2016 - az elődöntő éve

forrás: Prím Online, 2016. július 5. 09:49

A Google Lunar XPRIZE csapatainak 2016 végéig kell bemutatniuk, hogy igazolt rakétaindítási szerződéssel rendelkeznek. A Puli széles körű kampányban mutatja be a világ legnagyobb technológia versenyét, eddig elért eredményeit. A kampány célja, hogy a csapat további támogatókat szerezzen küldetésének, Magyarországot negyedik nemzetként eljuttatni a Holdra. A Puli Metró Galéria plakátjait júliis végéig tekinthetik meg az M2, M3, M4 vonalon utazók.

A Google Lunar XPRIZE órája 2017. december 31-ig ketyeg, addig kell sikeresen végrehajtani a kiírás szerinti feladatokat: az égi kísérőnkre eljuttatott robotnak legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre.

 

2015-ben két csapat, az izraeli SpaceIL és az amerikai Moon Express mutatta be érvényes rakétaindítási szerződését. Minden többi csapatnak, aki benn akar maradni a versenyben - így a verseny egyetlen magyar résztvevőjébek, a Pulinak is - 2016. december 31-ig kell bemutatnia saját indítási szerződését.

 

A Puli, holdjárójának gőzerővel való fejlesztése mellett, ennek érdekében nemzetközi kapcsolatait is erősíti. A Toulouse Space Show 2016-on, melynek fő témái között a nemzetközi együttműködés lehetőségei és az innovatív, diszruptív "New Space" filozófia is ott volt, mintegy kétezer résztvevő vett részt; Magyarországról a Puli mutatkozott be sikeresen, német, görög, francia és spanyol cégekkel indultak el együttműködési tárgyalások. 

 

Első sikeres tereptesztjének országába, Marokkóba is visszatért a magyar holdjárót építő csapat: a marrákesi Air Show-n kötött újabb kapcsolatok első eredményeképpen a casablancai l’Université Hassan II de Casablanca kötelékébe tartozó l’Ecole Nationale Supérieure d’Electricité et de Mécanique három diákja kezdi meg hamarosan nyári gyakorlatát Budapesten, a Puli vendégeként.

 

Ausztriában az Osztrák  Űrfórummal való immár több mint három éves sikeres kooperáció aa Memory of Mankind egyedülálló időkapszula projektjével bővült: a Puli vezetésével elindult a MOM on the Moon projekt.

 

A Puli új partnerei között különleges helyet foglal el egyik versenytársukkal kötött hosszútávú együttműködési megállapodás. "A Google Lunar XPRIZE már sokszor bebizonyította, hogy nem csak egy nagyszerű verseny, de egyúttal igazi "coopetition" is - a csapatok együtt dolgozva versenyeznek, és nem csupán a győzelemre koncentrálnak a GLXP inspiráló világában. Büszkék vagyunk arra, hogy egyik legerősebb versenytársunkkal, a pittsburghi Astrobotic csapatával  köthettünk a GLXP-n is túlmutató együtműködési megállapodást. A Puli skálázható rover platformja ideálisan illeszkedik az Astrobotic által fejlesztett Peregrine "Holdtaxihoz." mondta el Dr. Pacher Tibor, a Puli csapatvezetője.

 

"A Puli, a magyarság összefogásával meg tudja mutatni, hogy egy kis ország is, mint hazánk, képes ott lenni a világ innovációs élmezőnyében. Széchenyi szavaival élve: 'Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen'. Ahhoz azonban, hogy Magyarország negyedik nemzetként eszközt juttasson a Holdra, a Puli önereje nem elég, nemzetközi partnerei mellett feltétlen szükségünk van a magyar emberek, cégek és az állam szerepvállalására, anyagi támogatására is." -tette hozzá Pacher.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A VOLTra készül Sopron

A hagyományok szerint július 1-től a VOLT színeibe öltözik Sopron elsőszámú jelképe, a Tűztorony. Ez az a nap ugyanis, amikor az eredeti tervek szerint 28. alkalommal indult volna el a város másik jelképének számító esemény, a Telekom VOLT Fesztivál. Az idei VOLT elmarad ugyan, július 4-re azonban egy nagyszabású filmbemutatóval készülnek a szervezők. A “Lesz VOLT” című alkotást szombat este Sopronban és Budapesten szabadtéren vetítik, vasárnbap pedig országos TV-premierként az M2-Petőfi TV tűzi műsorára.

2020. június 29. 15:50

Kutatás: mire vágynak a magyarok az ágyban

Az, hogy mi számít normálisnak a szexuális fétisek közül vagy hogy mennyi az ideális életkor a szüzesség elvesztésére, a szakembereket és a társadalmat is megosztja. Évről-évre születnek a témával foglalkozó felmérések, tudományos kutatások, leggyakrabban azonban kénytelenek vagyunk beérni nemzetközi adatokkal. Ezúttal azonban a legnagyobb hazai szexpartner kereső weboldal, a Szexrandi.hu készített egy nagy országos felmérést, melyen közel 1400-an vettek részt és amin keresztül beláthatunk most a többiek fejébe: azaz ki, mire izgul, ha szexről van szó. Gondolta volna például, hogy a szexpartnert kereső nők egyharmada biszexuális és a férfiaknál is 10% ez az arány? 

2020. június 9. 23:32

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás