Samsung - HARMAN akvizíció

A Samsung a HARMAN vállalat felvásárlásával gyorsítja az autóipari és az összekapcsolható kommunikációs technológiák terjedését

forrás: Prím Online, 2016. november 16. 09:03

A Samsung Electronics és a Harman International Industries, Incorporated megállapodott, hogy a Samsung felvásárolja a HARMAN vállalatot. A dél-koreai vállalat 112 dollárt fizet részvényenként, így a teljes tranzakció értéke megközelíti a 8 milliárd dollárt. 

A tranzakció véglegesítése után a Samsung jelentős részt szerez az összekapcsolt technológiák hatalmas és gyorsan növekvő piacán, különösen az autóelektronika terén. Ez a piac 2025-re várhatóan meghaladja a 100 milliárd dollárt, így a Samsung számára elsődleges fontosságú. A HARMAN az okosautó piac vezető szereplője, így okosautókra tervezett megoldásai és hangrendszerei jelenleg több mint 30 millió járműben megtalálhatók. Abból a 7 milliárd dollár bevételből, amelyet a HARMAN a 2016. szeptember 30-án véget ért 12 hónapos időszakban könyvelt el, 65 százalék az autóiparból származik. A 2016. június 30-án készített jelentés szerint a megrendelési állománya megközelítőleg 24 milliárd dollár volt.

 

A HARMAN tapasztalata a kifinomult, járművön belül alkalmazható technológiák tervezésének és integrálásának terén, valamint a vállalat legnagyobb gépkocsigyártóival fennálló hosszú távú kapcsolata jelentős növekedési lehetőségeket tartogat. Ezek segítségével kiaknázható a Samsung mobil eszközeinek összekapcsolhatósága, a félvezetők, a felhasználói élmény és kijelzők terén szerzett szakértelme, valamint globális terjesztői csatornái.  Emellett a HARMAN márkáit és hangtechnikai lehetőségeit, valamint a Samsung fogyasztói elektronikai szakértelmét ötvözve a vásárlók további előnyökhöz és magasabb szintű felhasználói élményhez juthatnak a Samsung termékeinek és rendszereinek teljes skálájáról. 

 

„A HARMAN tökéletesen kiegészíti a Samsungot a technológiák, termékek és megoldások területén, és az egyesülés annak az autóipari stratégiának a természetes folytatása, amelyet már egy ideje követünk” – jelentette ki Oh-Hyun Kwon, a Samsung Electronics elnökhelyettese és ügyvezető igazgatója.  „A HARMAN egy felső kategóriás autóipari beszállító, jól kiépített ügyfélkapcsolatokkal, erős márkákkal, vezető technológiákkal és kategóriaelső termékek elismert kínálatával. Ennek köszönhetően erős alapot ad a Samsung számára az autóipari platform fejlesztéséhez. Dinesh Paliwal elismert globális vezető, elismerésünket és tiszteletünket szeretnénk kifejezni neki, tapasztalt vezetői csapatának, valamint a HARMAN tehetséges alkalmazottainak.  A HARMAN piacvezető pozíciója és páratlan autóipari értékesítési rendszere által fenntartott gyors növekedése tükrözi a vállalat innováció és ügyfelek iránti elkötelezettségét.”

 

http://www.ravepubs.com/

 

„A holnap járműveit alapjaiban átalakítja majd az intelligens technológia és a folyamatos kapcsolat fenntartására való képesség. Ez a fejlődés ahhoz az átalakuláshoz hasonlítható, amelyben az elmúlt évtized során az egyszerű mobiltelefonokból kifinomult intelligens eszközök váltak” – tette hozzá Young Sohn, a Samsung Electronics elnöke és fő stratégiai igazgatója.  „Jelentős hosszútávú növekedési lehetőségeket tartogat számunkra az autóipari piac, hiszen a Samsung specializált elektronikus alkatrészei iránti kereslet folyamatosan növekszik.  Biztosak vagyunk abban, hogy a közös munkának köszönhetően a HARMAN egy olyan új típusú felső kategóriás beszállítóvá válhat, amely teljes körű megoldásokat kínál a kapcsolódáson alapuló ökoszisztéma egésze számára.”

 

„Ez a felvásárlás jelentős értéknövekedést biztosít részvényeseinknek. Egy nagyobb, sokoldalúbb vállalat részeként alkalmazottaink is új lehetőségeknek néznek elébe. A Samsung ideális partner a HARMAN számára, és ez a tranzakció hatalmas előnyökkel jár autóipari ügyfeleink és fogyasztóink számára világszerte. A Samsung csúcstechnológiájú kijelzők, kapcsolódási technológiák és feldolgozási megoldások területén felmutatott eredményeinek, valamint a HARMAN technológiai vezető pozíciójának és régóta fennálló ügyfélkapcsolatainak köszönhetően a gyártók új termékeket dobhatnak piacra. A partnerkapcsolatok és a méretezés alapvető fontosságú a hosszútávú autóipari sikerhez, mivel a nagy teljesítményű okosautók és autonóm vezetési megoldások iránti kereslet rendkívüli tempóban növekszik. Ezzel a tranzakcióval a HARMAN és a Samsung egyesült erővel gyorsítják fel a fejlődést ezen a technológiai területen.  Ez a befektetés megerősíti a HARMAN alkalmazottainak erejét, valamint a piacainkon elért sikereinket és vezető szerepünket. Reméljük, hogy a Samsunggal való közös munkának köszönhetően világszerte magasabb szintű felhasználói élményt nyújthatunk a vásárlók számára.”  - jelentette ki Dinesh Paliwal, a HARMAN elnöke és ügyvezető igazgatója.  

