A Deutsche Telekom egész Európára kiterjeszti a NarrowBand-IoT hálózatát

forrás: Prím Online, 2017. február 24. 12:45

A Deutsche Telekom folytatja az új, standardizált és költséghatékony NarrowBand-IoT (NB-IoT) technológia bevezetését és kereskedelmi célú kiterjesztését egész Európában. 

A Deutsche Telekom NB-IoT kereskedelmi indulása 2017 második negyedévében várható Németországban, ugyanakkor a smart mérés, smart parkolás és eszközkövetés területén már számos pilot van folyamatban a vállalat nagy ügyfeleivel. Hollandiában 2017-ben befejeződhet az NB-IoT hálózat országos bevezetése számos ügyféllel, ideértve a beltéri klíma specialista Itho Daalderop vállalatot, a vasúti karbantartás-szakértő Dual Inventive-ot, valamint az érzékelőgyártó Smartsensors céget. További európai piacokon, beleértve Ausztria, Horvátország, Görögország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia piacait, a Deutsche Telekom a már meglévő NB-IoT lefedettséget tervezi bővíteni 2017-ben.

 

„Az NB-IoT megoldást Európa-szerte elsőként bevezető vállalatként büszkék vagyunk arra, hogy további bizonyítékát adjuk a Deutsche Telekom technológiai vezető szerepének” - mondta Claudia Nemat, a Deutsche Telekom Igazgatóságának Európáért és a technológiai területért felelős tagja. „A 900MHz és a 800MHz frekvencia felhasználásával folytatjuk az egész Európára kiterjedő bázisállomás fejlesztési folyamatot az NB-IoT támogatására. A technológia elérte a megígért 20dB növekedést lefedettség tekintetében, és biztosak vagyunk abban, hogy ügyfeleink gyorsan kiaknázzák az NB-IoT által nyújtott előnyöket, így az innováció élvonalában maradnak.”

 

A Deutsche Telekom széleskörű európai kiterjesztése mindössze négy hónappal azután történt, hogy a vállalat 2016 októberében Bonnban bemutatta a világ első működő NB-IoT end-to-end rendszerét, és smart parkolás alkalmazását. A technológia kulcsfontosságú előnyei az alacsony költség, jó épületeken belüli lefedettség (20 dB-lel jobb, mint a GSM), rendkívüli akkumulátor üzemidő (az NB-IoT tipikus használati jellemzői közé tartozik az akár 10 éves üzemidő két AA akkumulátorral), a licensz alá tartozó spektrum használata, továbbá a 3GPP által jóváhagyott standardizáció, amely megfelelő alapokat biztosít az LTE alapú biztonsági szolgáltatások nyújtásához. A fenti tulajdonságok lehetővé teszik az Internet of Things (IoT) alkalmazások széles körű használatát, és alapot teremtenek számos új üzleti modell kialakításához, mindezt egy nagyon biztonságos működési környezetben.

 

m2m.telekom.com

 

ista: Az első NB-IoT kereskedelmi célú smart épület megoldás

A Deutsche Telekom aktívan segíti az új üzleti modellek kutatását, továbbá a működő megoldások új technológia segítségével történő bevezetését. A Deutsche Telekom egyik szorosan együttműködő NB-IoT partnere az ista. A németországi energiaszolgáltató jelenleg több mint 15 millió összekapcsolt eszközt üzemeltet Európa-szerte  társasházakban. Ezen eszközök főként elemről működő hő- és vízfogyasztást mérő digitális mérőeszközök, valamint intelligens füstriasztók. A Deutsche Telekom NB-IoT hálózatán az ista kezdetben az intelligens rögzítésre, vizualizációra, és az energiafogyasztás számlázására összpontosít. 

 

„A lakóépület szektorban egyértelmű trendet látunk kibontakozni a smart épületek terén” - mondta Jochen Schein, az ista vezérigazgató-helyettese. „A tulajdonosok és főbérlők részéről tapasztalható igény a hálózatba kötött digitális eszközök tekintetében egyértelműen növekszik. Az ista portfóliója jelenleg körülbelül havi 400 000 ilyen eszközzel bővül.”

