ABC Data: Melyik az optimáls TV készülék az olimpiai játékokhoz?

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 9. 07:04

Minden szögből látható a tévéje képernyője? Zavaróan alacsony a készülék fényereje, amikor napfényes nappaliban akarja nézni? Elmosódik a kép a gyors mozgássorozat lekövetésekor? Nem mindegy, milyen minőségben élünk át egy-egy látványos győzelmet, vagy emlékezetes pillanatot, ezért az ABC Data, Közép-Kelet Európa vezető IT és szórakoztatóelektronikai disztribútora  a ma rendelkezésre álló technológiák rövid összefoglalójával segít eligazodni a vezető gyártók kínálatában.

A világ azon sportrajongói, akik nem tudnak személyesen részt venni a riói olimpia keretében megrendezett több mint 300 eseményen, a tévé közvetítésről gondoskodó Olympic Broadcasting Services (OBS) jóvoltából 7000 órányi műsort nézhetnek végig készülékeiken. A globálisan sugárzott TV jel előállításához természetesen a legújabb technológiákat alkalmazzák: a szervezet az olimpiai játékok összes helyszínéről és eseményéről élő 1080iHD képet és 5.1-es surround hanganyagot sugároz majd világszerte több milliárd néző számára. Az adásminőség tehát minden igényt kielígít majd, de vajon mit tud ebből visszaadni saját készülékünk? Milyen technológia képes a gyors mozgásokat lekövetni, anélkül, hogy a képernyő hosszú ideig tartó nézése zavaró lenne? Melyek a  sportesemények követéséhez ideális tévékészülékek?

 

„A statisztiákák szerint a 2012-es londoni olimpia közvetítéseit világszerte kb. 3,6 milliárd ember követte figyelemmel. A riói olimpia alkalmával várhatóan ez a szám még magasabb lesz. A 2016-ban a globálisan értékesített tévékészülékek száma a várakozások szerint el fogja érni a 245.7 milló darabot. A piacon nagy a konkurencia harc, többek között ezért is számít a  tévégyártás az egyik leginnovatívabb iparágnak. Mivel az olimpiai játékok az egyik legnagyobb nézőszámot generáló globális esemény, mindig jó alkalom, hogy áttekintsük az elmúlt évek fejlesztéseit” - mondta el Piller József, az ABC Data szórakoztató elektronikáért felelős termékmenedzsere.

 

A rendező szándékához hű megjelenítés 

A 4K a legkorszerűbb technológia, amely egyedülállóan, korábban soha nem látott hűséggel és tökéletességgel jeleníti meg a képet. A profi szintű 4K feldolgozóegységeknek és az új, színekben gazdag és szuper fényerejű LCD paneleknek köszönhetően a 4K tévék hihetetlenül pontos képet jelenítenek meg a nézőnek, amely lenyűgöző filmszerű látvánnyal adja vissza a forgatás eredeti pillanatait. Ugyanakkor a 4K készülékek általában minden egyes képelem teljesítményét egyénileg optimalizálják, de arra is gondosan ügyelnek, hogy az együttes hatás is tökéletesen legyen. Az így elért precíz színreprodukciónak köszönhetően a hagyományos tévékészülékeknél nyolcvanszor pontosabb színvilágban gyönyörködhetünk. 

 

Kiváló kontraszt 

A LED LCD tévéknek általában nehézséget okoz az igen fényes fehér és a mélyfekete részek egyidejű megjelenítése ugyanazon a képkockán. A legújabb készülékek úgy oldják meg ezt a problémát, hogy a LED megvilágítást elkülönített szegmensekre osztják, és az egyes képrészeket a többitől függetlenül saját fényerejüknek megfelelően világítják meg. Ennek köszönhetően a kép szinte kirobban a képernyőről a  ragyogóan élénk színektől és intenzitástól, amelyet a különleges panelek állítanak elő. E panelek fényereje jóval meghaladja a hagyományos LED LCD képernyőjét, amihez jelentős többlet energiára sincs szükség.

 

 

Mi a HDR?

Jelenleg a TV szabványok a több mint harminc évvel ezelőtt létrehozott sztenderd dinamikatartomány metrikán alapulnak. 2016-ban az új ipari szabványoknak köszönhetően a HDR-kompatibilis TV-k jelentősen szélesebb szín- és kontraszttartományt, úgynevezett nagy dinamikatartományt (High Dynamic Range, HDR) lesznek képesek megjeleníteni. Más szóval bővül a HDR-kompatibilis TV-k kontrasztaránya és színtere, így megjelenítésük sokkal valósághűbb és természetesebb lesz, amely sokkal közelebb esik ahhoz, ahogyan az emberi szem látja a valós világot. A mélyfekete színek és a rendkívül világos csúcsfények kombinációja olyan élethűséget eredményez, amely tévékészülékeken eddig elérhetetlen volt. 

 

Tévézés bárhonnan 

A szolgáltatás lehetővé teszi a tévék tulajdonosai számára, hogy az otthoni készülékükre érkező adást a világ bármely pontjáról nézhessék egy mobil eszközön. Ennek köszönhetően ugyanis egyes tévékre érkező digitális tévéadás, vagy a csatlakoztatott merevlemezen pihenő videó a világ bármely pontjáról megtekinthető lesz egy okostelefon, vagy tablet segítségével. Ehhez nem kell mást tenni, mint telepíteni egy alkalmazást, aminek segítségével párosítani lehet a tévét a mobil eszközhöz. Ezután ez utóbbi képes felvenni a kapcsolatot felhőalapú rendszer segítségével a televízióval, és máris működhet az adatátvitel a világ bármely pontjára, akár 3G kapcsolaton keresztül is. Ráadásul ehhez a tévét nem is kell bekapcsolni, hiszen a szolgáltatás sokszor készenléti módban is működik. Tehát ennek segítségével lehetségessé válik munkába menet mobil készülékünkön nézzük meg az éjszaka, külső merevlemezre rögzített tévéadást.

 

Smart TV

A Smart TV segítségével felépítheti saját kezdőképernyőjét, ahol kedvenc csatornái, alkalmazásai és tartalmai ismerős helyen fogják várni. Tévéje és más készülékei között egyszerű kézmozdulattal megoszthat tartalmakat. Kezelje tévéjét beszédhanggal, vagy olvastassa fel vele kedvenc weboldalait. A TV beépített kameráján keresztül felismeri az Ön arcát, így a család minden tagja elérheti saját kezdőképernyőjét. Ilyen sok új tulajdonságával a készülék már sokkal több is, mint egy intelligens tévé, ráadásul minden kedvencét egy helyen tarthatja.

 

Hálózati működés

Hozzáférést biztosít hálózatba kapcsolt számítógépekhez és kibővített online élményhez, valamint magában foglal egy HD ikertunert, amelynek jóvoltából akkor is élvezheti a műsort, amikor másik műsort vesz fel, vagy gyermekműsort visz át táblagépre. A beépített Bluetooth és vezeték nélküli LAN segítségével vezeték nélkül kapcsolódhat minden hálózatra kapcsolt készülékhez.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már készülhetünk a 2020-as Szabadság Szigetére

Érdemes beírni a naptárba: 2020. augusztus 5-én indul az év legjobb hete, a Szabadság Szigetén. Aki a november 14-én déli 12 órától 24 órán át tartó “Szitizen Prime” akcióban vásárol bérletet a jövő évi Szigetre, nem csupán a legolcsóbban válthat hetijegyet, de exkluzív ajándékcsomagot is kap, a környezettudatosság jegyében.

2019. november 13. 11:30

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás