Szuper-számítástechnika mindenkinek – a Dell új fejlesztéseivel

forrás: Prím Online, 2016. június 29. 09:32

A Dell bejelentette nagy teljesítményű informatikai (HPC) portfóliójának legújabb fejlesztéseit, többek között az új Dell HPC rendszerek megjelenését, az innovatív HPC technológiák korai hozzáférési programját, technológiai partner együttműködéseit és sikeres globális ügyfélprojektjeit.

„Míg a hagyományos HPC megoldások már nélkülözhetetlenek a tudományos és a társadalmi fejlődést elősegítő kutatási programokban, a Dell most mérettől függetlenül minden vállalat számára igyekszik elérhetővé tenni az említett képességeket, hogy azok versenyelőnyhöz jussanak a folyamatosan fejlődő digitális világban. A HPC-piac vitathatatlanul vezető pozícióban levő cégeként, a Dell - tudományos és kutatói területen szerzett sokéves tapasztalat alapján - rendkívül rugalmas és precíziós HPC rendszereket kínál a legkülönfélébb, speciális ágazatokban tevékenykedő ügyfelek részére. A Dell megoldásai sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban telepíthetők, így a felhasználók egyszerre érhetnek el tudományos áttöréseket, illetve üzleti növekedést” – mondta Jim Ganthier, a Dell rendszerfejlesztésért, felhő- és HPC megoldásokért felelős alelnöke és vezérigazgatója.

 

Egyszerűsített hagyományos HPC rendszerek vállalatoknak

A Dell új, globálisan elérhető Dell HPC és adatelemző megoldásai ötvözik az egyedi fejlesztésű HPC rendszerek rugalmasságát az előre konfigurált rendszerek sebességével, egyszerűségével és megbízhatóságával. A Dell mérnökei és domain szakértői az új rendszereket kifejezetten az egyes tudományos, gyártási és elemzési terhelésekhez igazították, teljes körűen tesztelt és ellenőrzött építőelem-rendszerek használatával. Emellett a Dell központosított hardvertámogatást és további szolgáltatásokat is biztosít a megoldásokhoz, azok teljes életciklusa alatt. 

 

Az egyszerűbb konfigurálásnak és rendelési folyamatnak köszönhetően a szervezetek mostantól sokkal gyorsabban kiválaszthatják és telepíthetik a frissített Dell HPC rendszereket, bármilyen méretben. Az Intel Scalable System Framework részeként az új rendszerek az Intel legújabb processzor-termékcsaládjának tagjait tartalmazzák, továbbá támogatják az Intel Omni-Path Architecture (Intel OPA) hálózatokat, illetve a Dell HPC Lustre Storage és Dell HPC NFS Storage megoldások szoftvereit.

  • Élettudományokhoz tervezett Dell HPC rendszer – Célja, hogy válaszoljon az élettani tudományokkal foglalkozó szervezetek igényeire. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a bioinformatikai és genomikai központok kellő időben jussanak eredményekhez és azonosítsák a szükséges kezeléseket, miközben biztosítja az iparági szabályozásnak való megfelelést, valamint a bizalmas adatok védelmét.
  • A gyártó szektor igényeire szabott Dell HPC rendszer – A gyártási és mérnöki tevékenységeket végző ügyfelek számára tervezett megoldás, összetett tervezési szimulációk, mint például szerkezeti elemzések és számítógépes folyadékdinamikai számítások futtatásának megkönnyítéséhez. 
  • Kutatásokhoz tervezett Dell HPC rendszer – Segítségével a kutatóközpontok gyorsan telepíthetnek olyan HPC rendszereket, amelyek megfelelnek a különféle egyedi terhelési igényeknek, például az összetett tudományos elemzéseknek.

 

 

Élen a technológiai fejlesztésben 

A Dell korai hozzáférési programot vezetett be a HPC megoldáscsomagban kínált következő Dell-szervere, a Dell PowerEdge C6320p korai fejlesztéséhez és teszteléséhez. Az Intel Xeon Phi processzorral rendelkező modell 2016 második felétől lesz elérhető (korábbi kódneve: Knights Landing). Az egyedi tervezésű és kialakítású PowerEdge C6320p szerver a következő előnyöket biztosítja a felhasználóknak: 

  • Gyorsabb elemzés a moduláris építőelemeken alapuló tervezés segítségével. Kialakításának köszönhetően gyorsabb eredményeket tesz lehetővé a nagy adatmennyiségű számítások során, valamint felgyorsítja a párhuzamos adatfeldolgozást.
  • Nagyobb teljesítmény a sűrű és nagymértékben párhuzamosított HPC környezetekben, a kifejezetten párhuzamos számításokra optimalizált 72 magnak köszönhetően.
  • Egyszerűbb, automatizált rendszerfelügyelet a beépített, életciklus-vezérlővel rendelkező Dell Remote Access Controller 8-cal (iDRAC8). Az ügyfelek gyorsabban telepíthetik, felügyelhetik és frissíthetik a PowerEdge C6320p szervereket, amelyekhez a Dell magasabb szintű szolgáltatást és elérhetőséget biztosít.

 

Az austini The University of Texashoz tartozó Texas Advanced Computing Center (TACC) partnerkapcsolatra lépett a Dellel és Intellel, hogy a központ a Dell korai hozzáférési programjának keretében Intel Xeon Phi processzorok telepítésével és az Intel OPA megoldás bevezetésével bővítse Stampede nevű szuperszámítógépes fürtjét. A Stampede egyike az Extreme Science and Engineering Discovery Environment (XSEDE) fő fürtjeinek, amely egy többcélú kiberinfrastruktúra-erőforrás, nagy memóriával, adatátvitellel és GPU-képességekkel. Nagy adatmennyiséggel rendelkező, gyorsított vagy vizualizációs számításokhoz használják több ezer különféle projektben, a rákkutatástól az extrém időjárás modellezéséig.

 

Ebben a hónapban a National Science Foundation 30 millió dolláros támogatást ítélt a TACC központ részére, a stratégiai nemzeti erőforrásnak minősülő Stampede 2 beszerzésére és telepítésére. A megoldás így több ezer amerikai kutató számára biztosíthat HPC képességeket. Az új Dell HPC rendszer várhatóan 18 petaflop számítási csúcsteljesítményt biztosít majd, ami több mint kétszerese a jelenlegi Stampede rendszer teljesítményének. A Stampede a 2015 novemberében megjelent Top500 ranglista szerint kezdettől fogva a világ 10 legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe közé tartozott. 

 

Mindemellett a Dell számos vállalatot ruház fel HPC képességekkel folyamatosan fejlesztett megoldásai és szolgáltatásai révén. Így a HPC telephelyek üzemeltetői eldönthetik, hogy helyi vagy távoli felügyeleti szolgáltatóként kívánnak-e működni, a telepítés pedig helyszíni, külső vagy a kettő kombinációja legyen. Az ISC16 konferencián a Dell a Cycle Computing segítségével mutatta be elképzelését, demonstrálva a Dell-fürtök vezérlését és felügyeletét egy olyan hibrid modell alkalmazásával, amely helyszíni és nyilvános felhőalapú erőforrásokat képes megosztva használni. Ez a modell a helyszíni rendszerek leghatékonyabb használatát biztosítja az ügyfeleknek, ugyanakkor zökkenőmentes hozzáférést biztosít a nyilvános felhő hatalmas erőforráskészletéhez.

 

Kulcsszavak: Intel PowerEdge Dell

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20