Még mindig a Google hozza a legtöbb vásárlót a webáruházaknak

forrás: Prím Online, 2016. november 15. 10:27

Vannak olyan online marketing szakemberek, akik évek óta a SEO (azaz a keresőoptimalizálás) halálát vizionálják, és ezt azzal magyarázzák, hogy az átlag felhasználó keresési szokásai olyan mértékben változtak meg, hogy a SEO felett – egyszerűen - eljárt az idő. A legújabb kutatások azonban mást mutatnak: készülj a karácsonyra a Google-val!

A mobilok mindent visznek? 

A Google – a napokban közreadott - trendkutatása szerint 2016-ban végérvényesen mobilfüggőkké váltunk, hiszen átlag napi 170 percet internetezünk mobilról, leginkább otthon, a munkahelyünkön, és szórakozóhelyeken. A Google kutatása szerint a karácsony közeledtével szolgáltatásokat keresünk: utazást, pénzügyi szolgáltatásokat, gyakran keressük fel az autós oldalakat, és az autószalonokat,  és a webáruházakat. A kutatás kiemelte, hogy a lehetséges vásárlók 25%-át elveszíti minden olyan vállalkozás, amelyik honlapja nem optimalizált mobilra. 

 

Akik pedig szolgáltatást nyújtanak, hirdetnek, tehát lehet, hogy igazuk van azoknak akik a SEO halálát vizionálják? Tényleg nincs értelme a jó tartalomnak a keresőoptimalizálásnak? Elég, ha csak hirdetünk? Erre a kérdésre egy másik, a napokban megjelent tanulmány ad egyértelmű választ. 

 

 

Tévedések végjátéka: amikor a számok ellentmondanak

Akik SEO-ellenesek – világít rá Evenich András a kulcsszo.hu szakértője – azzal érvelnek, hogy a SEO-t ügyféloldalról azért érdemes túllépni, mert az embereknek, akik az interneten böngésznek, azonnali, gyors válaszra van szükségük: nem érnek rá tartalmat olvasni, ezért nem érdemes küzdeni a jó helyezésekért. Hirdetni kell, ehhez pedig nem kell a SEO.  A másik – gyakori érv – hogy a SEO nem mérhető. Pedig ez nem így van, és legalább akkora tévedés, mint az, hogy a 2%-os konverziós arány elvárt. 

 

Beszéljenek a számok: E kereskedelmi tanulmány 2016

A Wolfgang Digital nemrég kiadta a 2016-os Internet kereskedelmi tanulmányát melyben 80 millió weboldalt, vizsgáltak, összesen 230 millió dolláros bevétellel. A tanulmányban található több, egészen nagy meglepetés mely évekre visszamenőleg több, téves információt is kijavít. 

 

Például - az online marketingszakértők által évek óta etalonként kezelt –2%-os konverziós arányt: mely ennél jóval alacsonyabb, mindössze 1.5% a 80 millió webáruház elemzése alapján. 

 

A kutatás kiderítette, hogy a – kereskedelmi – weboldalakra érkező látogatók 43%-a (azaz 10-ből 4 internetező) a Google organikus találatai miatt érkezett, és vásárolt: azaz a SEO fontosabb, mint valaha, hiszen a látogató 43%-a onnan ékezik. További 27% a hirdetésekből találta meg az oldalt, 16% pedig közvetlen forgalom, mindössze 6%-nyi látogató érkezett hírlevél hatására, és 3% a Facebookról. Persze, ezek csak a látogatók. A kérdés az, hogy honnan érkeznek a vásárlók? 

 

 

Ha SEO halott lenne 41%-nyi pénzt buknál

Az, hogy az organikus találatok 42%-át teszik ki az oldallátogatóknak – a Wolfgang Digital felmérése szerint – előrevetíti, hogy a vásárlók nagy része is organikusan (tehát keresés után, SEO segítségével) érkezett. 

 

A mérések szerint a vásárlók 41%-a azért vásárolt éppen az adott honlapon, mert a jó tartalomnak, és a jó Google helyezésnek köszönhetően az oldal „felhívta magára a figyelmet”, és meggyőzte a látogatót, hogy ott érdemes vásárolni. Vannak, akik ennek ellenére a hirdetésekben bíznak, és abban látják a megoldást, holott hirdetni sokkal drágább, mint a SEO, és mindössze a vásárlóid 25%-át fogják kitenni azok, akik hirdetésere kattintva érkeztek. ez az adatot különösen fontos észben tartani a nagy karácsonyi hajrá előtt, és ehhez mérten optimalizálni a SEO-ra és a hirdetésekre elkülönített büdzsét.

 

 

Sebesség: most ez a legfontosabb

A fent említett tanulmány egyik legmegdöbbentőbb mutatója az, hogy annyira felgyorsult a világ, hogy már egy oldal betöltését sem várjuk meg, ha nem muszáj: erős negatív korreláció van a betöltési sebesség, és a vásárlás között: minél lassabban tölt be egy honlap, annál valószínűbb, hogy a látogató elunja a várakozást, és vásárlás, vagy bármilyen más interakció nélkül távozik. 

 

Ez nem csak akkor gond ha fizettünk a látogatóért, hanem azért, mert ha sok látogató hagyja el gyorsan az oldalunkat, számíthatunk a Google büntetésére.

 

Persze, ezen segíthetünk az – egyes szakemberek szerint – évek óta haldokló SEO-val: ha optimalizáljuk a képeket, gyorsítjuk az oldal betöltési sebességét, előrébb kerülhetünk a Google találatok között az adott kulcsszóra, így „ingyen” lesznek a látogatóink, ezzel a vásárlóink majdnem 41%-a.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38