High-tech jövő a jelenben

Önműködő autók, okos otthonok, virtuális valóság a mindennapokban

forrás: Prím Online, 2016. október 21. 09:15

Távolról irányítható otthon, vezető nélküli tömegközlekedési eszközök, önműködő autók, robotok által végzett műtétek – az eddig csak sci-fi filmekre álmodott technológiák ma már egyre inkább begyűrűznek a mindennapokba, ezzel együtt pedig a hálózatfejlesztési kérdések is egyre égetőbbek lesznek. De hogy is állunk jelenleg? Mely területeken érzékelhető leginkább a „jövő szele”? A HTE Infokom konferencián szakemberek sora véleményezte a kérdést.

Néhány évvel ezelőtt csak merész tervnek tűnt, de ma már egyre gyakrabban találkozunk elektromos autókkal, a szakemberek szerint pedig a tömeges elterjedés is csak kis idő kérdése. Az elektromos töltőállomások hálózata egyre kiterjedtebb, ami azt jelenti, hogy 1-2 éven belül egy család második autója már bátran lehet egy elektromos fogyasztású. Szintén karnyújtásnyira járunk attól, hogy a tömegközlekedés ma ismert formáját átvegyék a teljesen automatizált, vezető nélküli rendszerek, de a Knight Riderből ismert önműködő autó sem fikció többé. 

 

Nemcsak a járműipar fejlődik azonban rohamosan. Az úgynevezett okos otthonok kialakítása is elkezdődött, amelynek célja a hosszú távú költségcsökkentés mellett, a fogyasztó teljes körű kényelmének biztosítása, legyen szó távolról irányítható fűtésrendszerről vagy intelligens riasztókról. Az Infokom szakemberei az okos városok gyakorlati megvalósítását is kilátásba helyezték, amely hogy csak néhány példát említsünk, a közvilágítási megoldások és hulladékgazdálkodás területén is jelentős előnyökkel járnának. 

 

Mindeközben teljes gőzzel zajlik a fent említettek megvalósításához elengedhetetlen 5G technológia biztosítása, ezzel pedig a hálózatba kapcsolt társadalom víziójának életre hívása. Az előzetes tervek szerint a 2020-as tokiói olimpiára már a fogyasztók számára is széles körben elérhető lesz ez a technológia. Az eddigi G-khez képest azonban ezúttal nem csak a sebesség a lényeg: a felhasználó kényelmének biztosítása, gyors, megbízható, biztonságos rendszerek kialakítása a cél, amelyek nagy távolságból is problémamentesen működnek. Ezzel pedig nemcsak az energetikai szektor, de a jővő orvoslásának megreformálása is elérhető közelségbe kerül.

 

A robotok által végzett műtétek ugyan még távoli tervnek tűnnek, azonban az intenzív ápolásban mérnöki szoftverekkel is dolgoznak, egyes fogászati kezelésekhez 3D nyomtatás is igénybe vehető, néhány egyetemi képzéshez pedig már Magyarországon is használják a virtuális valóságot.

 

Mindezek eléréséhez azonban elengedhetetlen egy országos, stabil hálózat kialakítása, amelyen az állami szervek és a szolgáltatók jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak. Az Európai Unió által előírt elvárások megvalósítása, ezen belül is az országos 30Mbit/s sebességű internet biztosítása a SZIP program keretén belül például az elvárásoknál jobban halad, így megállapíthatjuk, hogy a high-tech jövő már csak karnyújtásnyira van. 

 

 

‒ Ahhoz, hogy tényleg előremutatóan, a fogyasztók és a szolgáltatók számára egyaránt hasznosan működjön és fejlődjön ez a szektor, fontos, hogy a különböző területeken dolgozó szakemberek megismerjék a másik álláspontját és egymást segítve haladjanak előre. A HTE Infokom Konferencia éppen egy ilyen, vitákra és kompromisszumkötésekre alkalmas platformot teremt. S, hogy ez mennyire fontos a szektorban dolgozók számára is, jól mutatja a közel 400 fő részvétele a konferencián – számolt be Nagy Péter, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület operatív igazgatója.  

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az MMSZ csatlakozott a nemzeti marketingszövetségek hálózatához

A European Marketing Confederation (EMC) örömmel jelentette be, hogy a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) 11. tagként csatlakozott a nemzeti marketingszövetségek kohéziós európai hálózatához.

2023. október 4. 12:47

Munkaerő-megtartás: díjat kapott az ALDI informatikai cége

Az ALDI International IT Services Kft. (AIIS) az ALDI SÜD vállalatcsoport számára nyújt informatikai támogatást Magyarországról. A közel 700 főt foglalkoztató cég dinamikusan bővült az elmúlt öt év során. Az új munkahelyek létrehozása mellett az AIIS kiemelt figyelmet fordít a munkaerő megtartására annak érdekében, hogy az ALDI SÜD leányvállalatai világszerte magas színvonalon tudják kiszolgálni a vásárlókat. Az egyébként is alacsony fluktuációs rátát a vállalat a felére csökkentette, a munkaerő megtartásáért végzett munkájáért az AIIS a HR-Revolution Díjátadón szolgáltatás kategóriában a legjobbaknak járó elismerést kapta.

2023. október 4. 11:22

Még mindig népszerűbbek a boltok a webshopoknál

Az e-commerce megoldások felfutása miatt sokan gondolhatták úgy a kereskedelemben, hogy a hagyományos üzleteknek bealkonyul. A vásárlók azonban, úgy tűnik, másként vélekednek és nem hajlandóak lemondani arról az élményről, amit csak a bevásárlóközpontokban élhetnek át. Az igények, az elvárások folyamatosan változnak, a látogatók egyre inkább komplexitásra vágynak, amelybe a vásárlás mellett a szórakozás és a szabadidő eltöltése is egyaránt beletartozik.

2023. október 3. 19:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38