A kiterjesztett valóság térhódítása

Milyen iparágakat és hogyan segíthet az új technológia?

forrás: Prím Online, 2016. november 23. 09:33

Ha a technológiai trendeket vizsgáljuk, joggal tehetjük fel a kérdést, hogy a manapság egyre szélesebb népszerűségnek örvendő kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) múló divathóbort csupán vagy valóban jövőbe mutató technológia? 

Gyors elterjedése a társadalmi és szakmai életben egyértelműen az utóbbira enged következtetni. Az AR lehetővé teszi a felhasználók számára az interakciót a virtuális tartalmakkal, például egy táblagép vagy okosszemüveg használatával. Emellett ma már léteznek olyan alkalmazások, amelyek a termékek felhőben való használatával digitálisan jelenítik meg az objektumokat, így fejlesztve tovább a vizuális élményt a felhasználók számára. 

 

Kiterjesztett valóság a mindennapokban

Az AR-technológia mára már életünk szerves részét képezi. A számítógépes játékoktól kezdve a bútorok 3D megjelenítéséig minden területen alkalmazzák. Jól hasznosítható például a sportközvetítések alkalmával is: miközben a néző a televízión keresztül követi a versenyt, digitálisan megjelenik az úszók sávjának száma, vagy például az itthon is egyre népszerűbb amerikaifutball-meccseken az első kísérlet helyét jelző sárga vonal.

 

A szórakoztató funkció mellett a kiterjesztett valóság rengeteg praktikus lehetőséget is rejt magában. A sürgősségi segélyszolgáltatók AR-alapú térképeszközei például megkönnyítik az ismeretlen helyeken való tájékozódást, és olyan fontos adatokat szolgáltatnak, mint a tulajdonosok neve és címe, amelyek a térképen megjelenítve azonnali segítséget nyújtanak. A kiterjesztett valóság az egészségügy területén szintén fontos szerepet játszhat, mivel lehetővé teszi az orvosok számára, hogy távolról lássanak el betegeket, illetve előmozdíthatja a sebészképzés tökéletesítését is.

 

 

AR a villamos hálózatok területén 

A fentieken túl a villamos ipar számos szektora kamatoztathatja a kiterjesztett valóság által kínált új opciókat, kezdve a középfeszültségű kapcsolóberendezések tervezésétől, karbantartásától és telepítésétől a felsővezetékek tervezésének elemzéséig. A technológia egyre elterjedtebbé válik, és szerencsére semmi jele a folyamat lassulásának. Így tehát az előrelátó közművállalatoknak érdemes kiaknázniuk az új módszerben rejlő lehetőségeket, amellyel eddig ismeretlen funkciókat fedezhetnek fel.

 

A kiterjesztett valóság alkalmazásának előnyei:

  • Biztonság: a technológia könnyen követhető, vizuális, részletes üzemeltetési eljárásokat és kulcsfontosságú üzeneteket biztosít, amellyel csökkenthető az emberi mulasztás eshetősége. Segítséget nyújt az üzemeltetőknek abban, hogy egy adott feladat elvégzéséhez a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb berendezést tudják kiválasztani. Az AR továbbá információt nyújt a meglévő közművezetékek és földalatti közművek elhelyezkedésére vonatkozóan, ami később a munkások eszközein is megjeleníthető, így nyújtva vizuális segítséget számukra.
  • Képzés és karbantartás: a munkások a technológia vizuális utasításait követve könnyedén elsajátíthatják az új feladatok elvégzésének és a termékek karbantartásának módját.
  • Modellezés és konfiguráció: a berendezések gyorsan és könnyen megtervezhetők illetve módosíthatók, látványterveik pedig szintén egyszerűen elkészíthetők. A HD 3D technológiával minden részlet aprólékosan megjeleníthető.
  • Dokumentáció: az információgyűjtés új formája a hagyományos módszerekkel kombinálva még jobban elmélyítheti a felhasználói ismereteket.
  • Gazdaságos és hatékony: az AR a racionalizálással csökkenti a költségeket - a munkásokat megfelelő forrásokkal és információkkal látja el, amivel nem csak egyszerűbbé teszi a feladatokat, de növeli a gépek hatékonyságát, csökkenti az újratervezés miatti plusz, illetve a fenntartási költségeket, emellett az AR-modellezésnek köszönhetően előre megbecsüli a költségvetést.

 

Ha többet szeretne megtudni a középfeszültségű berendezésekkel kapcsolatos egyéb technológiákról, amelyek népszerűek lehetnek a jövőben, töltse le a Schneider Electric ingyenesen elérhető tanulmányát.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az elavult technológia fogja vissza az európai állami szektor digitalizációját

A Fujitsu megbízásából készült tanulmány szerint az elavult technológiai infrastruktúra akadályozza az állami szektorban a digitalizáció előnyeinek kiaknázását. Az állami szektor vezetői azonban ennek ellenére biztosak abban, hogy boldogulni fognak a digitalizálódó világban.

2017. március 30. 08:35

A 77 Elektronika világújdonsága nyerte el a Magyar Innovációs Nagydíjat

A 77 Elektronika Kft. világviszonylatban is egyedülálló félautomata vizelet üledék analizátor termékcsaládja nyerte el a 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíjat. A fejlesztés, mely egy teljesen új termékkategóriát teremtett, a humán és az állatgyógyászat területén egyaránt alkalmazható. 

2017. március 29. 15:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

SMART 2017: munkaerőhiány tombolhat a digitális iparágakban

2017. március 30. 10:19

A Google feltörte a 2012 előtt használt elektronikus aláírásokat védő algoritmust

2017. március 27. 12:18

A Telenorhoz igazolt a Magyar Vöröskereszt

2017. március 21. 15:37

Sikeresen lezárult a HARMAN cégcsoport felvásárlása

2017. március 15. 09:40
cloudappsportal.com