mennyire kiber-szakértő: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz-hu/

További tippeket talál az online védelemhez itt: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy 

Az adatok a következö kutatásokból származnak: 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újragondolt klasszikus műalkotások az Insta-generáció számára

Hey Reilly olyan festők klasszikus műveit gondolta és alkotta újra a digitális generáció számára, mint Van Gogh, Botticelli és Da Vinci. A divattervezőként és illusztrátorként is kiemelkedő művész Samsung Galaxy Note10+ okostelefon segítségével hozta létre a kizárólag digitális technikával készült „Mobile Masterpieces” (Mesterművek mobillal) sorozatát, amely a huszonegyedik századi közönség számára értelmez újra olyan ikonikus európai műalkotásokat, mint például Vermeer „Leány gyöngy fülbevalóval” című képe.

2019. október 9. 10:08

Újabb rejtélyeket fejtettek meg a piramisokról

A technológiai fejlődésnek köszönhetően mára az ókori rejtélyek megfejtése is egyszerűbb feladatnak bizonyul. A Viasat History csatorna legújabb sorozatának szakemberei drónok bevetésével és 3D tervezéssel fejtettek meg titkokat. Kilenc piramist – köztük a híres gízaiakat – vizsgáltak meg új szemszögből, hogy végre választ kapjanak a nagy kérdésre: az ókori egyiptomiak a sivatag közepén hogy voltak képesek megépíteni ezeket az épületóriásokat?

2019. szeptember 29. 10:30

Tanulj meg e-rollerezni, e-motorozni

Egyre több elektromos közlekedési eszköz jelenik meg a főváros utcáin – ami természetesen megosztja a budapestieket. A környezetvédelem hívei örülnek, mások viszont nem mindig felhőtlenül boldogok. Ahhoz, hogy gördülékeny legyen az együttélés, és még könnyebben megtalálhassák a helyüket a város életében az új típusú közlekedési eszközök, néhány dolgot mindenkinek érdemes megtanulnia. Ezek közül a legfontosabbat az Ogre & Co vezetője, Tóth-Báló Tamás össze is szedett számunkra.

 

2019. szeptember 21. 01:30

10 dolog, amit jobb észben tartani az online kaszinó és sportfogadó oldalakon

Az internet fejlődésével az online kaszinók látogatói az idejük nagy részét a számítógép vagy erre alkalmas okos eszközük képernyői előtt töltik el. Ők döntik el, hogy milyen játékkal, mikor, mennyi tétet feltéve játszanak, a lehetőségek tárháza végtelen. Ezzel együtt azonban nem árt odafigyelni néhány, akár a játékos saját maga által lefektetett alapszabályra, melyek bizonyos keretek közé terelik az online magatartást, természetesen a játékos javait szolgálva.  

2019. szeptember 16. 14:34

Budapesten is megtekinthető az életnagyságú LEGO Technic Bugatti Chiron

Az ikonikus sportautó 1:1 méretarányú, LEGO Technic elemekből épített élethű mását szeptember 16. és 22. között a Westend City Centerben tekintheti meg a magyar közönség. 

2019. szeptember 16. 14:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás