A Fujitsu AI-technológiája hatékonyabbá teszi a klinikai döntéshozatalt

forrás: Prím Online, 2016. november 21. 15:26

A madridi San Carlos Klinikai Kórházban sikeresen tesztelt új Fujitsu-megoldás javítja a klinikai döntéshozatalt. 

A megoldás azokra a mélyreható kutatásokra épül, amelyek során a Fujitsu Laboratories a fejlett adatanalitika egészségügyi alkalmazásának lehetőségeit vizsgálta. Ennek során a vállalat szorosan együttműködött a San Carlos Klinikai Kórház egészségügyi szakembereivel, és a közös, kreatív munka, a „co-creation” elveit követve teremtett kézzelfogható értéket a mentálhigiéné terén. A rendszer a Fujitsu Laboratories fejlett adatanonimizáló technológiáit és a Fujitsu adatanalitikai technológiáit hasznosítva teljesíti a spanyol egészségügyi szektor speciális követelményeit. Ez lesz az alapja annak az új egészségügyi API-nak, amelyet a jövőben a Fujitsu felhőjében vagy helyben, privát fürtben vagy felhőben lehet majd használni. 

 

Kunio Suzuki, a Fujitsu spanyolországi innovációs igazgatója szerint az új megoldás fontos lépést jelent a fejlett egészségügyi megoldások bevezetéséhez vezető úton: „A San Carlos Klinikai Kórház orvosaival folytatott együttműködés rávilágított, milyen fontos új utakat keresni a klinikai döntéshozatali folyamat támogatására. A jövőben az új egészségügyi API azonnali hozzáférést biztosít majd az orvosok számára a klinikai és külső adatforrásokból gyűjtött aggregált és integrált adatokhoz. Korábban ez az információ csak papíron, több forrásból, többféle formátumban volt elérhető. A próbaüzem során bebizonyosodott, hogy megoldásunk több mint duplájára tudja gyorsítani a betegadatok előszűrését, így az orvosok jóval több időt tudnak magukkal a betegekkel tölteni. Nagyon izgalmas fejlesztésről van szó, sokféle alkalmazási lehetőséggel, például az új orvosok képzése terén.”

 

A fél éves próbaüzem a San Carlos Klinikai Kórházban zajlott, mentális betegekkel foglalkozó gyakorlott orvosok részvételével, egy több mint 36 ezer anonim betegadatot tartalmazó alap-adatbázis felhasználásával. A Fujitsu ennek az adatbázisnak a felhasználásával dolgozta ki fejlett klinikai kutatási információs rendszerét, amely a vállalat mesterséges intelligencia, azon belül az adatanalitika és a szemantikai modellezés terén felhalmozott szakértelmére épül. A próbaüzem során a klinikai szakemberek az alapdiagnózis, a komoribiditás, a potenciáIis öngyilkossági kockázat, a kábítószerrel és alkohollal való visszaélés kérdéseivel, és a betegek egészségügyi rendszer igénybevételével kapcsolatos előtörténetével foglalkoztak. A Fujitsu rendszere rendkívül nagy pontosságot ért el a kockázatértékelésben, és felgyorsította illetve szisztematikusabbá tette a fontos klinikai adatok ellenőrzését és a fennálló klinikai problémák azonosítását. Több mint 85%-os pontossággal azonosította az öngyilkosság és a kábítószerrel való visszaélés kockázatát. 

 

Dr. Julio Mayol, a San Carlos klinikai kórház orvosi és innovációs vezérigazgató-helyettese szerint a Fujitsu egészségügyi API-ja forradalmasíthatja a klinika döntéshozatal folyamatát. „A Fujitsuval közösen végrehajtott projekt eredményeként kézzelfogható értékhez jutottunk, jelenleg pedig azon dolgozunk, hogy a megoldást skálázva és kiterjesztve, még több pszichiáter számára tegyük elérhetővé a rendszer képességeit a kórházban. A megfelelő kezelés előírásához fontos, hogy a klinikai szakemberek tisztában legyenek az egyes betegek egészségügyi kockázataival. Ehhez figyelembe kell venniük a beteg egészségügyi előtörténetét, jelenlegi helyzetét, amihez átfogó egészségügyi kockázat- és diagnózisértékelésre van szükség. Ezt a kritikus tevékenységet több mint 250 ezer klinikai orvos végzi naponta Spanyolországban. A különböző részlegektől – pl. az ügyeletről, a kórházi fekvőbeteg-osztályokról és a pszichiátriai részlegről – származó adatok integrálásának képessége például azonnal teljes képet ad a betegről. Ráadásul a korábban jellemző órák helyett másodperceken belül, így az amúgy is túlterhelt orvosoknak több idejük jut a tényleges gyógyító tevékenységre.” 

