A statisztikák szerint a magyarok valódi e-utazókká válnak

forrás: Prím Online, 2016. július 19. 09:34

A PayPal és a GfK legfrissebb kutatása szerint idén nyáron a közép- és kelet-európai országokban a legtöbben júliusban, vagy augusztusban terveznek szabadságra menni.

Átlagosan a megkérdezettek 9%-a utazott szabadságra az év első felében, 11%-a pedig megvárja a szeptemberi kedvezményeket. Az utóbbi időszak különösen népszerű Lengyelországban. Idén a tavalyi évhez hasonlóan alakul azoknak a száma, akik egyáltalán nem terveznek nyaralást (Magyarországon 15%, Csehországban 16%, Görögországban 24%, Lengyelországban 15%).

 

 

Hotel, kemping, a rokonok nyaralója, vagy apartman?

A modern utazó számos szállástípus közül választhat. Ezen a téren a közép- és kelet-európai országok eltérő preferenciákkal rendelkeznek. A hagyományos hoteleket Görögországban választják a legtöbben (74%). Ezzel szemben a magyarok és a lengyelek között népszerűek a különálló apartmanok és házak. A magyarok 33%-a és a lengyelek 34%-a választja az ezek kínálta előnyöket. Magyarországon a rokonoknál, barátoknál történő elszállásolás gyakorisága a tavalyi adatoknak megfelelően alakul. A PayPal tavalyi kutatása szerint a magyarok 23%-a választotta ezt a lehetőséget, idén ez az arány 26%. A célpont kiválasztásában számos szempont szerepet játszik, de a legtöbb országban az ár a legfontosabb tényező. Ez a legfontosabb szempont a magyarok 61, a lengyelek 55, a csehek 47, és a görögök 64%-a számára. A magyarok 28%-a ugyancsak figyelembe veszi a barátok véleményét, a turisztikai látványosságok távolságát (30%), vagy hogy mennyire népszerű a hely más turisták körében (8%).

 

 

Az kiválasztott szálláshely elhelyezkedése és a megbízhatósága mellett a magyarok a helyszínen elérhető egyéb lehetőségeket is alaposan áttekintik. A magyarok 24%-a gyerekekkel utazik, ezért nagyon fontosnak tartja megnézni, hogy az adott szálláshely milyen családbarát szolgáltatásokat biztosít, 14% pedig a házikedvencét is magával vinné, tehát ellenőrzi, hogy állatbarát helyről van-e szó. A közép- és kelet-európai nemzetek közül a lengyelek ragaszkodnak leginkább az olyan eszközökhöz mint a tévékészülék, vasaló, mosógép/tisztító szolgáltatás, stb. Az utazók 24%-a tartja ezeket fontos tényezőnek. A görögök szeretnek a városközpont közelében megszállni (23%). Minden országban jellemző, hogy a turisták foglalás előtt ellenőrzik, hogy tudnak-e majd csatlakozni az internetre. Az, hogy a szállásadó rendelkezik-e Wi-Fi szolgáltatással a magyarok 48%-a, a lengyelek 52%-a, a csehek 36%-a, a görögök 55%-a számára fontos szempont a szállás kiválasztásakor.

 

 

Nyaralás, vagy nem nyaralás - Csak ésszerűen!

A közép- és kelet-európaiak jelentős része nyaralás céljára két hét szabadságot vesz ki (magyarok 24%, lengyelek 44%, csehek 24%, görögök 24%) az idén. Ezzel szemben a magyarok 14%-a, a lengyelek 25%-a, a csehek 14%-a, és a görögök 36%-a csak egy hét szabadsággal tervez. Érdekesség, hogy éves szinten a magyarok fele 14 napnál többet tölt szabadságon, míg például a görögök 22%-a kevesebb, mint 7 egymást követő napot vesz csak ki.

 

A költségvetés tekintetében a legtöbben igyekszünk kerülni a túlzott költekezést. A magyarok ebben a tekintetben a legóvatosabbak, 51%-unk tervez maximum 250 eurót költeni nyaralásra. További 35% költ 250-500 eurót, 11% 500 és 1000 euró között a nyaralással kapcsolatos kiadásokra. A magyarok mindössze 3%-a tervezi túllépni az 1000 eurós összeghatárt.

