Világjobbító innovátorok - avagy a női kreativitás határtalan

forrás: Prím Online, 2017. március 30. 09:30

Az innováció szóra gondolva az embernek hatalmas és bonyolult újítások és az ötletek mögött álló zsenik jutnak eszükbe.

Pedig a legtöbb, mára az életünkben nélkülözhetetlenné vált megoldás egészen egyszerű felfedezések eredménye, és annak, hogy a problémát új szemlélettel közelítették meg. Erre példa, hogy olyan területeken, ahol egyik vagy másik nem van erősebben jelen, az innovációk gyakran éppen a másik oldalról érkeznek.

 

Ma már nem kérdés, hogy bármely szakmát mindkét nem tanulhatja. Miközben a sztereotípiák a férfias vagy nőies szakmákról még ma is erősen élnek. Az egyes területeken egyre gyakrabban megjelennek azonban a másik nem képviselői is és új szemléletükkel sokszor világot megváltoztató újításokat alkotnak. Az alábbi négy találmány a ma még elsősorban férfiasnak gondolt területeken született, közös bennük azonban, hogy mindegyik mögött egy-egy kreatív nő áll.

 

1. Az ablaktörlő feltalálója: Mary Andreson

Az autóiparban még viszonylag kevés meghatározó női innovátorról hallunk. Egy közülük Mary Anderson, aki egy autós kirándulás során figyelt fel, hogy esős időben a járművezetők csak teljesen lehúzott ablakkal tudnak közlekedni. Megoldásként megalkotta a szélvédőn elhelyezkedő mechanikus szárnyakat – azaz az ablaktörlő elődjét. Érdekesség, hogy később az automatizált ablaktörlő is egy női találmány: Charlotte Bridgwood vezette be.

 

2. A fizika megújítója: Marie Curie

Marie Curie újításai valóban az egész világot megváltoztatta, habár sokan nem kifejezetten csak jó célokra használják. Az ő nevéhez kötődik a rádium és polónium kémiai elemek felfedezése, illetve férjével közösen dolgoztak a radioaktivitásokhoz kötődő kutatásokon. Marie Curie az első Nobel díjas nő, ráadásul rögtön kétszeres, emellett ő volt az első női professzor is.

 

3. A megújuló energia kutatója: Telkes Mária

A nemzetközi példák mellett a magyarok is számos innovátort találunk. Szintén a fizika területén újított Telkes Mária, akit a napenergia-hasznosítás pionírjának szoktak nevezni. Ő szabadalmaztatta a napházat, amely napenergiából nyert fűtési rendszerrel működik. A New York Times akkoriban az egyik legsikeresebb nőnek tartotta tudományos munkájáért. 

 

4. A jövő generáció innovátora: Horváth Dorka

Horváth Dorka a legfiatalabb újító egyike, az óvódásoknak mesekönyveket digitalizáló Bookr Kids alapítója. Dorka nemcsak vállalkozóként sikeres, de olyan digitális újítást hozott a könyviparba, amely megmutatja, hogy a technológia nemcsak hasznos, de kreatív is.

 

5. A következő nemzedék képviselője: Názer Lili

Lili a fiatal lányokat technológiai területen oktató Skool projekt egyik diáklánya. 11 évesen, saját fejlesztésű applikációjával, a DailyTakeMe-vel megnyerte a UPC Future Makers rangos programozó verseny hazai nagydíját, és bekerült a nemzetközi verseny 10 legjobbja közé. A DailyTakeMe egy kifejezetten gyereknek készített mobilalkalmazás, ami az időbeosztást könnyíti meg. A fejlesztés segít például elvált szülők gyerekeinek: a gyerekek könnyen követhetik, hogy ki viszi el őket egy-egy adott programra, vagy ki jön értük az iskolába.

 

A Skool projekt abban segíti a fiatal lányokat, hogy merjenek újítani, mindehhez pedig használják a technológiát. A hagyományos oktatási keretek közül kilépve a Skool programjai során a lányok a leginnovatívabb IT vállalatoknál tanulhatnak. A projekt idén először jogosult az adó 1 százalékos támogatásra, amire azért van szükségük, hogy még több világjobbító innováció születhessen. www.skool.org.hu/1% 

 

 

A Skool-ról

A Skool egy független, magyar non-profit szervezet, amelynek tagjai azon dolgoznak, hogy fiatal lányokat, nőket inspiráljanak és oktassanak a technológia területén. Műhelyprogramok és technológiára fókuszáló nyári táborok szervezésén keresztül arra törekednek, hogy megmutassák a fiatal lányoknak, hogy miről szól a technológia, és hogy milyen jövőbeni karrierlehetőségek rejlenek számukra ebben a szektorban.

Kulcsszavak: Skool innováció IT oktatás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05