 

Vásárlói előnyök és jelentős növekedési lehetőségek

A Samsung várakozásai alapján az egyesülés jelentős növekedési lehetőségekkel és előnyökkel jár az ügyfelek számára, mivel a Samsung és a HARMAN egymást kiegészítő technológiáival intenzívebb jelenlét érhető el a fontos végfelhasználói piacokon.  

  • Autóipar:  A HARMAN vezető szerepet tölt be az új okosautó-technológiák piacán, ideértve a szórakoztató információszolgáltatás, kiberbiztonság, vezeték nélküli frissítések és telematika területét is. Ehhez járul hozzá az a jelentős szakértelem és tapasztalat is, amelyet a Samsung az összekapcsolt technológiák (többek között az 5G), a felhasználói felületek, a kijelzőtechnológiák és a biztonsági megoldások terén szerzett. Ezek együttes alkalmazásával tovább növelhető az értékesítés a HARMAN autóipari és csatlakozási szolgáltatásai területén. Ez még azzal a jelentős előnnyel is jár, hogy az autógyártók felgyorsíthatják a következő generációs okosautók fejlesztését. 
  • Audio rendszerek:  A HARMAN márkái és csúcstechnológiás hangrendszerei fenntartják a piacvezető pozíciót – ezek között szerepel például a JBL, a Harman Kardon, a Mark Levinson, az AKG, a Lexicon, az Infinity és a Revel is.  A vállalat biztosítja a Bowers & Wilkins és a Bang & Olufsen márkák autóipari megoldásait is.  Ezek a márkák mind nagyban növelik a Samsung mobil termékeinek, kijelzőinek, virtuálisvalóság-megoldásainak és viselhető termékeinek versenyképességét, hiszen a vásárlók teljes mértékben megkülönböztetett audio- és vizuális élményhez juthatnak.
  • Üzleti termékek:  Az egyesüléssel a vállalat b2b platformja is bővül, mert integrált, nagy méretű hang- és látványtechnikai megoldásokat képes biztosítani stadionok, koncerthelyszínek és egyéb előadói központok számára, mint amilyen például a John F. Kennedy Center for the Performing Arts, valamint a STAPLES Center, amely a GRAMMY díjnak ad otthont.  
  • Összekapcsolható szolgáltatások: A Samsung hozzáférést kap a HARMAN 8000 fő szoftverfejlesztőjéhez és mérnökéhez, akikkel kiaknázhatja az összekapcsolható technológiák piacában rejlő lehetőségeket. Ez az együttműködés a közös tervezésnek, adatkezelésnek és eszközöknek köszönhetően lehetővé teszi a felhőalapú fogyasztói és nagyvállalati megoldások következő generációjának megvalósulását, valamint a teljes körű autóipari szolgáltatások megjelenését. 

 

Működési struktúra és vezetés

A megállapodás véglegesítésével a HARMAN a Samsung önálló leányvállalataként fog működni. A vezetői pozíciókat továbbra is Dinesh Paliwal és a HARMAN jelenlegi vezetői töltik majd be. A Samsung hosszú távú növekedési stratégiát követ az autóipari elektronikai piacon, és meg kívánja tartani a HARMAN alkalmazottait, központját és létesítményeit, valamint minden fogyasztói és hivatalos hangtechnikai márkáját. A Samsung hisz abban, hogy az egyesüléssel mindkét vállalat munkavállalói további előrelépési és fejlődési lehetőségekhez jutnak.

 

A Samsung autóipari elektronikáért felelős üzleti csapata, amelyet 2015 decemberében azzal a céllal hoztak létre, hogy megállapítsa a Samsung lehetőségeit az autóipar piacán, a HARMAN vezetői csapatával szorosan együttműködve dolgozik majd az egyesülés által megvalósuló növekedési lehetőségek kiaknázásán.

 

A tranzakció feltételei

A vételi ár 28 százalékos prémiumot jelöl a HARMAN 2016. november 11-i záró részvényárfolyama alapján, illetve 37 százalékos prémiumot a HARMAN 2016. november 11-én véget érő 30 naptári napos időszakra vonatkozó súlyozott átlagára alapján. A Samsung várhatóan készpénzzel biztosítja a tranzakció fedezetét. A megállapodást egyöntetűen jóváhagyta mindkét vállalat igazgatói tanácsa.

 

A tranzakció, amely a HARMAN-részvényesek jóváhagyásától, a törvényi megfelelésektől és egyéb szokásos véglegesítési tényezőktől is függ, várhatóan 2017 közepén válik érvényessé.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59