5 tipp a hatékony otthoni elektromosautó-töltéshez

forrás: Prím Online, 2017. március 28. 09:14

Az elmúlt 5 évben egyre aktuálisabbá vált az e-autózás témája, ami a közeljövőben további növekedésnek néz elébe. A tendenciához kapcsolódóan egyre népszerűbbek a közületi és az otthoni töltőeszközök is. 

A Nemzetközi Energia Ügynökség korábbi becslései szerint a belvárosi légszennyezést csökkentő, hibrid és akkumulátorral működő villanyautók 2025-re a globális járműpiac akár 15%-át is kitehetik majd. A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője az autógyártókkal (BMW, Ford és Renault), illetve a töltési infrastruktúra-szolgáltatóival (RWE és New Motion) együttműködve segíti további útján a környezetbarát közlekedés elterjedését.  

 

Manapság már nem csupán a város bizonyos pontjain találkozhatunk töltőállomásokkal, hanem egyre elterjedtebb az e-töltők otthoni felhasználása is. A Schneider Electric úgy alakította ki széles körű és innovatív elektromosautó-töltőállomás kínálatát, hogy illeszkedjen a folyamatosan fejlődő és alakuló elvárásokhoz. A vállalat EVlink Wallbox töltőállomása például az e-autók gyors és kényelmes feltöltését biztosítja a lakóhelyeken: a járművek akkumulátora a gyártmányától és töltési áramától függően akár fél óra alatt is teljesen feltankolható villamos energiával, emellett a Schneider Electric 2 éves gyári garanciát biztosít termékeire. 

 

 

A töltők esetében ma már nincs szükség bonyolult infrastruktúrák kiépítésére, érdemes azonban megfontolni pár tanácsot a hatékony és biztonságos üzemeltetéshez. Fontos, hogy e-autó tulajdonosként a legmegfelelőbb töltőállomást válassza járművéhez, amihez több szempontot is tanácsos figyelembe venni:

  1. Mérlegelje, hogy a töltőállomás beépített kábellel vagy aljzattal rendelkezzen-e. Előbbi kényelmes választásnak tűnhet, azonban szem előtt kell tartani, hogy a vezeték nem hordozható, így más helyen nem tudja majd használni. Emellett kizárólag megbízható gyártó töltőállomását használja, és ajánlott utánanézni a készülék különböző minősítéseinek is (például CE).
  2. Győződjön meg róla, hogy a töltőkábel teljesítménye illeszkedjen az autó töltésfelvevő képességéhez, illetve a töltőállomás teljesítményéhez. Ellenőrizze, hogy a vásárolt jármű milyen csatlakozótípussal rendelkezik, és ennek megfelelően gondoskodjon a gyári töltőkábelről. Soha ne használjon sérült, toldott, szerelt vagy ragasztott kábelt! 
  3. A töltőállomások nedves környezetben is alkalmazhatók, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a csatlakozók ne legyenek vizesek és a töltési pontokba ne szivárogjon be a víz. A hosszabítók, toldók, átalakítók alkalmazását tanácsos kerülni a töltés során, mert ezek nem biztonságosak, sőt, veszélyesek lehetnek mind Önre, mind a vagyontárgyakra nézve.
  4. A töltés során gondoskodjon megfelelő villamos védelemről, amely biztosítja a biztonságos betáplálást. Minimum követelmény a megfelelő teljesítményű (1 fázisú vagy 3 fázisú 20 A vagy 40 A C jelleggörbéjű) kismegszakító, és az emberi védelmet ellátó áram-védőkapcsoló (SI A zavarvédett vagy B típusú fi-relé). Ajánlott a túlfeszültség korlátozó használata is. Adott esetben érdemes áramszolgáltatói hálózatfejlesztést kérnie, mert ugyan extra költséggel jár, de megkímélheti magát a sűrű védelmi lekapcsolásoktól. Ezek nem csak bosszantóak tudnak lenni, de károsak is a készülékekre nézve. 
  5. Rendkívül fontos, hogy csak szakképzett villanyszerelővel szereltessük a rendszert az esetleges emberi és vagyoni károk, illetve a költséges meghibásodások elkerülése érdekében.

 

A lakossági felhasználás mellett az EVlink portfólió két közületi töltőmegoldást is magában foglal. Az EVlink Smart Wallbox és az EVlink Parking töltőállomásokat 7,4 kW, illetve 22,1 kW teljesítményre optimalizálták. Míg az EVlink Smart Wallboxot főként szállodák, társasházak, fedett parkolóhelyek és rendelőintézetek számára tervezték, addig a vandálbiztos, fémházú EVlink Parking köztereken, nyilvános- és fizetőparkolókban található elektromos autók töltését szolgálja. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05