Ki programoz a végén?

A Schneider Electric és partnerszervezetei versennyel ösztönzik a hazai mérnökképzés színvonalát

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 4. 06:35

A Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatásmódszertani Egyesület (FIOM) szervezésében 2016-ban a Debreceni Egyetemen került megrendezésre a Dr. Ajtony István nevével fémjelzett XXII. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny. 

A Schneider Electric támogatásával megvalósult kezdeményezés hosszú távú célja a megfelelő PLC (programozható logikai vezérlő) programozó szakemberek kinevelése, és a legkiválóbb csapatok felkutatása. Idén az Óbudai Egyetem villamosmérnöki karának Automatika Intézet hallgatói, az “Óbudai Ampermérők” nyert. 

 

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője több éves, közvetlen együttműködést ápol a Debreceni Egyetemmel, így a PLC verseny nem az első közös projektje a két szervezetnek. A felsőoktatási intézmény korábban a vállalat támogatásával megvalósított tudásközpontot hozott létre, melyben a hallgatók olyan gyakorlati tapasztalatokra tehetnek szert az ipari automatizálás és az épületfelügyelet terén, ami előnyként szolgál a későbbi elhelyezkedésük során. 

 

Ezt a szemléletet képviseli az idei PLC bajnokság is, hiszen a fiatalokat ösztönző megmérettetés nem titkolt célja egyfajta vetélkedést létrehozni az egyes intézmények között, és ezzel emelni a magyarországi irányítástechnikai képzés színvonalát. Ez a folyamat tükröződik az évek során egyre nehezedő feladatkiírásban is. Fontos, hogy a felkészítő tanárok érdekeltek legyenek a valódi szakemberek képzésében, és képesek legyenek a diákokkal megszerettetni a PLC programozást. Az évenként megrendezett esemény további előnye, hogy a verseny során a résztvevőknek (hallgatók, oktatók, támogatók képviselői, valamint az ipari és kereskedelmi szakemberek) lehetőségük nyílik a kapcsolatépítésre is.

 

 

A verseny menete

Idén összesen 28 csapat mérte össze tudását, melyből iskolánként maximum kettő indulhatott. A jelentkezés feltétele csupán az aktív felsőoktatási hallgatói jogviszony volt. A 2-4 fős munkacsoportok egy napig elméleti, két napon át pedig gyakorlati feladatok megoldásával mérték össze tudásukat. A Schneider Electric készítette el, illetve koordinálta a programozóverseny második és egyben legfontosabb gyakorlati feladatát: mivel napjainkban egyre nagyobb kihívást jelent ivóvízkészleteink optimalizálása, a résztvevőknek egy víztisztító szűrőberendezés vezérlését kellett megvalósítaniuk. A szervezők 4 állomáson modellezték a technológiai folyamatot, amelyet a versenyzőknek kellett megoldaniuk. A gyakorlati feladatok elbírálásához az induló intézmények oktatóiból és a támogató cégek képviselői közül választott tíztagú zsűri 0-tól 10-ig terjedő skálán pontozták a teljesítményt. Az esetleges részrehajlást elkerülendő a legalacsonyabb és legmagasabb pontszámot automatikusan figyelmen kívül hagyták. A verseny érdekessége, hogy az indulók 10%-a és az egyik csapat felkészítő tanára is hölgy volt.

 

A szponzorok által felajánlott termékek mellett a szervező a legkiemelkedőbb teljesítményű, dobogós helyen végzett diákoknak 50 000 forint értékű pénzjutalmat ajánlott fel, továbbá a nyertesek egy Schneider Electric által gyártott PLC-vel is gazdagabbak lettek.

 

„A jövőben továbbra is nyomon követjük és támogatjuk ezt a versenysorozatot, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a minőségi felsőoktatásra is alapozhassuk cégünk magyarországi fejlődését, és már az új belépők esetében is a leghitelesebb szakembereket alkalmazzuk” – mondta Hahn András, a Schneider Electric termékmenedzsere.

 

Az esemény házigazdája jövőre Pécs lesz, ezt követően pedig határon túli helyszín is várható vendéglátóként, a tervek szerint 2 év múlva Szabadkára látogat majd a kezdeményezés.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05