Kairóba tart a Solar Impulse napelemes repülőgép az atlanti-óceáni átkelés után

forrás: Prím Online, 2016. július 11. 09:52

A Solar Impulse napelemes repülőgép kelet-európai idő szerint ma reggel 06:20-kor szállt fel Sevillából, hogy a Földközi-tengert átrepülve egy 50 és fél órás repülőút megtétele után megérkezzen Kairóba. Ezúttal André Borschberg pilóta vezeti a gépet – aki várhatóan július 13-án ér földet Kairóban. Ez a repülés a teljes, fosszilis üzemanyag felhasználása nélkül megtett, kalandos Föld körüli repülőút utolsó előtti szakasza.

Az ABB, a Solar Impulse egyik fő partnere is elindítja saját, elektromos járművel tervezett úti kalandját: egy Spanyolországból induló és Németországba tartó szimbolikus autós túrát szervez. A túra célja, hogy megmutassa, hogy az ABB ugyanazokat a célokat követi a földön, mint amelyeket a Solar Impulse a légtérben a megújuló energiák integrálása, az energiahatékonyság javítása és az e-mobilitás terén.

 

André Borschbergnek a Solar Impulse egyik pilótájának ez lesz az utolsó repülése, miután két nyarat a Solar Impulse világkörüli útjának szentelt, amellyel megdöntötte a leghosszabb, egyszemélyes repülőgépen megtett világkörüli repülés rekordját, maga mögé utasítva Steve Fossett 2006-os rekordját. 

 

Kövesse a gépet élőben a Földközi-tengeren átkelés közben – ez az utolsó előtti repülés, mielőtt a végső szakaszban célegyenesbe fordul majd a gép. Mivel a lelkes követők nem lehetnek ott a pilótafülkében, a repülőút időtartama alatt több anyag is elérhető lesz a történések követésére: 

 • Regisztráljon és nyerjen egy utat Abu Dhabiba, hogy személyesen jelen lehessen a Solar Impulse célba érkezésekor!
 • Kövesse napi híreinket a solarimpulse.com oldalon az útról és a kihívásokról, amelyek André-re várnak 
 • Az első légi Raclette fesztivál (igen, André a napenergiával haladó, zamatos svájci sajtválogatást fog elfogyasztani!)
 • 360 fokos video az út teljes ideje alatt 
 • Élő Facebook kapcsolat André Borschberggel a Solar Impulse pilótafülkéjében  
 • Google hangouts Patrick Aebischerrel az MIT-ről, a Solar Impulse csapatával Dübendorfban és a monacói irányítóközpontban  
 • Chat David Marcus-szal, a Facebook Messaging termékek divízió elnökhelyettesével  
 • A tiszta energiaforrások működésének magyarázata, amelyek a Solar Impulse hátterében is állnak 
 • Meglepetésvideó André-nak a csapattól, amit a repülés alatt fog megnézni 
 • Exkluzív blog amely bemutatja André-t, hogyan került a SI projektbe és milyen díjakat nyert ezzel 
 • #INSIDER az ABB hozzájárulásról a Solar Impulse repülőgéphez

Kövesse a kalandot a solarimpulse.com oldalon nézze a élőben a repülést! Regisztráljon a Solar Impulse hírlevélre itt így azonnal értesülhet a legfontosabb történésekről!

 

 

Elektromos autós túrára indul az ABB a Solar Impulse nyomdokain

Az ABB, a Solar Impulse egyik fő partnere elindítja saját, elektromos járművel tervezett úti kalandját: egy Spanyolországból induló és Németországba tartó szimbolikus autós túrát szervez. A túra célja, hogy megmutassa, hogy az ABB ugyanazokat a célokat követi a földön mint amelyeket a Solar Impulse a légtérben a megújuló energiák integrálása, az energiahatékonyság javítása és az e-mobilitás terén.

 

Európában az üvegházhatású gázok kibocsátásának megközelítőleg egynegyede a közlekedésből származik. A világ számos nagyvárosában a járművek kipufogógázai sűrű szmogot és finomporszennyezést okoznak a légkörben. Azonban nem szükségszerű, hogy ez az áldatlan helyzet fennmaradjon: a közlekedés a klímaváltozás kezelését szolgáló megoldás része lehet, ahelyett hogy a problémák egyik jelentős kiváltó tényezője maradjon.

 

A Solar Impulse egyetlen csepp fosszilis üzemanyag felhasználása nélkül átrepült a Csendes- és az Atlanti-óceánt is. A Solar Impulse innovációs és technológiai szövetségeseként az ABB most azt szeretné megmutatni, hogy a földön mire képes az innovatív technológia, az energiahatékonyság, az e-mobilitás és a megújuló energiák elektromos hálózatba integrálása terén.     

 

Az ABB németországi vállalatánál szervezett csapat arra vállalkozik, hogy elektromos autóval nekivág egy hat országot (Spanyolország, Franciaország, Monaco, Olaszország, Svájc és Németország) átszelő útnak. Az autó energiafogyasztását gondosan kiszámolták, és az utazás alatt az ABB gyorstöltőit fogják használni. Az út során megállnak majd azoknál a fontos ABB üzemeknél, amelyek jelentősen hozzájárulnak a tisztább és jobb világ megteremtéséhez.  

 

A megállók: 

 • Az ABB spanyolországi gyára Zaragozában, amely teljesítmény-transzformátorokat gyárt naperőművekhez
 • Az ABB franciaországi telephelye Marseille-ben, amelyhez számos olyan termék és szolgáltatás köthető, amelyek a tengeri hajózás hatásfokát javítják   
 • Az ABB gyorstöltő-gyára Észak-Olaszországban, amely Európába és a világ más részeire szállítja termékeit  
 • Az új Gotthárd-bázisalagút, amely fémjelzi az ABB és a svájci vasúti ágazat hosszú múltra visszatekintő kapcsolatát, cégünk hozzájárulását a technikai haladáshoz és a fenntartható közlekedéshez. 

 

Az utazás állomásait nyomon követheti azon a térképen is, amit az ABB/Solar Impulse honlapon teszünk közzé. Elérhetősége: http://new.abb.com/betterworld

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39