Google Pingvin: új algoritmus indított a Google

forrás: Prím Online, 2016. szeptember 29. 15:58

Új, évek óta várt algoritmus indított útjára a Google a napokban. A Pingvin algoritmus jelentősen átalakíthatja a keresésekre adott válaszokat.

A spam linkek ellen

A Google hivatalos közleményben jelentette be, hogy útjára indította a Pingvin algoritmus új generációját, amelynek célja, hogy a spam linkeket vásárló weboldalakat kiszűrje a találati listáról – írja az ite.hu keresőoptimalizálási magazin.

 

A Google a Pingvin algoritmus eredeti verzióját 2012-ben vezette be, és ez elsősorban büntető algoritmus volt. Azokat a weboldalakat, amelyek olyan linkeket szereztek, amely ütközött a Google irányelveivel megbüntette, azaz hátrasorolta a kereséseknél.

 

Ezt az algoritmus nagyon sok kritika érte, mert lehetővé tette a konkurencia weboldalainak tönkretételét, ráadásul a büntetés miatt nagyon sok weboldal és vállalkozás került nehéz helyzetbe.

 

 

A Google reagált a kritikákra

A Google a kritikák miatt évek óta fejlesztette új generációs Pingvin algoritmusát, amelyet most szeptemberben indított útjára és az algoritmus jelenleg is élesítés alatt áll.

 

Az új Pingvin algoritmust a Google az alapjairól építette újjá, és igyekezett a korábbi hibákra reagálni.

 

Ahogy a Google magyar származású szóvivője, Gary Illyés fogalmazott: „Ez az egyik legszebb algoritmusindításunk, amely sok weboldaltulajdonos számára fog örömet okozni.”

 

Az új Pingvin algoritmus indításával párhuzamosan a Google törli az összes korábbi büntetést, és az új algoritmus a spam linkeket ezzel egyidőben elértékteleníti, de nem bünteti érte a weboldal tulajdonosokat.

 

Újdonság az is, hogy a Pingvin valós időben fut, azaz folyamatosan értékeli a weboldalra hivatkozó linkeket, így az esetleges káros hatásokra sokkal könnyebb lesz reagálni.

 

Magyarországon is fut

Az algoritmust a Google minden nyelven és minden országban lefutatja, így Magyarországon is. Gary Illyés azt is elmondta, hogy az algoritmus jelenleg is fut, így a hatások még nem észlelhetőek teljes körűen. 

 

Az új algoritmus komoly szemléletváltozásnak tekinthető, mivel a Google korábban a büntetés preferálta, míg mostantól a spam linkek elértéktelenítése áll a fókuszban. Ez arra utal, hogy a keresőóriás már képes jobban kategorizálni a linkeket. 

 

Bár a cég ennek kapcsán nem nyilatkozott, de szakértők szerint az új Pingvin algoritmus, már mesterséges intelligencián alapulhat, és ennek köszönhető a szemléletváltás is. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59