16. Challenge24 – Orosz győzelem, a magyar kupát másodjára is a Sparrows vitte el!

forrás: Prím Online, 2016. június 29. 15:02

A Dandelion orosz csapat győzött az idei Challenge24-en, Oleg Merkurev, Nikita Sivukhin, Alex Danilyuk felállásban, míg a Magyar kupát másodjára is a Sparrows csapata, Weisz Ágoston, Nikházy László, Dankovics Attila felállásban, ők a Magyar Kupa legfőbb gyémánt támogatójának, a GRAPHISOFT-nak az ajándékcsomagját nyerték. A Sparrows emellett a nemzetközi összetettben is előkelő 9. helyezést érte el, így hosszú évek óta először került a legjobb 10-be magyar csapat.

11 feladat várta az idei Challenge24 döntőjének résztvevőit. Az idei 30 csapatos nemzetközi döntőben három magyar csapat indult, valamint a Magyar Kupa keretében további 9 csapat mérte össze tudását, így már az Óbudai Egyetem épületében a verseny két teljes szintet is elfoglalt. A döntőben hardveres feladat keretében erőművezérléssel kellett foglalkozni, melyben hő, víz és szélerőművek együttműködését kellett optimalizálni. Mivel elég összetett feladat volt, így a versenyzők ennél a feladatnál nyerhették meg a verseny arany fokozatú támogatójának az EPAM-nak a különdíját. Emellett hexagon alakú Sudoku pályákat megoldó algoritmust kellett megoldani, jelszavakat feltörni, valamint zárójelezést vizsgálni. A verseny egyik népszerű kompetitív feladatában pedig az elődöntős feladat egy nehezített verziójával is találkozhattak a résztvevők. A verseny teljes feladatkiírása megtalálható az alábbi linken: http://ch24.org/archive.html. A verseny alakulását a kezdetektől fogva nyomon követte a gyémántfokozatú támogató GE Digital, valamint a Google mellett a versenyalapító arany fokozatú támogatónk a Fornax is. Ezüst fokozatú támogatónként pedig a Balabit és a Magyar Telekom.

 

A Dandelion orosz csapat

 

A magyar kupa, a rendezvénynek négy éve helyt adó Óbudai Egyetem tavaszmező utcai épületének egy második szintjét is birtokba vette idén, melynek kiépítéséhez nagy segítséget nyújtottak a Kontaset kismegszakítós elosztói, melyekkel biztonságosan ki tudtuk építeni mintegy 40 versenyző csapat energiaellátást.

 

Az idei Challenge24 is jó hangulatban zajlott, melynek nyitórendezvénye második alkalommal is az ITPiknik volt (http://itpiknik.hu), mely kötetlen szakmai beszélgetésre adott lehetőséget egyesületünk fontos szakmai partnereivel a verseny résztvevőin túl, a magyar hallgatók és fiatal végzettek számára is.

 

A Sparrows csapata

 

A piknik keretében a cégek izgalmas szakmai és soft-skill témákat egyaránt felvonultattak. Erős szakmai oldalú programmal készült a Challenge24-et is kiemelten támogató GRAPHISOFT és EPAM mellett, a Netlife, valamint a Chemaxon, akik a kémiai informatikai programjukkal jelennek meg, míg a Magyar Telekom elhozta Notiguru Laptop összeszerelő versenyét.

 

Főként külföldi tapasztalataikról beszélgettek a versenyt gyémánt fokozatúként is támogató GE Digital internship programja mellett az Accenture, Misys, valamint az P&G.  A pikniken a startupok világa is előkerült a Connect East Incubatorán keresztül.

 

A résztvevők kötetlen formában ismerkedhettek meg a legkülönbözőbb feladatokkal és legmeghatározóbb vállalkozásokkal, babzsákokon, pokrócon beszélgetve, feladatokon együtt gondolkodva.

 

A Challenge24 immáron 2000 óta csábítja hazánkba a világ legjobb programozóit, minden évben több száz csapat indul a versenyen, így a mezőny első felében végezni komoly szakmai teljesítmény.

 

A verseny résztvevőinek komplex, sokféle ismeretet igénylő feladatsort kell megoldaniuk, melyek matematikai, algoritmuselméleti, grafikai, hálózati és mesterséges intelligenciával kapcsolatos problémák köré épülnek. A feladatokat való életből vett problémák ihletik, melyeknek megoldása algoritmikus úton lehetséges. 

 

Sem az elektronikus előválogató, sem a helyszíni döntő során nincs megkötés a résztvevők által használt fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre, programozási nyelvre vonatkozóan. A résztvevők akárcsak a selejtező fordulóban, a helyszíni döntő során is saját számítógépeiket használják.

 

A hallgatók részvételét a hazai egyetemek mellett, külföldi felsőoktatási intézmények is támogatják, emellett magyar és nemzetközi cégek sora tartja fontosnak a kihíváson keresztül a tehetségek felkutatását és megismerését.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Lepd meg kedvesed egy egyedi ajándékkal az évfordulótokon!

Itt van lassan a megismerkedésetek évfordulója? Egy alkalom, ami más, mint a többi, és nem akarsz csak egy virággal vagy bonbonnal odaállítani? Ez egy nagyon dicséretes dolog, mivel a kapcsolatotok különleges, így egyedi és személyre szóló ajándékkal érdemes még emlékezetesebbé tenned! Mi megmutatjuk, hogy mit és honnan adhatsz az ilyen alkalmakra.

2019. október 15. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37
online sportfogadás