Mentett a WIWE!

A magyar fejlesztésű orvostechnikai eszköz 1 perc alatt EKG-t mér, és előre jelzi a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát

forrás: Prím Online, 2017. március 3. 08:02

Világsikerre számítanak a WIWE fejlesztői. A magyar találmány képes előre jelezni a stroke és a szívmegállás kockázatát és ezzel ezrek életét mentheti meg. 

Sokan egészségesnek hisszük magunkat, s csak legyintünk a szűrővizsgálatokra, mondván nincs időnk rá. Valahogy így gondolhatta dr. K. Ferenc is, aki szerencséjére kipróbálta a WIWE-ot. A hatvanéves mérnök saját bevallása szerint harminc éve nem járt orvosnál, panaszmentes volt, nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt, s nincs elhízva sem. A WIWE jóvoltából azonban idejekorán fény derült egy elváltozásra, amelyet, ha időben nem ismernek fel, akár az életébe is kerülhetett volna.

 

– Mivel panaszaim nem voltak, nem láttam indokoltnak, hogy komolyabb vizsgálatoknak vessem alá magam, ám karácsony előtt unokaöcsém egy WIWE készülékkel jelent meg nálunk, és javasolta, hogy végezzük el a tesztet.  Noha mindez gyors, fájdalommentes, mégis egy kis ellenérzéssel adtam be a derekamat. Ellenkezésemnek az volt a háttere, hogy évekkel ezelőtt rész vettem egy ugyan más rendszerű, szívdiagnosztikai készülék fejlesztésében, és meglehetősen határozott véleményem alakult ki arról, hogy szívrendellenességeket csakis klinikai körülmények között, nagy bonyolultságú eszközökkel lehetséges megbízhatóan diagnosztizálni. Mosolyogva, szkeptikusan fogadtam, azt is, hogy rendellenes QTc értéket mértünk – mesélte.

  

 

 

Ennek az eredménynek nem tulajdonított túlzott jelentőséget, de aggódó családtagja mégis kardiológushoz „utalták”, így került ez év január 18-án egy modern szív ultrahang készülék érzékelője alá.  Az eredmény megdöbbentette: Dilatatív kardiomyopathia.

 

 Az említett vizsgálatot továbbiak követték, január 28-án coronarographia, majd február 8-án MR vizsgálat. A coronarographia nem mutatott ki koszorúér elváltozást, így műtéti beavatkozásra egyelőre nem volt szükség. Az MR vizsgálat eredménye fogja meghatározni a további terápia irányát. Egyelőre vérnyomáscsökkentő illetve szívritmus szabályzó gyógyszereket szed.

 

– Köszönettel tartozom unokaöcsémnek, hogy ezt a készüléket elhozta, e teszt nélkül valószínűleg csak a betegség egy későbbi, előrehaladott állapotában mentem volna orvoshoz, sokkal rosszabb gyógyulási kilátásokkal. Köszönettel tartozom a készülék létrehozónak is, úgy gondolom, hogy esetem jó példa arra, hogy tünetmentesség mellett is lehetnek komoly beavatkozásokat igénylő betegségeink. Mindennek felderítésére kiváló eszköznek tartom a WIWE-ot. 

 

 

A WIWE egy olyan névjegykártya méretű diagnosztikai eszköz, amely 1 perc alatt EKG-t mér, algoritmus segítségével kiértékel, pitvari fibrillációból adódó stroke és hirtelen szívmegállás rizikóbecslést végez.

 

A WIWE Magyarországon webshopon keresztül, és az iCenter üzletekben kapható, valamint több Egészségpénztárnál is elszámolható. A tulajdonosok tervezik további disztribúciós partnerek bevonását is, hogy a készülék minél szélesebb körben elérhető legyen a potenciális használók számára.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05