Hogyan nyaraljunk kütyüjeinkkel?

10 tipp a szállodai Wi-Fi hálózat biztonságos használatához

forrás: Prím Online, 2016. július 1. 10:42

Fogkefe? Megvan. Törölköző? Megvan. Laptop, okostelefon, táblagép? Megvan. Ha mi is olyan utazók vagyunk, akik nem képesek útra kelni az összes létező számítástechnikai eszközünk nélkül, akkor tudatában kell lennünk azoknak a veszélyeknek is, amelyeket a nyílt Wi-Fi kapcsolatok, az online bankolás, vagy az útközben lebonyolított vásárlások jelentenek.

Természetesen létezik védelem a kiberbűnözők trükkjeivel szemben. Az ESET biztonságtechnológiai cég szakemberei 10 rövid pontban írták le, hogyan tarthatjuk biztonságban adatainkat és eszközeinket utazásaink alatt:

  1. Győződjünk meg arról, hogy laptopunkon és okostelefonunkon a legfrissebb operációs rendszer fut, és mindig frissítsük alkalmazásainkat és biztonsági megoldásainkat mielőtt útra kelünk.
  2. Készítsünk biztonsági mentést adatainkról az utazás előtt, és tartsuk biztonságos helyen a másolatokat. Ennek egyik módja, ha laptopunk merevlemezéről kimásoljuk az adatainkat egy külső, titkosított tárolóra.
  3. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül eszközeinket nyilvános helyen, vagy kocsiban. Ha van rá lehetőség, mindig vegyük igénybe a széf, vagy értékmegőrző szolgáltatást. Lopásvédelem megoldás használatával pedig követhetjük elveszett eszközeinket, és esetleges lopás esetén távolról is törölhetjük adatainkat.
  4. Állítsunk be jelszavas védelmet és automatikus zárolást bizonyos inaktív időszak után, lehetőleg minden eszközünkön (laptop, táblagép, okostelefon). Próbáljuk lecsökkenteni a zárolás idejét a minimumra – a gyakori belépés kellemetlen lehet, de sokkal jobb, mintha idegenek ellopnák és felhasználnák személyes adatainkat.
  5. Amennyiben lehetséges, akkor csak megbízható internetszolgáltatást használjunk utazásaink során. Kérdezzük meg szállásadónktól a Wi-Fi hálózat nevét és csak a pontosan egyező nevű hálózatokat használjuk. Vigyázzunk a hasonlónak látszó, esetleg “free wifi”, vagy más utótaggal ellátott hálózatokkal. Idegen (szállodai) hálózatok és/vagy Wi-Fi használata után otthon óvatosságból első dolgunk legyen az azonnali jelszócsere. 
  6. Ha a szállásunk internetes kapcsolata azt kéri, hogy frissítsünk egy szoftvert a kapcsolódás érdekében, azonnal kapcsolódjunk le a hálózatról, és jelentsük szállásadónknak a problémát.
  7. Ne használjunk olyan Wi-Fi kapcsolatot, amely nincs WPA2 protokollal titkosítva. Az ennél alacsonyabb szintű titkosítások nem hatékonyak és könnyen feltörhetők. Ha nincs ilyen titkosítás, akkor kapcsolódjunk le a hálózatról.
  8. Amennyiben nyilvános Wi-Fi hálózatot használunk a munkahelyünk rendszerébe való belépéshez, mindenképpen használjunk VPN (virtual private network) megoldást. Mindenhol, ahol lehetőségünk van rá, éljünk a kétfaktoros azonosítási lehetőséggel, így a sima jelszó lopás esetén is nagyobb biztonságban maradunk.
  9. Ha nyilvános Wi-Fi hálózatra csatlakozunk, akkor kerüljük az online bankolást és vásárlást. Amennyiben elkerülhetetlen az online ügyintézés/vásárlás, akkor használjuk adatcsomagunkat, és készítsünk saját hotspotot.
  10. Ha nincs antivírus megoldásunk, de úgy gondoljuk, hogy számítógépünk megfertőződhetett, akkor használjuk az ingyenes ESET Online Scanner megoldását, amely nem igényel telepítést, de segítségével utazásaink alatt is megtalálhatjuk és eltávolíthatjuk a kártevőket gépünkről. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

10 dolog, amit jobb észben tartani az online kaszinó és sportfogadó oldalakon

Az internet fejlődésével az online kaszinók látogatói az idejük nagy részét a számítógép vagy erre alkalmas okos eszközük képernyői előtt töltik el. Ők döntik el, hogy milyen játékkal, mikor, mennyi tétet feltéve játszanak, a lehetőségek tárháza végtelen. Ezzel együtt azonban nem árt odafigyelni néhány, akár a játékos saját maga által lefektetett alapszabályra, melyek bizonyos keretek közé terelik az online magatartást, természetesen a játékos javait szolgálva.  

2019. szeptember 16. 14:34

Budapesten is megtekinthető az életnagyságú LEGO Technic Bugatti Chiron

Az ikonikus sportautó 1:1 méretarányú, LEGO Technic elemekből épített élethű mását szeptember 16. és 22. között a Westend City Centerben tekintheti meg a magyar közönség. 

2019. szeptember 16. 14:07

Játékkal töltötték munkaidejüket a LEGO gyár dolgozói

Az idei a negyedik alkalom, hogy a LEGO Csoport megrendezte a Play Day nevű dolgozói eseményt, amely során a játékgyártó összes munkatársa világszerte egy feladatot kap: munkanapját töltse játékkal. Nyíregyházán szeptember 6-án mintegy 2700 fő vett részt a programon és adta át magát az önfeledt játék élményének. 

2019. szeptember 14. 09:41

Mosdókból műalkotások - társadalmi felelősségvállalás

Neves színészek, művészek - Agócs Írisz, Alföldi Róbert, Boros Betty, Bukta Imre, Debreczeny Zoltán, ef. Zámbó István, Kádár János Miklós, Szabó Győző, Szeltner Marcell, Szunyoghy Viktória, Timkó Bíbor és Wahorn András - vállalták, hogy vászon helyett mosdókon élik ki alkotókedvüket. A cél, hogy a sajátos műalkotások árverésre bocsátása után a befolyt pénzzel támogassák a Csodavár Űrbázis gyerekjátszótér felépülését.

2019. szeptember 14. 08:43

140 rászoruló gyerek iskolakezdési támogatása

Óriási sikerrel zárult a STRAND Fesztivál jótékonysági akciója. A szervező VOLT Produkció arra kérte a STRAND Fesztiválra érkező fellépőket – hazaiakat és külföldieket egyaránt – hogy dedikáljanak egy-egy aranyhalat, a szervezők pedig minden egyes aláírt aranyhal után egy-egy rászoruló gyerek iskolakezdését támogatják 10-10.000 forinttal az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül. A jótékonysági akció minden elképzelést felülmúlt, hiszen 1.400.000 forintot sikerült összegyűjteniük, amivel 140 rászoruló gyerek iskolakezdését tudták támogatni.

2019. szeptember 8. 09:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás