Felhívás a Nemzeti Kiberversenyen való részvételre

Stratégiai döntéstámogató szimulációs (TTX) verseny a ProDay IT-biztonsági konferencián

forrás: Prím Online, 2016. december 12. 10:57

A Digitális Pearl Harbor, a Cyber 9/11 vagy a Digitális Mohács kifejezések egy-egy nagyszabású kibertámadás napját hivatottak fémjelezni. 

Az okozott károk minimalizálásának és a pánik elkerülésének érdekében ilyen esetekre krízis forgatókönyveket léptetnek érvénybe, amik jelentős feladatokat rónak a kibertér biztonságáért felelős szervezetekre. A versenyen résztvevő hallgatók mélyebben átláthatják a kibertámadások által generált politikai és stratégiai kihívásokat, valamint a kapcsolódó válságkezelési intézkedéseket. A győztes csapat térítésmentesen utazhat a Cyber 9/12 következő fordulójára, Genfbe .

 

A gyakorlatorientált, interaktív verseny során a résztvevők megtanulnak elkészíteni egy elemzést, ami több lépésből áll, különböző választási lehetőségeket tartalmaz, illetve bemutatja azok hatásait is. A hallgatók által kidolgozott alternatívák egy valós kibertámadás esetén is hatékonyan felhasználhatóak majd az érintett nemzeti és nemzetközi szervezetek, valamint a magánszektor érdekeinek figyelembevételével.

 

Az 1961-ben alakult Atlanti Tanács (Atlantic Council) számos világméretű kezdeményezése mellett életre hívta a Cyber 9/12 hallgatói versenyt, ami a felsőoktatási diákoknak ad lehetőséget a nemzetközi kiberbiztonsági válsághelyzetek kezelésére egy, az átlagosnál nagyobb horderejű, szimulált támadás után. A jövő évre három nagyszabású megmérettetést hirdettek meg, közülük az európait 2017 tavaszán, Genfben rendezik, a Genfi Biztonságpolitikai Központtal (GCSP) együttműködve. A hallgatók egy fiktív forgatókönyv alapján reagálnak egy olyan nagyszabású számítógépes offenzívára, ami az európai rendszerek ellen irányul. Feladatuk az lesz, hogy ajánlásokat tegyenek védekező intézkedésekre, illetve összehangolják a különböző szereplők eltérő érdekeit a közös fellépés megvalósításához. A versenyzők az ötleteikből és javaslataikból egy kollektív kiberbiztonsági válságkezelő tervet állítanak össze, amiben számításba veszik a többi között a NATO, az EU és az érintett államok politikai és irányítási struktúráját.

 

A hallgatók ezúton megtapasztalhatják és elsajátíthatják az együtműködés kultúráját nemzetközi szinten, továbbá mélyebb ismereteket szerezhetnek a NATO és az EU szervezetek, valamint a tagállamok reakcióiról és válaszmechanizmusairól egy átfogó kibertámadás esetén.

 

A genfi rendezvény hazai előfutára a ProDay keretein belül életre hívott Nemzeti Kiberverseny, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közreműködésével szerveznek meg. A részvétel feltét ele egy online kvalifikációs forduló, ahol a jelentkezőknek a leadott dokumentumokban minden formai követelménynek meg kell felelniük. A február 9-ei rendezvényen a csapatok (maximum 4 fő) élőben vehetnek részt a nemzeti fordulón.  A legjobbnak ítélt csapat térítésmentesen utazhat a genfi megmérettetésre, teljes ellátással. Az önállóan jelentkezők a rendezvényen ugyancsak csoportban tevékenykednek majd.

 

 

„Mit tesznek a döntéshozók a támadást követő napon? Ez a kérdés foglalja össze legjobban a verseny lényegét. Ez egy forgatókönyv-alapú, stratégiai döntéstámogató szimuláció. Az interaktív viadalon a csapatok megvitatják a lehetséges strat&eac ute;giai és taktikai döntéseket, amiket egy jelentős kibertámadás másnapján kell meghozni. A szervezők elsődleges célja a nemzeti kibervédelmi képességek fejlesztése és azok megmérettetése, valamint a kibervédelmi ismeretek és a tudatosság növelése. A résztvevők óriási lépéselőnyre tehetnek szert, mivel a gyakorlatorientált verseny tapasztalatait felhasználva egy jövőbeni, valódi támadás esetén azonnal képesek lesznek számításba venni a lehetséges következményeket és a szükséges lépéseket. Ezen felül az incidens és a válaszlépések között eltelt reakcióidő is nagymértékben lecsökkenhet.” – nyilatkozta Berzsenyi Dániel, a verseny ötletgazdája.

 

A részvétel ingyenes, a jelentkezési határidő 2017. január 10. A megmérettetés nyitva áll minden felsőoktatási hallgató előtt, választott szakiránytól függetlenül. A jelentkezéseket Berzsenyi Dánielnek címezve a competition@blackcell.pro e-mail címre várják.

 

Bővebben a következő weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők: www.blackcell.pro

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09