Az LG futurisztikus robotokkal egészíti ki „Internet of Things” ökoszisztémáját

A vállalat intelligens háztartási és ipari robotjai beszélgetnek, takarítanak és füvet nyírnak

forrás: Prím Online, 2017. január 6. 10:42

Az LG Electronics a 2017-es CES-en mutatja be legújabb, valódi áttörést jelentő, intelligens robotokból álló termék-palettáját. Ezek a robotok az LG mesterséges intelligencia terén létrehozott innovációit és a „dolgok internete” (Internet of Things - IoT) területén megalkotott fejlesztéseit képviselik. 

Más készülékek mellett egy olyan robot is a termékcsalád tagja, amely egyszerre okosotthon-vezérlő (gateway) és intelligens, házi értesítési központ is, így még kényelmesebbé teszi a felhasználók mindennapi életét. Az LG az otthonok falain kívülre is kiterjeszti az IoT és az okos technológia erejét, és olyan robotokkal bővíti hálózatát, melyeket reptéri és egyéb közösségi tereken való használatra terveztek.

 

Hub Robot: felokosítja otthonunkat

Az LG szembetűnő Hub Robotja új szintre emeli az okosotthon koncepcióját. A lakás más okos eszközeihez csatlakozva a Hub Robot az Amazon Alexa hangfelismerő technológiát használja az olyan háztartási feladatok elvégzésére, mint a légkondicionáló bekapcsolása vagy a ruhák szárítási ciklusának megváltoztatása, méghozzá csakis verbális parancsok, azaz hangvezérlés nyomán. A Hub Robotot interaktív kijelzővel szerelték fel, amely információk széles választékát mutatja meg nekünk, például fotókat a hűtő belsejének tartalmáról vagy recepteket, melyeket a robot szóbeli instrukcióival lépésről lépésre végigkísér. Ráadásul a Hub Robot olyan hétköznapi kényelmi funkciókat is kínál, mint a zenelejátszás, a riasztások és ébresztések beállítása, emlékeztetők készítése, vagy a friss időjárási és közlekedési információk nyújtása.

 

Barátságos, emberszerű kialakításával az LG Hub Robot képes arra, hogy különféle módokon létesítsen kapcsolatot az egyes családtagokkal. Egy helyben képes mozogni és forogni, illetve érzelmek széles skáláját tudja kifejezni azzal, hogy egy arc jelenik meg kijelzőjén. A Hub Robotot úgy tervezték meg, hogy testbeszéd használatával reagáljon, például fejbólintással válaszoljon az egyszerű kérdésekre, illetve mindig „tudatában legyen” a lakásban zajló tevékenységeknek, például ha egy családtag elmegy otthonról, hazaér vagy lefekszik aludni. A Hub Robot beprogramozható arra, hogy mindenkit máshogy köszöntsön, hiszen képes arra, hogy kamerájával megkülönböztesse a családtagokat.

 

 

A Hub Robot akkor működik a legjobban, ha az otthon olyan közösségi tereiben — például a konyhában vagy a nappaliban — helyezik el, ahol a családtagok gyakran összegyűlnek. A Hub Robot más minirobotokkal is kiegészíthető, melyeket a ház többi szobájában helyezhetünk el. Ezek a kisméretű robotok, melyeket szintén egy-egy egyszerű vizuális kijelzővel szereltek fel, lényegében a Hub Robot kiterjesztései, melyek számos, a központi egységhez hasonló funkciót képesek ellátni.

 

Reptéri idegenvezető robot: az utas legjobb barátja

Az LG intelligens szolgáltatási hálózatának fejlesztése messze az otthonok falain túl is elér. A reptéri idegenvezető robot (Airport Guide Robot) — amely hamarosan a szöuli Incheon Nemzetközi Repülőtéren is szolgálatba áll — egy, az utazókat segítő intelligens információs asszisztens, amely négy nyelven, angolul, kínaiul, japánul és koreaiul válaszol a kérdésekre. Az utas repülőjegyének egyszerű beszkennelése után a robot pontos információkkal szolgál a beszállási időről és a kapu elhelyezkedéséről, de még az úti cél időjárásáról is. A reptéri robot becsült távolsággal és gyaloglási idővel útirányokat javasol a reptéren belüli célpontokhoz, valamint képes arra, hogy elkísérje az eltévedt vagy késésben lévő utazókat a kapujukhoz vagy más kívánt helyszínre.