 

A nyaralás során a fizetés legtöbb alkalommal továbbra is készpénzben történik. A magyarok 70%-a, a lengyelek 68%-a, a csehek 63%-a és a görögök 79%-a továbbra is ezt a fizetési formát részesíti előnyben. A magyar utazók egyre gyakrabban fizetnek kártyával, vagy banki átutalással, és tovább nőtt a PayPal vagy  hasonló online fizetési rendszerek népszerűsége. Azok száma, akik a nyaralás során felmerülő költségek többségét online szeretnék fizetni a tavalyi évhez képest megduplázódott. Ez minden kutatásban résztvevő országra  igaz. Sőt, a magyarok 12%-a (tavaly még 10 százalék), a lengyelek 30%-a (azonos volt 2015-ben), a csehek 10%-a (2015-ben 7 százalék), a görögök 28%-a használt PayPalt, vagy hasonló szolgáltatást a legutóbbi nyaralás alkalmával.

 

 

Az internet szerepe

A turisták ma már ezernyi online megoldás közül válogathatnak, hogy összehasonlíthassák és kiválaszthassák a számukra legmegfelelőbb üdülési ajánlatot. Az internetes eszközöket gyakran használjuk az utazás megtervezéséhez: a magyarok 65%-a, a lengyelek 56%-a, a csehek 42%-a, és a görögök 39%-a nagyon hasznosnak találta ezeket a lehetőségeket. A magyarok 35%-a keresőmotorokkal, vagy a TripAdvisorhoz hasonló utazási oldalakon (22%) keres ajánlatokat, de sokan ezeket használjuk az úticélról való információk összegyűjtésére is (25%). 

 

A utazás tervezésekor ugyancsak fontos lépés, hogy megtaláljuk a leggyorsabb és legbiztonságosabb közlekedési eszközt, amellyel eljuthatunk a szálláshelyre. A közép- és kelet-európai utazók között a legnépszerűbb közlekedési eszköz autó. A magyarok 69%-a, a csehek 58%-a, a görögök 49%-a és a lengyelek 58%-a választja az utazás ezen formáját. A magyar turisták 12%-a utazik repülővel és 14%-a vonattal. Az internet nagy szerepet kap a repülővel történő utazás során is. A légitársaság kiválasztásában a magyarok 62%-ának a legfontosabb szempont az ár. A második legfontosabb tényező, hogy mennyire kedvező egy légitársaság poggyászkezelési politikája (27%), míg a választás szempontjából a magyarok 21%-a találta fontosnak a légitársaságok ajánlatai között kereső oldalakat és az online értékeléseket.

 

Az internet a legjobb barátunk nem csak az nyaralás megkezdése előtt, hanem az ott-tartózkodás idején is. A magyarok 87%-a, a lengyelek és a görögök 95%-a, a cseheknek pedig 83%-a használja az internetet az utazás során. A nyaralás alatt is szeretjük megnézni a közösségi média oldalakat (a magyarok 48%-a, a görögök 60%-a, a lengyelek 63%-a, a csehek 39%-a), de térképekre (a magyarok 71%-a), munkával kapcsolatos kérdésekre (ezt a görögök teszik meg a leggyakrabban – 33%) is gyakran rákeresünk, továbbá vásárolunk is. A vásárlás a magyaroknál a negyedik legfontosabb kategória (22%).  

 

"Az turizmus az egyike azoknak az iparágaknak, ahol az internetnek köszönhetően a legtöbb új megoldás született. Néhány évvel ezelőtt fogtuk a térképet, kiszámoltuk a távolságot, és gyakran a barátaink tóparti, vagy hegyekben lévő nyaralójában töltöttük a szabadságunkat. Ma a geolokációk kereshetőségével (például TripAdvisoron, vagy az Instagramon) a lehetőségek végtelen tárháza áll rendelkezésünkre. A helyszínen készült fotók alapján például összehasonlíthatjuk az adott helyet a brosúrákban található, gyakran feljavított képekkel. Az Airbnb segítségével lefoglalhatjuk a megfelelő szálláshelyet és a repülőjegyet is a lehető legjobb áron tudjuk megvásárolni - mondta el Matt Komorowski, a PayPal közép- és kelet-európai régióért felelős ügyvezető igazgatója. „Az internet segítségével annyira gyorsan vásárolhatunk, vagy foglalhatunk, hogy akár az utazás közben is könnyedén megváltoztathatjuk terveinket. A PayPal One Touch szolgáltatásával mindez egyetlen kattintást igényel. Ugyanakkor a PayPallel fizetett utazási kiadásokra - már a jegyekre is - érvényes a PayPal Buyer Protection (PayPal Vásárlóvédelem). Amennyiben valami véletlenül rosszul sül el a régóta várt nyaraláson, ránk mindig lehet számítani.”

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45
online sportfogadás