Elérte a százezer lekérdezést az NMHH számhordozottsági tudakozója

forrás: Prím Online, 2016. december 20. 11:36

Már több mint százezer lekérdezést regisztrált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) telefonszám hordozottsági tudakozója. Ebből bárki megtudhatja, hogy egy megadott magyarországi telefonszám hordozott-e, és melyik a jelenlegi szolgáltatója.

Az NMHH 2015 februárjában indított weboldalán – http://www.nmhh.hu/szamhordozas – csupán a telefonszámot és egy ellenőrző kódot kell megadni ahhoz, hogy kényelmesen, gyorsan információt kapjunk a hordozottsági állapotról, az eredeti és a jelenlegi szolgáltatóról. Az oldalon december 12-én történt a százezredik keresés. 

 

Az aktuális szolgáltató azért lehet fontos információ a hívók számára, mert a díj függhet attól is, melyik szolgáltatónál végződik a hívás. A különbség különösen akkor lehet számottevő, ha a szolgáltató hálózatán belüli hívások és a hálózatból kilépő hívások díja között nagy az eltérés, és a számhordozás után egy hálózaton belüli szám átkerül másik szolgáltatóhoz, vagy fordítva, bekerül a hívó hálózatába.

 

Az angol nyelven is elérhető oldal mindig naprakész, mert közvetlenül, az amúgy kizárólag a szolgáltatók számára hozzáférhető Számhordozási Központi Referencia Adatbázisból (KRA) frissül. A számhordozási lekérdezések eredményeként az előfizetői adatokról nem kapunk felvilágosítást. számhordozottságról részletes információt az alábbi linkre kattintva olvashatnak: http://nmhh.hu/cikk/2746/A_szamhordozasi_eljaras.

 

 

Ha a fogyasztó nincs internet közelében, két módon is megtudhatja ingyenesen egy adott számról, hogy hordozott-e. Egyrészt, a mobilszolgáltatók mindegyikénél díjmentesen hívható a 1748-as szám, ahol a keresett telefonszámot, majd megnyomni a kettős kereszt # gombot. Ekkor egy hang bemondja, hogy az adott szám mely szolgáltató hálózatában működik.

 

Másrészt mindez telefonhívás nélkül is működik a telefonon az úgynevezett USSD kód segítségével. Be kell írni a *126* kódot, majd a keresett telefonszámot, majd jön a # jel és a hívás gomb, amivel hívást nem indít, csak elküldi a kódot. Pl.: *126*201234567#hívásgomb vagy *126*14577100#hívásgomb. Ezután kiírja a telefon, hogy a telefonszám melyik szolgáltatónál üzemel.

 

A telefonszám-hordozottság lekérdezése mellett – jogszabályi előírások alapján – az azonosítógazdálkodási nyilvántartás adatai, a nem azonosítható hívószámok (ezen hívószámokra kezdeményezett hívások nem jelölhetők meg az előfizető számláján és a számlamellékletben) nyilvántartása és a körzetszámokhoz tartozó települések listája is elérhetőek az NMHH honlapján.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az egyetem nem csak az egyetemről szól

Az egyetemista fiataloknak sokszor sok helyről kell összeszedniük azt a tudást, amivel majd képesek lesznek úgy kilépni a munkaerőpiacra, hogy kevés aggály legyen bennük. A ChaosStack fejlesztői verseny kétszeres győztesével, Rabatin Gáborral beszélgettünk a fiatalok lehetőségeiről, amiket érdemes az egyetem mellett átélni.

2019. október 16. 17:17

Okosplázák és jövőtudatos épületek

Közép-Kelet-Európában 2019 és 2020 között 4.4 millió négyzetméternyi új pláza átadása várható, amelyek okos megoldásokkal, modern designnal és növekvő méretű közösségi terek kialakításával válaszolnak a 21. századi kereskedelem kihívásaira. A CEE régió kiemelt plázáinak példáin nyomon követhetjük az elmúlt 2-3 év legfontosabb változásait: a tallini T1, a budapesti Etele Plaza és a belgrádi Big Fashion bevásárlóközpontok építészeti megoldásai és egyedi szolgáltatásai új fejezetet nyitnak a régió plázáinak történetében.

2019. október 16. 15:51

Ismét bírságolt a Médiatanács

Egy amerikai akciósorozat előzetesének túl enyhe korhatár-besorolása, valamint egy ifjúsági műsorban közzétett, szabálytalan játékbolt-szponzoráció miatt szabott ki bírságot az RTL Klub szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A testület eredménytelennek nyilvánította a Körmend 99,8 MHz-es rádiós frekvencia pályázatát, míg egy miskolci és egy encsi frekvencia eljárásaiban az alaki vizsgálatok után nyilvántartásba vette az egyedüliként jelentkező Magyar Katolikus Rádió Alapítványt. 

2019. október 16. 14:25

A Samsung az űr határára repíti a felhasználókat

A Samsung bejelentette legújabb, földön kívüli projektjét, az Űrszelfi küldetést, melyben egy Galaxy S10 5G okostelefont küld a sztratoszférába, amellyel a felhasználók a saját képüket is eljuttathatják az űrbe. 

2019. október 16. 12:59

Elstartolt a Green Fox Academy részidős programozóképzése

Tegnap este elindult a Green Fox Academy első részidős programozóképzése. Az új kurzus munka mellett is elvégezhető, a moduláris felépítésnek köszönhetően azoknak is lehetőséget ad az alapok elsajátítására, akik meglévő állásukhoz szereznének programozó ismereteket. A Burning Glass Technologies és az Oracle Academy elemzése szerint egyre több az olyan hibrid pozíció, ahol tech tudásra is szükség van.  

2019. október 16. 11:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás