Többet költenek a cégek IT eszközökre?

Itt a friss Rentasystem IT beruházási és finanszírozási index

forrás: Prím Online, 2016. december 7. 12:51

A kkv-piac vezető integrált, IT-, autó- és berendezés finanszírozója, a Rentasystem Kft. immár harmadszor vizsgálta az IT beruházásokat és azok finanszírozási hátterét a hazai kkv-k és nagyvállalatok körében. Az idei kutatási eredmények azt mutatják, hogy jóval többet terveznek a cégek IT eszközökre költeni, és egyre többen fordulnak a tartós bérlet, mint finanszírozási forma felé.

A Rentasystem 2016-os, 120 céget megkérdező telefonos felmérése hazai KKV-kat és nagyvállalatokat vizsgált. Az idei felmérés szerint jelentősen csökkent azok aránya, akik 2 és 8 év között, vagy 8 évnél ritkábban frissítik az IT eszközállományukat. Míg a tavalyi évben közel 70%-a, idén a megkérdezettek mindössze 44%-a vélte úgy, hogy 8 évnél ritkábban frissíti az eszközparkját. Ellenben megduplázódott az ad hoc befektetések aránya, 23%-ról 46%-ra. Hogy viszonyulnak ehhez a költések és azok nagysága?

 

2014-ben a megkérdezett vállalatok közel 80 %-a vélte úgy, hogy 2015-ben IT beruházásaik stagnálni fognak, közel 17 %-uk tervezett kis mértékű növekedést, és csak 2,5 % valószínűsített jelentős bővítést. 2017-ben 57% stagnálást, 35% kis, vagy jelentős méretű növekedést tervez. Drámaian nőtt viszont a befektetésre tervezett összeg, Míg 2015-ben 85%, 2016-ban 54%, 2017-re pedig már csak 30% tervezett 2 M Ft alatti összeget erre a célra.

 

A tavaly évhez képest csökkenő azok aránya is, akik hardver beszerzésben gondolkoznak, a szerver és a szoftver, illetve az informatikai biztonság iránti igény viszont nőtt.

 

 

 

Visszaszorulóban a készpénz, tovább erősödik a tartósbérlet

A Rentasystem által használt két mutatót egyike, a „Rentasystem IT Beruházási Barométer” az IT beruházások stagnálásának/csökkenésének, illetve növelésének egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja. A vizsgált arányszám két évvel ezelőtt 0,25 volt, vagyis négyszer annyi cég tervezett idénre stagnálást/csökkentést, mint növelést. (Ha az IT Beruházási Barométer magasabb, mint 1, akkor beszélhetünk arról, hogy nagyobb a tervezett növelés, mint a stagnálás/csökkentés). Tavaly ez az érték már 0,55 volt, vagyis már csak kb. kétszer annyi cég tervezte szinten tartani vagy csökkenteni beruházásait, mint amennyi növelni, idén pedig 0,54, tehát nincs elmozdulás a tavalyi évhez képest.

 

A másik mutatószám a „Rentasystem IT Finanszírozási Index”, amely a tartós bérlet és a saját készpénzállomány finanszírozási formák egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja, az adott év tényleges számai, és a következő évre tervezett számok függvényében. A vizsgált években mind a tervezett, mind a tényleges arányszámok növekedést mutatnak.  A 2016-os évben a tényleges arányszám 0, 099 lett, a 2017-es irányérték már 0,289. 

 

A megkérdezettek kétharmadának már több-kevesebb információja van a tartósbérlettel kapcsolatban, a hozzáértés szerepének fontossága és a rövid ügyintézési időt pártolók aránya nőtt.

 

A kutatást végző, IT eszközök, autók és termelőeszközök bérbeadására szakosodott Rentasystem Kft. ügyvezetője, Székely Balázs szerint a hazai piac, lassan, de biztosan követi a nemzetközi trendeket. Szerinte látványos a vásárlások arányának visszaszorulása, és már nem csak a céges autóflották, hanem az IT eszközök terén is. A technológiák annyira gyorsan változnak, hogy a vállalatok ma már gyakrabban hoznak ad hoc fejlesztési döntéseket is. Jó látni, hogy kevésbé tárgyi eszközökbe fektetjük a pénzünket, és inkább az emberi erőforrásra, marketingre, kutatásokra koncentrálunk, ez segíti a versenyelőnyt és likviditást, ez már kutatások szerint is a sikeresebb cégekre jellemző magatartás.

 

A kutatást a SzondaPhone Kft. készítette 2016. novemberében, 120 fős, telefonos megkérdezéssel.

A megkérdezett cégek 30,6%-a szolgáltatás, 56,2 % ipar, 9,9 %-a mezőgazdaság szektorba sorolható vállalat. A cégek 9,9 %-a 0-100 M Ft, 28,1 %-a 100 M-1 MRD Ft, 43 % 1 MRD fölötti árbevétellel rendelkezik. A vállalkozások 19 %-a 11-50 fős, 77,7 % 51-2000 fős, 2,5 % 2000 fő feletti dolgozói létszámmal rendelkezik. 

Kulcsszavak: kutatás IT Rentasystem

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okosplázák és jövőtudatos épületek

Közép-Kelet-Európában 2019 és 2020 között 4.4 millió négyzetméternyi új pláza átadása várható, amelyek okos megoldásokkal, modern designnal és növekvő méretű közösségi terek kialakításával válaszolnak a 21. századi kereskedelem kihívásaira. A CEE régió kiemelt plázáinak példáin nyomon követhetjük az elmúlt 2-3 év legfontosabb változásait: a tallini T1, a budapesti Etele Plaza és a belgrádi Big Fashion bevásárlóközpontok építészeti megoldásai és egyedi szolgáltatásai új fejezetet nyitnak a régió plázáinak történetében.

2019. október 16. 15:51

Több millió termék egyetlen webáruházban

A GKI Digital becslése szerint már több mint 4500 hazai vállalkozás érdekelt valamelyik hazai vagy akár nemzetközi online piactéren. Az általuk realizált online forgalom pedig csak tavaly elérte a nettó 12 milliárd forintot. Magyar kereskedők körében az eMAG Marketplace platformja a legnépszerűbb.

2019. október 15. 18:42

Virtuális valóság – Egy új valóság a turizmus ágazatban?

Az utóbbi évek technológiai és kereskedelmi fejlesztései következtében egyre időszerűbb kérdés, hogy vajon a virtuális valóság (virtual reality, VR) milyen hatással lesz a különböző iparágakra. Az utazási ágazat esetében például az előrejelzések rendkívül széles palettáját látjuk: a divatos technológiai fogástól az iparág létét veszélyeztető fenyegetésig terjed a spektrum. 

2019. október 15. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás