Az online pénzügyi bűncselekmények könnyű célpontjai a külföldre utazók

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 13. 07:18

A Kaspersky Lab kutatása megállapította, hogy a nyaralók és az üzleti úton lévők egyaránt sok online pénzügyi műveletet végeznek külföldön, komoly kockázatnak téve ki magukat olyan helyzetekben, amikor nincsenek kellőképpen védve.

Az utazók 45 százaléka pénze elvesztését tekinti a külföldön rá leselkedő három legnagyobb veszély egyikének, míg a hitelkártya-csalástól a válaszadók 35 százaléka tart. Ezek az aggodalmak nagyon is megalapozottak: a kutatás ugyancsak megállapította, hogy a felmérésben résztvevők  22 százaléka szenvedett el pénzveszteséget utazása során, míg 8 százalékuk lett kártyacsalás áldozata, miközben külföldön tartózkodott. 

 

Érdekes módon kevesebben aggódnak eszközeik megfertőződése (11 százalék) és az online csalások (20 százalék) miatt, ami ellentmond annak a ténynek, hogy 18 százalékuk vált kiberbűncselekmény áldozatául külföldi utazása során. 

 

Egyáltalán nem meglepő, hogy az utazók a hackerek célpontjává válnak. 82 százalékuk használ külföldön nyilvános Wi-Fi hálózatokat, amelyeknek a forgalmát a kiberbűnözők egyszerűen lehallgathatják, 61 százalékuk intézi banki ügyeit online és 55 százalékuk vásárol az interneten. Megfelelő védelem nélkül ez a viselkedés szükségtelen veszélyeknek teszi ki a felhasználókat – és a pénzüket –, azonban csupán a válaszadók 34 százaléka használ biztonságos VPN kapcsolatot, amikor egy nyilvános Wi-Fi hálózaton keresztül internetezik, 18 százalékuk pedig semmit sem tesz a saját védelme érdekében.

 

“Az internetnek köszönhetően manapság nyaralás és üzleti utazás közben is könnyen kapcsolatban maradhatunk. Ez a képesség csodálatos és izgalmas lehetőségeket kínál, azonban komoly veszélyeknek is kitesz minket, ha nem vagyunk elég óvatosak. Túlságosan is egyszerű külföldön az internetre kapcsolódni egy nem biztonságos Wi-Fi hálózaton keresztül, és a szokásos módon bankolni és vásárolni online, figyelmen kívül hagyva az esetleges negatív következményeket. Arra kérjük a nyaralókat, hogy ügyeljenek jobban a biztonságra, kétszer is gondolják meg, hogy külföldön milyen online tevékenységeket végeznek, és gondoskodjanak pénzük védelméről.” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.  

 

A pénzvesztés elkerülése érdekében erősen ajánlott külföldön a biztonságtudatos viselkedés. Soha ne tévesszük szem elől a bankkártyáinkat, csak biztonságos VPN kapcsolaton keresztül internetezzünk, és használjunk egy hatékony védelmi szolgáltatást, például a Kaspersky Lab-féle Safe Money funkciót. A Kaspersky Internet Security és a Kaspersky Total Security termékekben megtalálható Safe Money használatakor biztonságosan adhatunk meg pénzügyi információkat és hajthatunk végre tranzakciókat bármely banki vagy kereskedelmi weboldalon. 

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Társasjáték a biztonságos internetért

A biztonságos internet megteremtésében kiemelt prioritás, hogy már a legkisebbek is tisztában legyenek az online tér kockázataival és azzal, hogy milyen módon kerülhetik el a rájuk leselkedő veszélyeket. A Biztonságos Internet Napján a Microsoft Magyarország olyan offline társasjátékot mutatott be, amely játékos módon tanítja meg a gyerekeket arra, hogyan kell biztonságosan közlekedni a virtuális térben.

2020. február 20. 17:44

A GDPR millió dolláros kérdése: mit is kell megvédeni?

A GDPR elsősorban értünk van, személyes adatainak védelmére hozták létre. Sokszor mégis felesleges tehernek tűnik. Magánemberként gyakran bosszúságnak érezzük, ha a sokadik hozzájárulást kell megadnunk az adataink kezeléséhez. Vállalati döntéshozóként vagy informatikai szakemberként pedig ennél jóval több feladatot ró ránk, hogy ezeket az érzékeny információkat valóban megfelelően kezeljük, hiszen a szabályozás rendszerint óriási mennyiségű adatot érint. A Micro Focus tapasztalata szerint számottevő könnyítést jelent, ha fájlelemző szoftver segítségével mérjük fel, pontosan mely adatainkra vonatkozik a szabályozás, és ezek hol találhatók a cég rendszereiben. 

2020. február 20. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás