Egy zsaroló vírus támadás akár 27 millió forintba kerülhet a kis és közép vállalatoknak

Henger Attila, 2016. szeptember 8. 15:19

A Kaspersky Lab Corporate IT Security Risks 2016 kutatása szerint az elmúlt évben egy zsaroló vírus támadás átlagosan 99 000 amerikai dollárba, átszámítva több, mint 27 millió forintba került a kis és közép vállalatoknak. Annak ellenére, hogy a kiberbűnözők nem garantálják az üzleti adatok visszajuttatását, a vállalkozók 34 %-a kifizette a váltságdíjat.

A zsaroló vírus okozta kár több összetevőből áll: 

  • az üzleti tevékenység részleges vagy teljes felfüggesztése (belső üzleti folyamatok, pénzátutalások stb.) 
  • értékes adatok elvesztése (pénzügyi és projekt dokumentumok, ügyfél és partner adatbázisok stb.) 
  • a cég jó hírének csökkenése 

 

Valójában a teljes kár két részre osztható: a váltságdíj és a járulékos veszteségek. A járulékos károk nagyrészt az IT alkalmazottak preventív munkájának hiányából adódnak (rosszul adminisztrált rendszerek, régi vagy hiányzó biztonsági mentés, könnyen feltörhető jelszavak, rendszertelenül frissített programok stb.). A Corporate IT Security Risks 2016 kutatás szerint a kis és közép vállalkozások 30 %-a szenvedett jelentős mennyiségű adatveszteséget zsaroló vírus támadást követően. 

 

 

"Azt látjuk, hogy a kis és közép vállalatok egy harmada továbbra is azt gondolja, hogy a váltságdíj kifizetése a leggazdaságosabb módja az adatok visszaszerzésének. Azonban a teljes kár végül sokkal nagyobb és nincs biztosíték arra, hogy a kérdésben levő céges adatokat vissza is kapják. Ahogy a bűnözők egyre több erőfeszítést fektetnek zsaroló vírus támadásaikba, a kis és közép vállalkozásoknak preventív lépéseket kell tenni, hogy csökkentsék a támadások kockázatát. A kiberveszélyek elleni védelem hatékonyságának érdekében, azt tanácsoljuk a kis és közép vállalatoknak, hogy célzott biztonsági megoldásokat és fejlett technológiákat használjanak" – mondja Vladimir Zapolyansky, a Kaspersky Lab egyik marketing vezetője.

 

A rohanosan növekvő kiberveszélyek ellen a kis és közép vállalkozások megvédhetik magukat a Kaspersky Endpoint Security for Business holisztikus biztonsági portfolio-jával, amely többszintes védelmet nyújt az ismert és újonnan felbukkanó veszélyekkel szemben. 

 

Ha egy megtámadott cég nem volt időben felkészülve és értékes üzleti adatait elzárták, a Kaspersky Lab szakértői a noransom.kaspersky.com oldalt javasolják, ahol ingyenes eszközök és dekódoló kulcsok segítségével visszaszerezhetik ezeket az adatokat.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38