 

 

Reptértisztító robot: ipari méretű tisztítást kínál

Az LG, a robotporszívók korai innovátoraként ismert vállalat termékcsaládja nem lenne teljes egy ipari méretű porszívó nélkül. Az LG reptértisztító robotja (Airport Cleaning Robot) egy nagyméretű robotporszívó, amely egy nagy kapacitású portartállyal, illetve számos tisztítókefével és motorral van felszerelve. Ez a robot minden felületet képes feltakarítani a csempétől a padlószőnyegig, továbbá a legújabb okos szenzorokkal és kamerákkal szerelték fel annak érdekében, hogy még a legzsúfoltabb reptereken is biztonságos és hatékony teljesítményt nyújtson. A többszörös szenzorok a lézer alapú fény- és távérzékelési technológia (Light Detection and Ranging — LI-DAR) mellett érzékeny lökhárítókat is használnak, melyekkel az útba eső akadályokat mérik fel. A robot a szimultán helymeghatározás és feltérképe-zés (Simultaneous Localization And Mapping — SLAM) technológiának kö-szönhetően mindig tudja, hogy éppen hol tartózkodik.

 

 

Fűnyíró robot: a kifogástalanul levágott gyepért

Az LG robotkínálatát a 2017-es CES-en egy fűnyíró robot (Lawn Mowing Ro-bot) teszi teljessé. Ez a robot a HOM-BOT porszívó sokéves fejlesztési folyamataiból profitál: sokféle kerttípushoz ideális, valamint pontosan, megbízhatóan és mindenekelőtt biztonságosan nyírja le a füvet. A reptéri robotban is megtalálható szenzorokkal és lökhárítókkal felszerelve a fűnyíró robot minden pillanatban pontosan tudja, hogy hol helyezkedik el, és felismeri az útjába kerülő akadályok — például a fák vagy a sövények — helyzetét. Arra tervezték, hogy a fűnyírási teljesítmény maximumát nyújtsa: a ro-bot egy gyorsmozgású pengét használ, ami kifogástalanul nyírt gyepet hagy maga után. Ráadásul leegyszerűsíti a hagyományosan bonyolult üzembe helyezési procedúrát, így lesz az eszköz könnyen hozzáférhető és felhasználó-barát.

 

„Az LG sok éve képviselteti magát az okos technológia és a robotika piacán a HOM-BOT robotporszívóval, ami az egyik leglátványosabb fogyasztói törekvésünk” — mondta Song Dae-hyun, az LG háztartásigép- és légkondicionáló üzletágának elnöke. „Itt a CES-en bemutatjuk, hogy a több éves kutatás során megszerzett tudást hogyan alkalmazzuk a különféle szituációkban, otthonokon kívül és belül.”

 

Az LG az új robotkollekcióját január 5-8-ig a Las Vegas Convention Center központi csarnokának (Central Hall) 11100-as standján állítja ki.

Kulcsszavak: Hub Robot robot CES 2017 LG

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új funkcióval bővült a magyar építőipari szereplők életét megkönnyítő szoftver

Európa egyik meghatározó építőipari szoftvergyártója, a bécsi székhelyű PlanRadar kifejezetten az ügyfelek, köztük a magyar felhasználók visszajelzései, kérései alapján fejlesztette ki azt az új dokumentumkezelési megoldást, amelynek köszönhetően a megrendelők, a tervezők, a kivitelezők, valamint a létesítmények üzemeltetői a korábbinál is áttekinthetőbb módon ellenőrizhetik, követhetik a projektek alakulását. 

2023. március 31. 20:27

Randstad Workmonitor 2023: A biztos munkahely és a rugalmasság egyaránt fontos

A Randstad legfrissebb, 34 piacon 35,000 munkavállaló megkérdezésével zajlott Workmonitor kutatása szerint a jelenlegi gazdasági bizonytalanság új dimenziót nyitott a dolgozók prioritásai és várakozásai terén. 

2023. március 31. 18:59

Összeolvadnak az adesso magyarországi egységei

A nemzetközi képviselettel rendelkező IT-szolgáltató adesso Group megerősíti magyarországi pozícióját hazánkban működő leányvállalatainak összeolvasztásával. Az adesso orange Kft. és az adesso Hungary Software Kft. tevékenységeinek közös üzleti szervezetbe való egyesítésével a vállalat célja, hogy ügyfeleinek teljeskörű támogatást nyújtson az informatikai létesítmények SAP S/4HANA-ra és a felhőalapú technológiákra történő átállásában.

2023. március 31. 17:28

Biomasszából készült okosórával köszönti a tavaszt a Casio

Vadonatúj modellel bővül az ütésálló G-Shock márkához tartozó, sportolásra tervezett G-Squad termékcsalád kínálata. A GBD-H2000-res négy új színben érkezik meg, amelyek közös jellemzője, hogy minden eddiginél könnyebb kivitelben készülnek, ezáltal pedig kényelmesebb viseletet biztosítanak. 

2023. március 31. 15:51

Új üzleti stratégiai vezető a CETIN Csoportnál

Új üzleti stratégiai vezérigazgató-helyettest nevezett ki a CETIN Csoport, a közép- és kelet-európai régió vezető távközlési infrastruktúra-üzemeltetője. Khalid Husseini április 1-jétől tölti be a pozíciót.

2023. március 31. 14:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08