Tavaly kevesebb magyar cég számlázott külföldre

forrás: Prím Online, 2017. január 27. 09:29

A Magyarországon bejegyzett cégek 14%-a számlázott tavaly külföldre, ami 4 százalékpontos csökkenést jelent az egy évvel korábbi 18%-hoz képest - derült ki az EOS Csoport nemzetközi fizetési szokásokat vizsgáló kutatásából.

Németországban állítják ki a legtöbb számlát külföld felé – itt minden ötödik számlán szerepel külföldi vevő – derült ki az EOS Csoport friss kutatásából. A rangsorban más európai országnak nem sikerült átlépnie a 20%-os határt – Ausztriában 16%, Magyarországon és Bulgáriában egyaránt 14-14%, míg Szlovákiában és Horvátországon 13-13% a külföldi vevő felé kiállított számlák aránya. Az összes vizsgált országot tekintve a külföldi számlák aránya 12% - így Magyarország teljesítménye a csökkenés ellenére is átlagon felüli. A reprezentatív felmérés során a TNS Infratest 3000 vállalati döntéshozót kérdezett meg Európa 14 országában.

 

A csökkenő trend ellenére az európai cégek a közeli jövőben a nemzetközi üzleti tevékenység bővülésére számítanak, a megkérdezett vállalatok 25%-a tervezi növelni a nemzetközi forgalom arányát a bevételeiben. Az európai cégek 43%-a érzi úgy, hogy fel van készülve arra, hogy külföldi vevő felé állítson ki számlát. A legmagasabb arányt itt is Németország mutatja – itt a vállalatok 65%-a tartja magát felkészültnek, míg a nyugat-európai országok közül a francia cégek érzik magukat a legkevésbé felkészültnek (38%). Kelet-Európát tekintve a csekélyebb a nemzetközi felkészültség, a vállalatok 39%-a érzi magát késznek a külföldi számlázásra. 

 

Az exportra is termelő magyar cégek fele állít ki számlát osztrák vevők felé, míg 36%-uk Németország, 35%-uk pedig Szlovákia felé számláz. Magyarországi vevők felé a legtöbb számla Bulgáriából érkezik, az exportra is termelő bolgár cégek 37%-a számláz Magyarországra. Második helyen Ausztria található, az itteni vállalatok 37%-a állított ki tavaly magyar vevő számára számlát. 

 

A megkérdezettek szerint a nemzetközi kereskedelem legnagyobb akadálya és kockázata a különböző országok eltérő jogi szabályozása. Ugyan az Európai Unió törekszik arra, hogy bizonyos tekintetben közeledjenek egymáshoz az országok szabályozási környezetei, azonban a vállalatok egy része továbbra is jelentős rizikófaktornak látja külföldi partnerekkel történő üzletkötést. 

 

Somodi Bernadett, az EOS Faktor Magyarország Zrt. értékesítési igazgatója kiemelte, hogy az megkérdezettek a második legnagyobb kockázatnak (45%) a késedelmes fizetések behajtását találják. „Az, hogy egy vállalat mennyire érzi kockázatosnak a külföldi számlázását, alapvetően befolyásolhatja nemzetközi a kereskedelmi kapcsolatok fejlődését. Nagyon sok erőforrást igényel, hogy egy cég ezt a sokféle tudást önmaga menedzselni tudja. Egy külföldi követelések behajtására szakosodott cég megadja a szükséges biztonságot ahhoz, hogy sikeres üzleti tevékenységet folytathassanak a nemzetközi piacon is. Az EOS Csoport évtizedek óta működteti nemzetközi kintlévőségek kezelésére specializálódott hálózatát és hatékonyan képes szinte a világ bármely országában keletkező tartozások behajtására“ – mondta el Somodi Bernadett. 

Kulcsszavak: kutatás EOS Csoport

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05