ABC Data: Melyik az optimáls TV készülék az olimpiai játékokhoz?

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 9. 07:04

Minden szögből látható a tévéje képernyője? Zavaróan alacsony a készülék fényereje, amikor napfényes nappaliban akarja nézni? Elmosódik a kép a gyors mozgássorozat lekövetésekor? Nem mindegy, milyen minőségben élünk át egy-egy látványos győzelmet, vagy emlékezetes pillanatot, ezért az ABC Data, Közép-Kelet Európa vezető IT és szórakoztatóelektronikai disztribútora  a ma rendelkezésre álló technológiák rövid összefoglalójával segít eligazodni a vezető gyártók kínálatában.

A világ azon sportrajongói, akik nem tudnak személyesen részt venni a riói olimpia keretében megrendezett több mint 300 eseményen, a tévé közvetítésről gondoskodó Olympic Broadcasting Services (OBS) jóvoltából 7000 órányi műsort nézhetnek végig készülékeiken. A globálisan sugárzott TV jel előállításához természetesen a legújabb technológiákat alkalmazzák: a szervezet az olimpiai játékok összes helyszínéről és eseményéről élő 1080iHD képet és 5.1-es surround hanganyagot sugároz majd világszerte több milliárd néző számára. Az adásminőség tehát minden igényt kielígít majd, de vajon mit tud ebből visszaadni saját készülékünk? Milyen technológia képes a gyors mozgásokat lekövetni, anélkül, hogy a képernyő hosszú ideig tartó nézése zavaró lenne? Melyek a  sportesemények követéséhez ideális tévékészülékek?

 

„A statisztiákák szerint a 2012-es londoni olimpia közvetítéseit világszerte kb. 3,6 milliárd ember követte figyelemmel. A riói olimpia alkalmával várhatóan ez a szám még magasabb lesz. A 2016-ban a globálisan értékesített tévékészülékek száma a várakozások szerint el fogja érni a 245.7 milló darabot. A piacon nagy a konkurencia harc, többek között ezért is számít a  tévégyártás az egyik leginnovatívabb iparágnak. Mivel az olimpiai játékok az egyik legnagyobb nézőszámot generáló globális esemény, mindig jó alkalom, hogy áttekintsük az elmúlt évek fejlesztéseit” - mondta el Piller József, az ABC Data szórakoztató elektronikáért felelős termékmenedzsere.

 

A rendező szándékához hű megjelenítés 

A 4K a legkorszerűbb technológia, amely egyedülállóan, korábban soha nem látott hűséggel és tökéletességgel jeleníti meg a képet. A profi szintű 4K feldolgozóegységeknek és az új, színekben gazdag és szuper fényerejű LCD paneleknek köszönhetően a 4K tévék hihetetlenül pontos képet jelenítenek meg a nézőnek, amely lenyűgöző filmszerű látvánnyal adja vissza a forgatás eredeti pillanatait. Ugyanakkor a 4K készülékek általában minden egyes képelem teljesítményét egyénileg optimalizálják, de arra is gondosan ügyelnek, hogy az együttes hatás is tökéletesen legyen. Az így elért precíz színreprodukciónak köszönhetően a hagyományos tévékészülékeknél nyolcvanszor pontosabb színvilágban gyönyörködhetünk. 

 

Kiváló kontraszt 

A LED LCD tévéknek általában nehézséget okoz az igen fényes fehér és a mélyfekete részek egyidejű megjelenítése ugyanazon a képkockán. A legújabb készülékek úgy oldják meg ezt a problémát, hogy a LED megvilágítást elkülönített szegmensekre osztják, és az egyes képrészeket a többitől függetlenül saját fényerejüknek megfelelően világítják meg. Ennek köszönhetően a kép szinte kirobban a képernyőről a  ragyogóan élénk színektől és intenzitástól, amelyet a különleges panelek állítanak elő. E panelek fényereje jóval meghaladja a hagyományos LED LCD képernyőjét, amihez jelentős többlet energiára sincs szükség.

 

 

Mi a HDR?

Jelenleg a TV szabványok a több mint harminc évvel ezelőtt létrehozott sztenderd dinamikatartomány metrikán alapulnak. 2016-ban az új ipari szabványoknak köszönhetően a HDR-kompatibilis TV-k jelentősen szélesebb szín- és kontraszttartományt, úgynevezett nagy dinamikatartományt (High Dynamic Range, HDR) lesznek képesek megjeleníteni. Más szóval bővül a HDR-kompatibilis TV-k kontrasztaránya és színtere, így megjelenítésük sokkal valósághűbb és természetesebb lesz, amely sokkal közelebb esik ahhoz, ahogyan az emberi szem látja a valós világot. A mélyfekete színek és a rendkívül világos csúcsfények kombinációja olyan élethűséget eredményez, amely tévékészülékeken eddig elérhetetlen volt. 

 

Tévézés bárhonnan 

A szolgáltatás lehetővé teszi a tévék tulajdonosai számára, hogy az otthoni készülékükre érkező adást a világ bármely pontjáról nézhessék egy mobil eszközön. Ennek köszönhetően ugyanis egyes tévékre érkező digitális tévéadás, vagy a csatlakoztatott merevlemezen pihenő videó a világ bármely pontjáról megtekinthető lesz egy okostelefon, vagy tablet segítségével. Ehhez nem kell mást tenni, mint telepíteni egy alkalmazást, aminek segítségével párosítani lehet a tévét a mobil eszközhöz. Ezután ez utóbbi képes felvenni a kapcsolatot felhőalapú rendszer segítségével a televízióval, és máris működhet az adatátvitel a világ bármely pontjára, akár 3G kapcsolaton keresztül is. Ráadásul ehhez a tévét nem is kell bekapcsolni, hiszen a szolgáltatás sokszor készenléti módban is működik. Tehát ennek segítségével lehetségessé válik munkába menet mobil készülékünkön nézzük meg az éjszaka, külső merevlemezre rögzített tévéadást.

 

Smart TV

A Smart TV segítségével felépítheti saját kezdőképernyőjét, ahol kedvenc csatornái, alkalmazásai és tartalmai ismerős helyen fogják várni. Tévéje és más készülékei között egyszerű kézmozdulattal megoszthat tartalmakat. Kezelje tévéjét beszédhanggal, vagy olvastassa fel vele kedvenc weboldalait. A TV beépített kameráján keresztül felismeri az Ön arcát, így a család minden tagja elérheti saját kezdőképernyőjét. Ilyen sok új tulajdonságával a készülék már sokkal több is, mint egy intelligens tévé, ráadásul minden kedvencét egy helyen tarthatja.

 

Hálózati működés

Hozzáférést biztosít hálózatba kapcsolt számítógépekhez és kibővített online élményhez, valamint magában foglal egy HD ikertunert, amelynek jóvoltából akkor is élvezheti a műsort, amikor másik műsort vesz fel, vagy gyermekműsort visz át táblagépre. A beépített Bluetooth és vezeték nélküli LAN segítségével vezeték nélkül kapcsolódhat minden hálózatra kapcsolt készülékhez.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

2021. december 17. 11:12

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58