Az ESET kutatói frissítéseket találtak a Torrentlocker zsarolóvírushoz

A nehezebben detektálható és vizsgálható zsarolóvírusok bizonyos országok felhasználóit nem támadják

forrás: Prím Online, 2016. szeptember 6. 11:33

Az ESET által először 2014-ben vizsgált TorrentLocker zsarolóvírus a kutatók szerint még mindig aktív. Ez leginkább annak köszönhető, hogy célzott spam-támadásokkal választja ki áldozatait, így elkerüli a legnépszerűbb zsarolóvírusok keltette figyelmet.

Az ESET kutatói azonban az első vizsgálat óta folyamatosan nyomon követték a kártevő viselkedését, így a vizsgálatok során megfigyelték, hogy bizonyos országok felhasználóinak adatait a kártevő érdekes módon nem titkosítja.

 

 

A TorrentLocker e-mailben terjed, amelyben egy dokumentum letöltésére biztatják az áldozatokat (ez általában egy számla vagy azonosító kód a csomagok nyomon követéséhez). Ha a felhasználó letölti és megnyitja a rosszindulatú dokumentumot, az futtatja a TorrentLockert, amely kommunikálni kezd a vezérlőszerverrel (C&C) és titkosítja az áldozat fájljait. A TorrentLocker egy jól ismert tulajdonsága a letöltés, a zsarolás szövege, illetve a fizetési módok lokalizálása: az áldozatok a saját nyelvükön kapnak információt, és saját valutájukban jelenik meg a váltságdíj összege.

 

„A TorrentLocker mögött lévő csapat úgy tűnik, még mindig működik. Tökéletesítették taktikáikat és továbbfejlesztették a zsarolóvírust, miközben igyekeztek elkerülni a figyelmet” – mondta Marc-Etienne M. Léveillé, az ESET zsarolóvírus kutatója. 

 

A bűnözők által a TorrentLockeren elvégzett friss fejlesztések az internethasználókat védő mechanizmusokat igyekeznek gyengíteni, ehhez például módosították a kártevő és a vezérlőszerver kapcsolatát, a C&C szerver védelmét a titkosítás egy további rétegével, és erősítették a felhasználók összezavarását, illetve az áldozatok fájljainak titkosítási folyamatát.

 

Az először 2013. őszén megjelent CryptoLockerként is ismert zsarolóvírus egy másik újdonsága, hogy hozzáadtak egy olyan scriptet, melynek segítségével a futtatható kártevő mindig az éppen aktuális legfrissebb verziójához vezet.

 

„A spam üzenetben lévő link egy PHP scripthez vezet, amely egy feltört szerveren van. Ez a script leellenőrzi, hogy a látogató a célországból érkezett, és ha igen, átirányítja arra az oldalra, ahonnan a kártevő következő eleme letöltődik. Ellenkező esetben a vírus a Google oldalára irányítja a felhasználót” – magyarázta Marc-Etienne M. Léveillé. 

 

 

A malware-t és a kampányait elemezve az ESET kutatói felfedezték, hogy 22 ország kapta meg a zsaroló vagy fizetői oldal lokalizált verzióját. Azonban ezek közül 7 országot (Franciaország, Japán, Martinique, Portugália, a Koreai Köztársaság, Tajvan és Thaiföld) eddig nem sújtott jelentős TorrentLocker spam kampány sem. Az ESET kutatói arra is felfigyeltek, hogy a TorrentLocker nem titkosítja bizonyos országok – Kína, Oroszország, Ukrajna és az Egyesült Államok – felhasználóinak adatait.

 

A TorrentLocker fejlesztéseiről szóló részletes beszámoló megtalálható az ESET hivatalos blogján.

Az ESET tippjei arra, hogy hogyan védjük meg magunkat a zsarolóvírusoktól, itt található.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új forgalmazói partnere van a Sophosnak

A Sophos forgalmazói megállapodást írt alá a RelNettel. A biztonsági ágazat és channel szolgáltatások szakértője a Sophos biztonsági megoldásait terjeszti Magyarországon. A RelNet a Sophos megoldásainak teljes választékát terjeszteni fogja, beleértve az endpoint biztonsággal, a titkosítással és adatvesztés elleni védelemmel (Data Loss Prevention, DLP), a web és email védelemmel, a vezetéknélküli és mobil biztonsággal, egységesített veszélyforrás menedzsmenttel (Unified Threat Management, UTM) kapcsolatos termékeit és következő generációs tűzfalát is.

2019. szeptember 20. 11:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás