Maximum 80 ezer juthat egy okostelefonra

Ez is kiderült: nincsenek titkaink a mobilban a párunk előtt

forrás: Prím Online, 2016. szeptember 2. 12:25

A magyar férfiak és nők nem titkolnak semmit párjuk előtt, sokan azt is megengedik, hogy partnerük belenézzen az üzenetekbe, Facebook profiljukba – derült ki a notebook.hu kutatásából. Mint ahogy az is, hogy kevésbé számít a márkahűség; a mobilinternet még nem alap; és 150 ezer Ft alatt szeretnénk megúszni a laptopot, míg telefonnál 80 ezer Ft a lélekhatár.

Ha valami nem hiányozhat a nyaralás alatt, az a telefon. Egyértelmű, hogy akinek van és elutazik, az magával viszi, a válaszadók csupán 29%-a pakolja be a nagyobb méretű notebookot és csupán 26%-a a tabletet. Ami viszont érdekesség, hogy a férfiak nagyobb arányban (33%) viszik magukkal - talán dolgozni - a laptopjukat, még a hölgyeknél ez az arány csak 23%, és inkább a kisebb méretű táblagépre voksolnak. De mi a helyzet az egyéb szokásokkal és tervekkel?

 

 

 

A notebook.hu online kérdőívét kitöltő, közel 15 ezer válaszadó 42%-a nyilatkozott úgy, hogy tervez idén új okostelefont vásárolni, míg notebookra 43% költött vagy költ majd idén. Míg a 18-24 éveseknél a legerősebb a notebook vásárlási kedv (51%), addig okostelefont a legnagyobb arányban a 14-18 évesek (46%) terveznek idén beszerezni. A tablet a legkevésbé kelendő, de mégis a 25-39 éves korosztályból a megkérdezettek 22%-a nyilatkozott úgy, hogy pénzt ad ki idén egy-egy ilyen eszközre.  A vásárlás oka leginkább a meglévő gép elavultsága (58%) vagy balesete (27%), a kihagyhatatlan akciók és a trendkövetés kevésbé számít (9% és 5%).

 

Mennyi az annyi?

Bár mindkét nem igyekszik az olcsóbb középkategória árszintjén lavírozni – okostelefonra átlagosan kb. 80 ezret, notebookra 140 ezret, tabletre 60 ezret szánunk –, mégis jelentős eltérés van férfiak és nők között az elektronikai eszközöket érintő összegek tekintetében. 

 

 

 

Míg előbbi okostelefonra közel 90 ezer forintot is hajlandó lenne költeni, úgy nők esetében ez az összeg maximum 70 ezer forint. Még szembetűnőbb a különbség a notebookoknál: a férfiak közel 160 ezer forintot is áldoznának egy új gépért, a nők maximum 118 ezerben gondolkodnak. Tablet esetében is a férfiak költenének többet, 65 ezer Ft körül, a hölgyek pedig csupán 58 ezer Ft-ot szánnának rá.

 

 

 

A fenti összegek az életkor előrehaladtával jelentősen csökkennek. Legtöbbet legkönnyebben a 14–24 éves korosztály adna telefonért, tabletért vagy notebookért: telefonra akár 94 ezret is, de a 100 ezres lélektani határt ők sem lépnék át. Ezzel szemben az 50-59 évesek már csak 54 ezer forint körüli összegben, míg a 60+ korosztály 49 ezer forintban merne gondolkodni új okostelefon esetén.

 

 

Hol és mit vásárolunk szívesebben?

A kutatás eredménye szerint a márkahűség csak annyira számít, hogy ár-érték arányban legyen a kiválasztott elektronikai eszköz. A válaszadók 65%-a több márkát is használ vagy kipróbált már, és inkább eszközfüggő, hogy mikor melyik brandet választja. Okostefonnál legnépszerűbb a Samsung lett (33%), őt a Sony (12%) és az Apple (10%) követi. A feltörekvő Huawei telefonmárkát a megkérdezettek 8%-a használja.

 

 

 

A tabletek versenyét ugyancsak a Samsung vezeti a kérdőíves listán (25%), a második helyen az Asus (10%) és az Apple (10%) termékei állnak. A dobogó harmadik helyére pedig a Lenovo állhat fel 9%-kal.

