Cisco évközi kiberbiztonsági jelentés: egyre fejlettebb zsarolóvírusok és növekvő szerveroldali támadások

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 5. 06:29

A Cisco közzétette évközi kiberbiztonsági jelentését, amely rálátást ad napjaink legmeghatározóbb fenyegetettségeire és a legfontosabb védelmi teendőkre. 

A Cisco Midyear Cybersecurity Report (MCR) jelentés szerint a zsarolóvírusok (ransomware) új generációival kell számolni, amelyek teljes hálózatokat, egész vállalatokat és intézményeket béníthatnak meg. A riport a zsarolóvírusok kapcsán kiemelten foglalkozik az egyre kifinomultabb támadási módszerekkel, és a kiberbűnözők számára lehetőségeket kínáló biztonsági résekkel. Ezek közül a legfontosabbak a sérülékeny informatikai infrastruktúrák, a hálózatok nem megfelelő karbantartása és az átlagos felderítési idő hosszúsága. A jelentés másik fontos következtetése, hogy a kiberbűnözők egyre nagyobb mértékben alkalmaznak szerveroldali támadásokat, és egyre gyakrabban használnak titkosítást valódi tevekénységük álcázására. 

 

 

Egyre fejlettebb zsarolóvírusok

A biztonsági kutatók szerint 2016 első félévében a zsarolóvírusok váltak minden idők legjövedelmezőbb kártékony programjaivá. A Cisco várakozásai szerint ráadásul a kedvezőtlen trendek tovább folytatódnak, és még veszélyesebb károkozók megjelenésére kell számítani, amelyek már önmagukat terjesztik, miközben teljes hálózatokat tartanak majd sakkban. A programok új generációi moduláris felépítésűek lesznek, így a hatékonyság maximalizálásának érdekében gyorsan alkalmazkodnak majd a különféle környezetekhez és biztonsági megoldásokhoz. Az új zsarolóvírusok például csökkentik a processzorok használatát és a vezérlőszerverekkel (C&C) való kommunikációt annak érdekében, hogy minél nehezebben lehessen őket detektálni. 

 

Ács György, a Cisco regionális hálózatbiztonsági szakértője szerint: “A legnagyobb veszélyt Magyarországon is a zsarolóvírusok jelentik jelenleg. Nemcsak egyéni felhasználókat, de közintézményeket, például kórházakat is támadnak zsarolóvírusokkal.”

 

Átláthatóság és gyorsabb reagálás

A Cisco évközi jelentése ezúttal is kitér a hálózatok és a végpontok átláthatóságának, illetve a fenyegetettségek felderítési idejének fontosságára. A Cisco az elmúlt fél évben 13 órára csökkentette a felderítés idejét (time to detection - TTD), szemben az iparágban átlagos 200 napos felderítési időkkel. A fenyegetések gyorsabb felderítése kulcsfontosságú a támadási felületek és a károk csökkentésének érdekében. 

 

Globális méretű kihívás

Miközben a támadók folyamatosan fejlesztik módszereiket, a szervezetek nagy részének saját rendszereik és eszközeik folyamatos védelme is kihívást jelent. A támogatás nélküli, elavult és befoltozatlan rendszerek nagy lehetőséget jelentenek a támadóknak, akik könnyen megszerzik a behatoláshoz szükséges hozzáféréseket, láthatatlanok maradnak, és hatalmas károkat okoznak. A támadások száma az olyan kritikus iparágakban is jelentősen megnövekedett, mint például az egészségügy. 

 

A Cisco MSR jelentésének további fontos megállapításai

  • Bővülő célpontok: A kiberbűnözők egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a szerveroldali exploitok fejlesztésére. Ez a trend különösen jól megfigyelhető volt az elmúlt félévben a Jboss szerverek esetében. A kutatók az internethez is kapcsolódó Jboss kiszolgálók 10 százalékát találták fertőzöttnek, és sok esetben többéves sérülékenységek okozták a problémákat. A kliensoldali támadások száma sem csökkent, és a legtöbb támadás továbbra is az Adobe Flash sebezhetőségeit használta ki. Az elmúlt időszakban a Windows-os exploitok váltak a legelterjedtebb webes támadási formává, miközben a Facebookra épülő csalások száma csökkenni kezdett.
  • Rejtett támadások: Miközben a rendszerek átláthatóságának megteremtése továbbra is kihívást jelent a biztonsági szakembereknek, addig a támadók egyre hatékonyabban rejtik el tevékenységüket. Mára általánossá vált a kiberbűnözők körében a TLS (Transport Layer Security), a Tor és a kriptovaluták alkalmazása. A malvertising kampányokban használt, HTTPS titkosított károkozók mennyisége 2015 decembere és 2015 márciusa között 300 százalékkal nőtt.
  • Problémás patch menedzsment: A támadók egyre gyakrabban találkoznak elavult, foltozatlan rendszerekkel, ami jelentősen megkönnyíti a dolgukat. Az automatikusan frissülő alkalmazások esetében jobb a helyzet, a Chrome böngészők 75-80 százaléka mindig naprakész. Ezzel szemben azonban a Java vagy akár a Microsoft Office esetében már korántsem ilyen kedvező a kép. A vizsgált rendszerek egyharmadán még mindig a Java SE 6-os verziója fut, az Office 2013 példányoknak pedig maximum 10 százaléka kapta meg a legújabb javítócsomagot.

 

5 javaslat a hatékonyabb védelemhez

A Cisco Talos kutatói az alábbi tanácsokkal szolgáltak a vállalati és intézményi infrastruktúrák védelméhez:

  • Javítani kell a hálózatok “tisztaságát”, amely monitorozással, megfelelő patch menedzsmenttel, szegmentációval és kellően erős hálózati védelemmel segíthető elő. Fontos szerepet kell kapniuk a következő generációs tűzfalaknak és behatolásmegelőző rendszereknek, illetve az e-mail és webes biztonsági megoldásoknak.
  • Integrált védelemre van szükség. A hiányzó bizonsági megoldások pótlása helyett architektúrális megközelítés szükséges.
  • A felderítési idő mérése, amelynek célja a lehető leggyorsabb detektálási idő elérése, majd az azonnali reagálás. Fontos lenne, hogy ezek a mutatók a szervezeti biztonsági szabályozás részévé váljanak.
  • A folyamatos felhasználói védelem jegyében a biztonságot garantálni kell, függetlenül attól, hogy a felhasználók távolról vagy az irodában dolgoznak, és nemcsak azokra a rendszerekre kell ügyelni, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a vállalati hálózathoz.

 

Az adatmentés során minden kritikus fontosságú adat bizonsági mentésére szükség van. A mentéseket rendszeresen tesztelni kell, így az incidensek kártékony hatása csökkenthető. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50