Stratégiai együttműködés az Óbudai Egyetem és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság között

forrás: Prím Online, 2016. július 30. 10:19

Az Óbudai Egyetem (ÓE) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT)  a több mint 10 éve folyó közös munka folytatására (stratégiai) együttműködési szerződést írt alá.

Az NJSZT egyik fő feladata számítástechnikai/informatikai szakma történetének a megőrzése, melynek támogatására hozta létre az Informatika Történeti Gyűjteményt és annak világszínvonalú bemutatását az Informatika Történeti Kiállítást. E küldetés keretében hozták létre az Informatikatörténeti Fórumot (iTF) is. A szervezet önkéntes munkatársai azóta 33 rendezvényt bonyolítottak le – többségüket az Óbudai Egyetemen – és az informatika történetének elismert hazai központjává vált. A közel 100 órára duzzadó előadásokat itt tekinthetik meg.

 

Az együttműködési szerződést Dr. Friedler Ferenc, az NJSZT elnöke és Dr. Réger Mihály, az ÓE rektora 2016. július 27-én írta alá, a szerződés aláírásán részt vett Dr. Gáti József, mb. kancellár, Dr. Dömölki Bálint, a NJSZT tiszteletbeli elnöke és Dr. Kutor László, az Informatikatörténeti Fórum elnöke is. A szervezetek részéről a fő cél az eddigi munka folytatása és a munkakörülmények zavartalan biztosítása, valamint az eddig létrehozott tudás rendszerezése és fejlesztése. A közös munkán belül két fókuszterület emelhető ki:

 

Az első a hazai informatikai történet ápolása, feldolgozása és terjesztése. Az NJSZT az informatika történeti muzeális gyűjtemény fenntartása és fejlesztése mellett az iTF szakosztály vezetésével egy úgynevezett informatikatörténeti adattárat (iTA) hoz létre. A csapat üléseinek és a projekttitkári feladatok ellátására az Óbudai Egyetem biztosítja a helyszínt, míg a költségeket az NJSZT viseli. A várható eredmények a megállapodástól magukban foglalják: az informatikatörténeti értékmentésben való vezető szerep vállalását Magyarországon, a szakma történetének megőrzését fontosnak tartó közösség fejlesztését, az informatikai szakma tanulságos történetének rendezett adattárban való megőrzését. A szakmatörténet feldolgozásában és megőrzésben az OE és az NJSZT szerepvállalása példamutató üzenetet közvetíthet más szakmai szervezetek és az utókor számára.

 

 

A második fókuszterület az érzékszervi fogyatékkal élők informatikai felzárkóztatása. 2001-ben egy speciális informatikai felzárkóztató program indult, melynek elsődleges célja az informatikai írástudás elősegítése a látáskorlátozott és halláskorlátozott emberek számára. A cél a Magyarországon egyedülálló térítésmentes képzési program fenntartása, ami nagy segítséget jelent a célközösség informatikai jártasságának fejlesztésében és munkába állási esélyeinek növelésében. Ez a példamutató program hazai és nemzetközi szinten már eddig is elismerést hozott az együttműködőknek. A 2001 óta rendszeresen folyó tanfolyamokon eddig 411 hallgató vett részt a következő megoszlásban: 216 látássérült, 188 hallássérült, és 7 siket-vak hallgató. A tanfolyamok segítségével 191 hallgató szerzett teljes körű és 96 hallgató ECDL Start bizonyítványt. Egyes ECDL témakörökből (az ún. modulokból) eddig 68 hallgató vizsgázott sikerrel. Jelenleg a tanfolyamokra 41 hallássérült és 20 látássérült hallgató jár.

 

A felek minden lehetőséget kihasználnak, hogy az eddig sikeres program továbbfolytatódjon.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09