 

A nyílt innováció és a „co-creation” alapvető szerepet játszanak a Fujitsu azon célkitűzésében, hogy fejlett analitika alkalmazásával valóban integrált egészségügyi megoldást hozzon létre. „A San Carlos Klinikai Kórházzal folytatott együttműködés révén felgyorsíthattuk az innovációs folyamatokat, fontos eredményeket érhettünk el, és sokkal gyorsabban és eredményesebben meg tudtunk oldani valós problémákat, A próbaüzem sikere kulcsszerepet játszott az új egészségügyi API kidolgozásában, bemutatva, hogyan lehet a K+F és innovációs folyamatot rövid időn belül kézzelfogható üzleti megoldássá alakítani. Tovább dolgozunk az egészségügyi API technológiájának tökéletesítésén, hogy igazoljuk, fejlett AI-szakértelmünket a társadalom javára váló, korszerű megoldásokban lehet hasznosítani” – nyilatkozta Dr. Tsuneo Nakata, a Fujitsu Laboratories of Europe vezérigazgatója.

 

 

Ábra: A Fujitsu klinikai döntéshozatalt támogató eszköze – jellemző workflow a San Carlos Klinikai Kórházból

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A hazai webshopok üzemeltetői körében kutatott a Virgo csoport

A webáruházakat működtető cégek kétharmada fejlesztene, de jó részük tanácstalan, hogy merre induljon el – derül ki a Virgo csoport iparági kutatásából. Az eredmények szerint az üzemeltetők számára legfontosabb szempont a webshop működésének gyorsasága, valamint jelentős igény van a magyar nyelvű terméktámogatásra.

2020. március 30. 11:27

A marketing kiemelt feladata ma az, hogy motorizálja a gazdaságot

Sokat változott a környezet, sokat változtak a gazdasági kilátások és még többet változott a marketingkommunikációs szakma szerepe és súlypontja az utóbbi alig két hét leforgása alatt. Hatalmas szervezési, üzleti és szakmai feladatcsomagot kaptak a szervezetek, amelyet tudatosan kell menedzselniük. A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) képviselői szerint jelen körülmények között a marketingszakma kiemelt felelőssége éppen abban áll, hogy lendületben tartsa, illetve motorizálja a hazai gazdaságot.

2020. március 30. 10:16

Online feladatbankkal segíti az informatika érettségire készülő diákokat a Neumann Társaság

Internetes feladatbankkal segíti a Neumann Társaság és ELTE IK a programozás érettségire készülő diákok, illetve az őket felkészítő tanárok munkáját. A Mester.inf.elte.hu című honlap adatbázisa a 2005 és 2017 közötti összes közismereti emelt és szakmai programozás érettségi feladatot tartalmazza. Az oldalra a diákok hat különböző programnyelven feltölthetik a kódjukat, a szerver pedig automatikusan kiértékeli a munkájukat. A rendszerben a tanárok nyomon követhetik diákjaik tevékenységét.

2020. március 30. 09:21

Koronavírus: nemzetközi nagyvállalatok használják a magyar big data cég új pandémia adatbázisát

A budapesti székhelyű Starschema és a felhőalapú adatkezelési technológiákban élen járó kaliforniai tech-óriás, a Snowflake együttműködésének köszönhetően március 25-én vált elérhetővé az az integrált információs rendszer, amely a járvánnyal kapcsolatos hiteles forrásokra támaszkodva jelenleg az egyik legátfogóbb adatszolgáltatást nyújtja a világon. Az ingyenes és szabadon felhasználható adathalmaz óriási segítséget nyújthat kormányoknak, nemzetközi nagyvállalatoknak és szervezeteknek rendkívüli intézkedéseik és a gazdasági döntéseik meghozatalában.

2020. március 29. 12:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11

Javaslatcsomag szülőknek és pedagógusoknak a HiperSuli digitális tanáraitól

2020. március 15. 11:53
online sportfogadás