2017 önmagukat képző gépeket és a növekvő számú kibertámadásokat hoz

forrás: Prím Online, 2017. február 20. 15:10

Megkezdődhet az 5G és a tanuló gépek forradalma, tovább terjednek a biometrikus biztonsági rendszerek, fél trillió dollárral erősödik az IT-szolgáltatási piac, 1 milliárd dolláros árbevétellel folytatódik a bakelit reneszánsza. Ezzel egy időben megnő a DDos típusú kibertámadások volumene, egyben végéhez ér a tabletek aranykora – ez néhány, a Deloitte legfrissebb Technológiai, Média és Telekommunikációs Előrejelzések című kiadványának legfontosabb megállapításai közül.

A Deloitte által évente – idén immár tizenhetedszer – összeállított „TMT Előrejelzések” kiadvány célja, hogy bemutassa a technológia, a média és a telekommunikáció területeit jellemző piacformáló innovációkat, felvázolja a piaci szereplők előtt kínálkozó, lehetséges növekedési potenciált, egyúttal előrevetítse a fogyasztók viselkedésében bekövetkező változásokat. Az előrejelzések a Deloitte átfogó tanácsadói tapasztalatán és globális kutatási eredményein, továbbá iparági vezetőkkel folytatott több száz beszélgetésen és több tízezer fogyasztó világszerte összesített véleményén alapulnak. 

 

„A tavalyi évhez képest apró, de a szektorban végbemenő változásokra való tekintettel annál lényegesebb eltérés, hogy az előrejelzéseinket idén nem bontottuk szét a kiadványunk címében említett három szektorra. Az egyre inkább hálózatba kapcsolt világ, és a TMT területén jellemző interdiszciplináris összefonódások, például a Dolgok Internete és az M2M alapú innovációk miatt úgy véljük, hogy az idei előrejelzéseink mindhárom szektorra egyaránt vonatkoznak” – emelte ki Kigyós Zsuzsa, a Deloitte Zrt. tanácsadás üzletágának igazgatója. 

 

A Deloitte TMT-iparágra vonatkozó legfontosabb 2017-es előrejelzései:

 

Terjedőben a biometrikus biztonság

Az ujjlenyomat olvasóval ellátott eszközök száma 2017 első felében először érheti el az egy milliárdot (az aktív biometrikus érzékelők 90%-a okostelefonokba és tabletekbe lesz telepítve). Minden egyes szenzort átlagosan naponta harmincszor fogják használni, ami globálisan, egy év alatt, összesen több mint 10 trillió lenyomást jelent. Az ujjlenyomat olvasóval ellátott biometrikus szenzorok térnyerését például a kereskedelmi és pénzintézeti szektorokban, illetve az iskolákban és a kormányszervekben történő felhasználás katalizálhatja.  

 

5G: az evolúció forradalma 

2017-ben jelentős előrelépés várható a mobilhálózatok ötödik generációját jelentő 5G terén: a Deloitte becslései szerint 2017-ben csaknem 200 millió mobileszközben lehet majd 5G-s hálózati szabványt találni. Mindez a továbbfejlesztett 4G-s (LTE-A és LTE-A Pro) hálózatokon belül fog megvalósulni, ami az 5G bevezetéséig fenn fogja tartani stabil növekedését.

 

Az 5G hálózatok legfontosabb előnyei között a jelentősen megnőtt adatátviteli sebességet, az alacsonyabb válaszidőt (látenciát), valamint az alacsonyabb fogyasztású és bitrátájú Dolgok Internete-eszközök és szenzorok támogatását találhatjuk. 

 

A DDoS-támadások átlépik az 1 terabites küszöböt

2017-ben megnő a DDos (Distributed Denial-of-Service) típusú kibertámadások mértéke, ami az alacsony szinten biztosított, Dolgok Internete-alapú eszközöknek, a tapasztalatlanabb kibertámadók számára elérhetővé tett online instrukcióknak, és a feltöltési sebességek drasztikus növekedésének, ezáltal pedig az okozott károk fokozásának is köszönhető. 2017-re vetítve összesen több mint 10 millió ilyen típusú kibertámadás várható, egyenként átlagosan 1 terabit/másodperc mértékben.

