Az országos átlag kétszeresével, tíz százalékkal több hallgatót vettek fel a BGE-re

forrás: Prím Online, 2016. július 29. 07:09

A tavalyi tanévhez képest 10 százalékkal többen nyertek felvételt a Budapesti Gazdasági Egyetemre, így szeptemberben több mint 5500 elsőéves kezdheti meg tanulmányait az ország legnagyobb alkalmazott tudományok egyetemén. 

Ezzel a BGE az országos átlag kétszeresével növelte új hallgatóinak létszámát, és gazdasági területen a legtöbb hallgatót vette fel. A felvételizők többsége turizmus-vendéglátás, gazdálkodási és menedzsment, valamint gazdaságinformatikus nappali alapképzési szakokra jutott be. Azok, akik most nem nyertek felvételt, a pótfelvételi eljárás keretében számos szakra jelentkezhetnek még.

Az idei felvételi időszakban a Budapesti Gazdasági Egyetem az 5. legnépszerűbb felsőoktatási intézménynek bizonyult, miután a tavalyihoz képest – az országos átlagot felülmúlva – 13,3 százalékkal többen adták be jelentkezésüket a január óta alkalmazott tudományok egyetemeként működő intézménybe. Ezzel párhuzamosan idén is folytatódik az a tendencia, hogy évről-évre több hallgató nyer felvételt a BGE-re. 2016 szeptemberében 5567 elsőéves kezdheti meg tanulmányait, ami az előző tanévhez képest 10 százalékos növekedést jelent, ami az országos átlag kétszerese.

A tavalyi évhez hasonlóan a legtöbb (793) jelentkező a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar turizmus-vendéglátás magyar nyelvű, nappali alapképzési szakára nyert felvételt. Tavaly óta nőtt a gazdálkodási és menedzsment nappali alapképzési szak népszerűsége: a most felvett 443 fős létszámmal ez bizonyult a második legnépszerűbb szaknak. A toplistán ezután a gazdaságinformatikus (416), a kereskedelem és marketing (340), valamint a pénzügy és számvitel (329) nappali alapképzési szakok következnek. A legnépszerűbb mesterképzés a Pénzügyi és Számviteli Kar pénzügyi szakjának levelező képzése, ahová 50 hallgatót vettek fel, amit a Kar számvitel szakjának szintén levelező képzése követ (42 fővel).

 A BGE összesen hét szakon indít idegennyelvű képzéseket a következő tanévtől, amelyek közül a magyar nyelvűekhez hasonlóan a legtöbben (102 fő) az angol nyelvű turizmus-vendéglátás nappali alapképzési szakra nyertek felvételt. A külföldi hallgatóknak szóló Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében a tavalyihoz képest közel dupla annyi, összesen 203 külföldi elsőéves kezdheti meg tanulmányait a BGE-n. Közülük legtöbben, 39-en az angol nyelvű turizmus-menedzsment nappali mesterképzésre iratkozhatnak be, 8 külföldi hallgató pedig magyar nyelvű képzésen tanulhat.

„Alkalmazott tudományok egyetemeként a munkaerő-piaci szereplőkkel való szoros együttműködés jellemezi a BGE-t, így a most felvett hallgatóink tanulmányaik alatt első kézből, az üzleti életben dolgozó szakemberektől és rangos vállalatoknál szerezhetnek valódi gyakorlati tudást és tapasztalatot. Fontos célunk, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk képzéseink fejlesztésekor, hogy növeljük hallgatóink vállalkozási kedvét. Bízom benne, hogy új hallgatóink közül a jövőben mind többen indítanak majd saját vállalkozást.”  – fejtette ki Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora.

„Hallgatóinkat arra biztatjuk, hogy tanulmányaik alatt használják ki a BGE által nyújtott gyakorlatszerzési lehetőségeket, valamint a széles körű nemzetközi kapcsolataink révén biztosított képzéseket, mobilitási programokat, ösztöndíjakat. Így a munkaerő-piac által is elismert diploma mellé még több értékes tudással felvértezve kezdhetik karrierjüket, és nagyobb eséllyel szerezhetnek jól fizető, versenyképes, a végzettségüknek megfelelő állást.” – mondta el Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja.

 

Azok, akik most nem nyertek felvételt, a pótfelvételi eljárás keretében a BGE több magyar és idegen nyelvű alap- és mesterképzésére, valamint felsőoktatási szakképzésére adhatják be jelentkezésüket, többek között turizmus-vendéglátás, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, nemzetközi tanulmányok, valamint kommunikáció és médiatudomány, továbbá emberi erőforrások szakokra. A mesterképzések közül pénzügy, számvitel, vállalkozásfejlesztés, marketing, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, nemzetközi tanulmányok, valamint turizmus menedzsment szakokon van lehetőség a jelentkezésre.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01