 

 

 

Notebookok esetében a legtöbb válaszadó az Asust jelölte meg (21%), második a Lenovo (16%), harmadik az Acer (15%) lett.  Ezenkívül még érdemes megemlíteni, hogy a megkérdezettek 14%-ának HP, míg 12%-ának Dell notebookja van otthon. Apple MacBookot csak a válaszadók 3%-a tart otthonában.

 

 

Meglepő, hogy az interneten, webshopban vásárolt elektronikai eszközök aránya a válaszadók körében alacsonyabb, mint várnánk, csupán 34%, míg 66% válaszolt úgy, hogy inkább üzletben, személyesen vásárol „kütyüket”. A férfiak egyébként jóval nyitottabbak az internetes vásárlásra: elektronikai eszközt 41%-uk vásárolt már webshopban, míg a nőknél ez az arány csak 24%. 

 

 

 

Sms-re már nem költünk, mobilinternetre pedig még nem

Az online kutatás kitért arra is, ki mit használ üzenetküldésre, valamint navigálásra az okostelefonon. Talán nem meglepő az eredmény, miszerint a Facebook Messenger – amely az elmúlt időszakban önálló, multifunkciós platformmá alakult – 85%-kal magasan verte a hagyományos sms-t, de a Viber is jól szerepelt 38%-kal. A Skype és a WhatsApp már kevésbé erőteljes, előbbi 19%, utóbbi 7%-ot képvisel a felmérésben.

 

 

 

Közlekedést segítő alkalmazások tekintetében a Google Maps elsöprő többséggel (53%) győzött, őt az Igo (15%), a Waze (13%) és az Uber (6%) - béke poraira - követi. Az 50 év felettiek több mint fele viszont nem használ semmilyen alkalmazást. 

 

 

A mobilinternet azonban továbbra is érzékeny (vagy inkább hiányzó) téma: a válaszadók 26%-a nyilatkozott úgy, hogy nem rendelkezik mobilinternet csomaggal, akiknek pedig van, azok sem a nagyobb adatforgalmat biztosító keretet használják (21% a 150-500 MB javára).

 

 

 

Alig szelfi

Bár mindannyian tapasztalhatjuk, mennyire képesek a szelfik elárasztani Facebook üzenőfalunkat és hírfolyamunkat (főleg nyáron nagyrészt a hölgyek esetében), a kérdőív női válaszadói csak nagyon ritkán (34%) vagy egyáltalán nem (30%) szoktak szelfizgetni! Hozzá kell tenni, hogy szelfi témában azért a nők erősebbnek bizonyultak az uraknál, bár nem sokkal előzik meg őket: a szelfimániára igennel válaszoló hölgyek 8%-ot képviselnek, míg az urak 5%-ot. 

 

 

 

Titkok nélkül – egy kis bulvár

Megengednéd, hogy párod belenézzen a mobilodba, és elolvassa az üzeneteidet? Nos, a notebook.hu válaszadóinak 47%-a nyilatkozott úgy, hogy nincs titkolnivalója a telefonján, így párja bármikor belenézhet akár az sms-ekbe, akár személyes Facebook profiljába. A felmérésben résztvevők 33%-a válaszolta azt, hogy bár megengedné a kíváncsiskodást, párjának nem szokása a személyes dolgaiban kutatni. Csupán 20% vélte úgy, hogy a telefon (és a benne lévő üzenetek) abszolút magánügy és nem tartozik senkire, még a partnerre, házastársra sem. 

 

Ami a társkeresést illeti, váratlan eredmény született: a válaszadók döntő többsége, 75%-a nem használ társkereső applikációkat (mint például a kifejezetten okostelefonokra fejlesztett Tindert, vagy a hagyományos, internetes társkeresők mobilbarát applikációit) a telefonján. Akik használnak, azok törlik is regisztrációjukat, miután párra találtak. Csupán elenyésző azok száma, kik jegelik (inaktívvá teszik) profiljukat (2%), vagy mindent meghagynak, de nem lépnek be (5%). A pártalálás után is társkereső applikációkat használók 2%-ot képviselnek a felmérésben – és a férfiak vannak többségben.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás