A kiterjesztett valóság térhódítása

Milyen iparágakat és hogyan segíthet az új technológia?

forrás: Prím Online, 2016. november 23. 09:33

Ha a technológiai trendeket vizsgáljuk, joggal tehetjük fel a kérdést, hogy a manapság egyre szélesebb népszerűségnek örvendő kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) múló divathóbort csupán vagy valóban jövőbe mutató technológia? 

Gyors elterjedése a társadalmi és szakmai életben egyértelműen az utóbbira enged következtetni. Az AR lehetővé teszi a felhasználók számára az interakciót a virtuális tartalmakkal, például egy táblagép vagy okosszemüveg használatával. Emellett ma már léteznek olyan alkalmazások, amelyek a termékek felhőben való használatával digitálisan jelenítik meg az objektumokat, így fejlesztve tovább a vizuális élményt a felhasználók számára. 

 

Kiterjesztett valóság a mindennapokban

Az AR-technológia mára már életünk szerves részét képezi. A számítógépes játékoktól kezdve a bútorok 3D megjelenítéséig minden területen alkalmazzák. Jól hasznosítható például a sportközvetítések alkalmával is: miközben a néző a televízión keresztül követi a versenyt, digitálisan megjelenik az úszók sávjának száma, vagy például az itthon is egyre népszerűbb amerikaifutball-meccseken az első kísérlet helyét jelző sárga vonal.

 

A szórakoztató funkció mellett a kiterjesztett valóság rengeteg praktikus lehetőséget is rejt magában. A sürgősségi segélyszolgáltatók AR-alapú térképeszközei például megkönnyítik az ismeretlen helyeken való tájékozódást, és olyan fontos adatokat szolgáltatnak, mint a tulajdonosok neve és címe, amelyek a térképen megjelenítve azonnali segítséget nyújtanak. A kiterjesztett valóság az egészségügy területén szintén fontos szerepet játszhat, mivel lehetővé teszi az orvosok számára, hogy távolról lássanak el betegeket, illetve előmozdíthatja a sebészképzés tökéletesítését is.

 

 

AR a villamos hálózatok területén 

A fentieken túl a villamos ipar számos szektora kamatoztathatja a kiterjesztett valóság által kínált új opciókat, kezdve a középfeszültségű kapcsolóberendezések tervezésétől, karbantartásától és telepítésétől a felsővezetékek tervezésének elemzéséig. A technológia egyre elterjedtebbé válik, és szerencsére semmi jele a folyamat lassulásának. Így tehát az előrelátó közművállalatoknak érdemes kiaknázniuk az új módszerben rejlő lehetőségeket, amellyel eddig ismeretlen funkciókat fedezhetnek fel.

 

A kiterjesztett valóság alkalmazásának előnyei:

  • Biztonság: a technológia könnyen követhető, vizuális, részletes üzemeltetési eljárásokat és kulcsfontosságú üzeneteket biztosít, amellyel csökkenthető az emberi mulasztás eshetősége. Segítséget nyújt az üzemeltetőknek abban, hogy egy adott feladat elvégzéséhez a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb berendezést tudják kiválasztani. Az AR továbbá információt nyújt a meglévő közművezetékek és földalatti közművek elhelyezkedésére vonatkozóan, ami később a munkások eszközein is megjeleníthető, így nyújtva vizuális segítséget számukra.
  • Képzés és karbantartás: a munkások a technológia vizuális utasításait követve könnyedén elsajátíthatják az új feladatok elvégzésének és a termékek karbantartásának módját.
  • Modellezés és konfiguráció: a berendezések gyorsan és könnyen megtervezhetők illetve módosíthatók, látványterveik pedig szintén egyszerűen elkészíthetők. A HD 3D technológiával minden részlet aprólékosan megjeleníthető.
  • Dokumentáció: az információgyűjtés új formája a hagyományos módszerekkel kombinálva még jobban elmélyítheti a felhasználói ismereteket.
  • Gazdaságos és hatékony: az AR a racionalizálással csökkenti a költségeket - a munkásokat megfelelő forrásokkal és információkkal látja el, amivel nem csak egyszerűbbé teszi a feladatokat, de növeli a gépek hatékonyságát, csökkenti az újratervezés miatti plusz, illetve a fenntartási költségeket, emellett az AR-modellezésnek köszönhetően előre megbecsüli a költségvetést.

 

Ha többet szeretne megtudni a középfeszültségű berendezésekkel kapcsolatos egyéb technológiákról, amelyek népszerűek lehetnek a jövőben, töltse le a Schneider Electric ingyenesen elérhető tanulmányát.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így fest a fogyasztók 5G-s kívánságlistája

Az Ericsson a mai napon kiadta az eddigi legrészletesebb 5G-vel kapcsolatos fogyasztói elvárásokról szóló tanulmányt, mely világszerte 800 millió okostelefon-felhasználó véleményét reprezentálja. Az 5G-alapú fogyasztói jövő felé (Towards a 5G consumer future) címmel megjelentetett iparági elemzés egy fogyasztói véleményekből levezetett, hat elemű feladatlistát mutat be, amelynek mentén az 5G technológia bevezetését a szolgáltatóknak biztosítaniuk kellene.

2018. január 17. 08:23

63 százalékkal több segéd- és betanított munkást kerestek a vállalatok az év utolsó negyedében

2017 utolsó hónapjaiban 17,4 százalékkal több új hirdetést adtak fel a cégek Magyarország vezető állásportálján, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban - derül ki a Profession.hu legfrissebb, Q4-es adatokat összefoglaló riportjából. Nem szűnik a szakmunkások és betanított munkások iránti igény, továbbra is ez a két kategória vezeti a hirdetői ranglistát.

2018. január 16. 17:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

E-kereskedelmi Körkép 2017

2017. december 28. 09:48

Fogyasztóvédelmi díjat kapott a UPC

2017. december 20. 09:27

AJI kártyák ajándékba

2017. november 20. 08:36

25 éves az LG Magyarország

2017. november 8. 15:19
cloudappsportal.com