Országos programozó versenyt hirdetett a Microsoft

forrás: Prím Online, 2016. október 20. 11:13

Ismét megrendezik Európa-szerte a Kódolás Hetét (EU Code Week), amelynek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a digitális írástudás, a kódolás fontosságára. 

A Microsoft Magyarország az esemény alkalmából országos programozó versenyt hirdetett, amelynek a döntőjét a decemberi Kódolás Óráján rendezik meg, ami a világ legnagyobb oktatási témájú rendezvénye. Idén a kezdeményezés mögé állt két ifjú programozó, Bálint Karolina, a tudományos diákolimpia különdíjasa, valamint Kiss Dániel, a 13 éves miskolci programozó zseni.

 

 

Elengedhetetlen a kódolási ismeretek fejlesztése a digitalizáció korában

Országos programozó versenyt hirdetett a Microsoft Magyarország az Európában október 15. és 23. között megrendezett Kódolás Hete (EU Code Week) kapcsán – jelentette be a vállalat. A Microsoft együttműködő partnere és a verseny támogatója a Logiscool. A Kódolás Hete egy közel ötven országra kiterjedő, több százezer résztvevőt megmozgató rendezvénysorozat, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kódolás fontosságára. A Microsoft Magyarország versenyén – amelynek során szeretnék megismertetni a gyerekeket, szülőket és tanárokat is a kódolás alapjaival – a jelentkezők különböző kategóriákban indulhatnak, bizonyíthatják kódolási ismereteiket, logikus gondolkodásukat és kreativitásukat.  A verseny döntője a decemberi Kódolás Óráján (Hour of Code) lesz, december 8-án, csütörtökön.

 

„A kódolás a 21. században olyan nélkülözhetetlen képesség, mint az írás vagy az olvasás. A kódolás a digitális írástudás alapja, segítségével olyan 21. századi készségeket tudnak elsajátítani a fiatalok, mint a kreativitás, logikus gondolkodás, vagy épp a problémamegoldó képesség. Ezzel pedig később sikeresen tudnak érvényesülni a munkaerőpiacon, nem csupán IT területen. Hiszünk abban, hogy akár gyerek, akár felnőtt, sosem túl korai vagy késő, hogy elkezdjünk alkotni a programozás adta lehetőségek használatával” – nyilatkozta Grósz Judit, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója. Hozzátette: a Kódolás Hetéhez és a Kódolás Órájához kapcsolódó kampány célja, hogy bemutassuk: bárki, bárhol, bármikor és bármilyen előképzettség nélkül elkezdheti a kódolást. A Microsoft programozó versenye pedig azért éppen az általános iskolásokat és a tinédzsereket célozza meg, mert ebben a korban a legfogékonyabbak a gyerekek az újra, és gyakran 16 éves korukra véglegesen eldől, hogy milyen érdeklődési terület határozza majd meg a pályájukat. A diákok a kezdeményezés során játékos módon sajátíthatják el a kódolás alapjait.

 

„A Microsoftnál ezekkel a kezdeményezésekkel iparági problémát is szeretnénk megoldani, hiszen legalább 20 ezer betöltetlen állásról lehet tudni ezen a területen. Egyúttal a fiatalok versenyképességét is szeretnénk javítani, és hiszünk abban, hogy a mai világban, ahol minden digitalizálódik, szükség van erre a tudásra” – hangsúlyozta Grósz Judit.

 

 

 

Idén a kezdeményezés mögé állt Bálint Karolina, aki Shop Map alkalmazásával 19 évesen elnyerte az Oracle Akadémia első díját a világ legrangosabb tehetségkutató seregszemléjén, a Phoenix-i Intel ISEF-en. “A programozás művészet, amit ha jól használunk, emberéleteket tehetünk könnyebbé, teljesebbé” – emelte ki Karolina annak kapcsán, miért támogatja a Microsoft kezdeményezését. Szintén örömmel fogadta a felkérést Kiss Dániel, aki 13 évesen hobbiból fejleszt androidos játékokat. Dani szerint, ha elég elhivatott és kitartó vagy, a programozással egy fantasztikus világot nyitsz meg magad előtt. Ezért is örül annak, ha segíthet népszerűsíteni a versenyt.

 

A döntőn a zsűri tiszteletbeli tagjaként részt vesz Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos is, aki az esemény kapcsán elmondta: „A digitalizáció korában nélkülözhetetlen, hogy a digitális eszközökkel, valamint az algoritmikus gondolkodással minél hamarabb és minél több diák találkozzon. Ezek a versenyek, mint a Kódolás órája is, a digitális világ fontos eseményei, hiszen a kódolási képességek mellett a projekt alapú megközelítés fejlesztésére, a tehetségek kibontakoztatására is lehetőséget teremtenek.

 

A holnap iskolája digitális. Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájának elfogadásával a kormány kifejezte azon szándékát, hogy az elkövetkező esztendőkben minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni kívánja a teljes magyar oktatási rendszer digitális átalakulását. Célunk, hogy a magyar oktatási rendszer teljes digitális átalakulása mielőbb megtörténjen, hiszen csak 21. századi tudással lehetünk sikeresek és versenyképesek a 21. században.”

 

 

 

A Kódolás Hete és a Kódolás Órája

Az európai Kódolás Hete (EU Code Week) egy önkéntes alapon működő kezdeményezés: bárki szervezhet programozással kapcsolatos eseményt, hogy a saját országában népszerűsítse a kódolást. A rendezvény tavaly hatalmas sikert aratott: 46 országban 7600 esemény és több mint 570 ezer résztvevő – akiknek a fele nő volt – kapcsolódott hozzá. A Kódolás Óráját (Hour of Code) idén december második hetében rendezik meg: globális, több mint 180 országot érintő kezdeményezésről van szó. Lényege, hogy az esemény alatt – szervezett keretek között – mindenki foglalkozzon legalább egy órát a kódolással, így ráébresztve minél több érintettet arra, hogy korunkban milyen fontos a szerepe a digitális írástudásnak.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Karrierváltás: 600 ezerhez közelít a junior informatikusok átlagbére

A recesszió ellenére is keresettek a hazai munkaerőpiacon az informatikusok: egy jellemzően 5-6 hónapos képzés után egy éven belül átlagosan havi bruttó 596 ezer forintot vihetnek haza azok, akik a karrierváltás mellett döntenek. 

2023. október 1. 10:17

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38