Telekom VOLT fesztivál: duplázott az adatforgalom a tavalyihoz képest

Az idén 2,9 TB-nyi adatot forgalmaztak a Telekom hálózatán

forrás: Prím Online, 2016. július 5. 09:39

Az idei VOLT Fesztiválon a várakozásoknak megfelelően a az adatforgalmazás ismét jelentősen nőtt, megközelítve az előző évi forgalom dupláját. A  Telekom VOLT Fesztiválon a tavalyi 1,8 TB-hoz képest az idén 2,9 TB-nyi adatot forgalmaztak, ezen belül a 4G adatforgalmazás több mint duplájára emelkedett a Telekom adatai szerint.

A nagy nyári fesztiválokon kihívást jelent a megszokott beszéd és adat le-, és feltöltési minőséget biztosítani az előfizetők számára. Egy-egy fesztiválon megyeszékhelynyi hálózatot kell felépíteni, hisz akkora forgalom zajlik akkor egy-két km2-en, mint akár Szombathelyen vagy Kecskeméten. A nyári nagy tömegeket vonzó zenei fesztiválokra a Telekom műszaki csapata külön mobilegységeket állít fel, és nemcsak a 4G, hanem a 2 és 3G-s hálózatot is megerősíti.

 

Ezeken a rendezvényeken a hálózat szerkezete jóval sűrűbb a normál városi bázisállomásokéhoz képest, a kapacitás elemeket többszörözve építik be a fesztiválos állomásokba. A különleges kapacitás igények kielégítése érdekében gyakran egyedi beállításokat is használnak ezeken a helyszíneken.

 

Ilyen különleges igény pl. a Telekom Buddy alkalmazás is, aminek segítségével bárhonnan video streaming kapcsolatba lehet kerülni a bent fesztiválozókkal. Egy-egy fesztiválon egyszerre több ilyen Telekom Buddy is működik, és ezeknek a HD minőségű képátvitelét is a Telekom helyileg telepített 4G hálózata szolgálja ki.

 

A fesztiválok tapasztalataiból sokat lehet tanulni a jövő mobilhálózatának a tervezéséhez, méretezéséhez is. A fesztiválok a mobilhasználat szempontjából sok tekintetben egy jövőutazáshoz hasonlóak: a készüléktípusok összetétele, a mobilinternet használati szokások, a legnépszerűbb applikációk a jellemzően fiatal fesztiválozó generáció révén már a következő évek mobilinternetének jellemzőit tükrözik. Az adathasználat intenzívebb, a chat applikációk kiszorítják az SMS forgalmat, amely évről-évre csökken.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05