 

A 2017-ben bekövetkező kibertámadások ellen egyúttal nehezebb lesz védekezni, a lehetséges megoldások között például a hálózatba kapcsolt eszközök decentralizációja vagy biztonsági hitelesítése, továbbá a dinamikus kibervédelem kialakítása és a földrajzi alapú szűrők telepítése is szerepel. 

 

 

Véget ért a tabletek aranykora? 

A Deloitte előrejelzése szerint 2017-ben az eladott tabletek száma nem éri el a 165 millió egységet, ami 10%-os csökkenést jelent a tavaly értékesített 182 millió egységhez képest. A tabletek aranykorának az egyre nagyobb méretű okostelefonok és az egyre könnyebb és kisebb laptopok vethetnek véget, amivel egyben megszűnhet a tabletek „hiánypótló”, az okostelefonok és laptopok közti űrt betöltő szerepe. (Külön érdekesség, hogy még PC-ből is több található a háztartásokban, mint tabletből.)

 

A mobileszközök is a tanulás útjára lépnek

A TMT Előrejelzésekben foglaltak szerint több mint 300 millió okostelefon (a 2017-ben értékesített készülékek több mint ötöde) lesz képes „fedélzeti egységének” köszönhetően gépi tanulásra. A technológiai fejlődés egyben azt is lehetővé teszi, hogy a gépek még akkor is tanuljanak, amikor épp nincsenek a hálózatra kapcsolva. 

 

A gépi tanulás olyan megoldások további fejlődését és fejlesztését teszi majd lehetővé, mint a hangfelismerés, a kiterjesztett valóság, a beltéri navigáció, a nyelvfordítás, vagy épp a képtitkosítás és -felismerés.  

 

A négy fal közé kerül a digitális navigáció

2022-től – a 2017-re prognosztizált 5%-kal szemben – a digitális navigáció felhasználásának legalább 25%-a várhatóan a négy fal között történik majd, aminek a kültéri navigáció bevezetéséhez hasonlatos, piacformáló ereje lehet. A személyes helymeghatározás például a mentőszolgálatok számára nyújthat akár életmentő információkat, a kereskedelmi szektorban az egyes vásárlókat beltéri digitális térképpel lehet majd a kívánt termékekhez kalauzolni, míg a gyártási szektorban a gyárban vagy műhelyben található eszközök pontos elhelyezkedését lehet azonnal megnézni. 

 

Mivel a GPS-jel nem képes például a háztetőkön áthatolni, a beltéri digitális navigáció áttörését a Wi-Fi hotspotok és a Bluetooth-alapú jeladók terjedése, valamint az egyre sűrűbben szőtt mobilhálózatok és például a mágneses helymeghatározás teszik lehetővé. 

 

Bakelit: milliárdos nosztalgia

Ugyan a digitális csatornákon terjedő zene mind bevételi és mind fogyasztói aspektusból megőrzi vezető helyét, 2017-ben is folytatódik a bakelit reneszánsza: a bakelit-termékekkel kapcsolatos árbevételek az évezredben először az 1 milliárd dollárt is megközelítik majd globálisan. Ez hozzávetőlegesen 40 millió eladott albumot jelent, ami az összes fizikai zenehordozó éves eladásának 15%-át jelenti. 

 

IT mint szolgáltatás: a fél trillió dolláros piac

A Deloitte előrejelzése szerint, 2018 végére, az IT-re mint szolgáltatásra (adatközpontokra, szoftverekre és egyéb IT-szolgáltatásokra) költött összegek világszerte csaknem 550 milliárd dollárra rúgnak majd – ez majdnem 50%-os növekedés 2016-hoz képest.  

 

„A nagyobb cégeknél történő digitális átállás minél gyorsabb és hatékonyabb megvalósítása miatt a szolgáltatóknak tisztában kell lenniük az egyes szektorok és iparágak specifikus igényeivel, és IT-szolgáltatásaikat testre szabva, proaktívan kell nyújtaniuk. A vállalati struktúra szintjén pedig úgy látjuk, hogy a digitális átállás és az IT-szolgáltatások új lehetőségei miatt a pénzügyi vezetőknek újra kell értelmezniük az IT-kiadásokra vonatkozó költségek éves megtervezését” – tette hozzá Antal Lajos, a Deloitte Zrt. kiberbiztonsági tanácsadás üzletágának magyar és közép-európai vezetője. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05