 

Az NB-IoT Prototyping Hub smart innovációkkal lép piacra

A Prototyping Hub segítségével a Deutsche Telekom tovább fejleszti az NB-IoT ökoszisztémát. A program célja a piaci bevezetés felgyorsítása oly módon, hogy közelebb hozza a meglévő és potenciális ügyfeleket a területre specializált IoT fejlesztők segítségével. A fejlesztők felhasználhatják a Deutsche Telekom már működő NB-IoT bázisállomásait, illetve a berlini és krakkói laborokban tesztelhetik az új alkalmazásokat és érzékelőket, amelyekhez dedikált szoftver eszközkészlet nyújt további támogatást. A kezdeményezés 2016-ben indult, és azóta több mint 100 fejlesztő csatlakozott a programhoz, akik mindegyike úttörő megoldásokat épít az új technológia köré.

 

Az egyik ilyen példa: az innovatív méhkaptár megfigyelési megoldás - Bee & Mee (beeand.me) - amely célja, hogy segítse a méhészeket a méhészet régóta fennálló kihívásainak leküzdésében. Az okos monitoring rendszer mikroprocesszoros egysége folyamatosan méri a méhészettel, méhtartással kapcsolatos legfontosabb paramétereket. A fentieken túl a méheket figyelő „babaőrökből” gyűjtött adatok adatbányászati módszerrel történő feldolgozása létfontosságú tudományos adatokat is biztosít, továbbá egy előrejelző-elemző eszköz fejlesztéséhez is hozzásegíti a méhészeket. 

 

A további kiemelkedő Deutsche Telekom NB-IoT Prototyping Hub tagok közé tartozik az Ayyeka (ayyeka.com), amely okos infrastruktúra és környezetgazdálkodási hálózatokat pl. smart vízgazdálkodás menedzsment megoldásokat fejlesztő startup; az EcoMobile (ecomobile.hr), amely horvátországi hulladékgazdálkodással foglalkozó társaság, és távoli hulladék tartályok telítettségi szintjét méri, illetve elektronikus hulladéktartály-azonosítást végez; úgymint a Flashnet, amely távoli utcai világítás megoldással (inteliLIGHT; www.intelilight.eu) jelentkezett, ezzel biztosítva, hogy a megfelelő mennyiségű fény ott és akkor álljon rendelkezésre, ahol leginkább szükséges.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AI megoldás segítheti a vállalatokat dekarbonizációs céljaik megvalósításában

Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.  

2023. március 22. 10:04

Személyre szabott diagnosztika és hatékonyabb kezelések okoseszközökkel

Az okoseszközök és felhőalapú rendszerek egyre több iparágban jelentenek innovációt és az egészségügyi ellátásban, orvosdiagnosztikában is valódi áttörést hozhatnak. A hazai egészségügyben elsőként jelent meg az a technológia, amellyel az orvosok hozzáférhetnek a betegek által rögzített vércukorszint adatokhoz, ami sokkal hatékonyabb módon teszi lehetővé a személyre szabott terápiák felállítását. 

2023. március 21. 21:24

Changing reality – az útkeresésre, újratervezésre fókuszálnak a SMART 2023 konferencia előadói

Napjaink egyik legnagyobb kihívása elengedni a megszokott, jól ismert mintákat, berögződéseket, és új utakat, nézőpontokat keresni helyettük. A 2023. április 26-án a budapesti Akváriumban megrendezésre kerülő SMART 2023 konferencia előadói is ezt a témát járják körül Nancy Rademaker, az ügyfélközpontú innováció nemzetközi hírű előadójának keynote beszédét követően. Az IVSZ népszerű B2B üzleti eseményén szó esik majd arról, milyen hatással lesz a Metaverzum, az MI-technológiák és a decentralizált gazdaság az egyes szektorok jövőjére. Az előadók arra is választ keresnek, hogy miként lehet fenntartható világot alkotni egy alapvetően fenntarthatatlan környezetben, illetve hogyan változik meg a gazdaság és az üzlet a valós és a virtuális világ határának elmosódása nyomán.

2023. március 21. 20:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48