Átadták a 25. Innovációs Nagydíjat

forrás: Prím Online, 2017. március 30. 09:51

Összesen több mint 21 milliárd forint árbevétel növekedést eredményező, kiemelkedő társadalmi hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj átadási ünnepségén.

A 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíj, valamint további hat innovációs díj került átadásra szerdán az Országházban. A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén az Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökével, elsősorban a gazdasági mutatók – az elért többleteredmény, többlet-árbevétel – illetve a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a legnagyobb jelentőségű tavalyi innovációkat. A 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a 77 Elektronika Műszeripari Kft. kapta. 

 

A nagydíjas 77 Elektronika Műszeripari Kft. a Félautomata vizelet üledék analizátor nevet viselő, új, a világpiacon egyedülálló készülék-kategóriának számító termékcsaláddal pályázott. A készülékből 2016-ban Európában, Ázisában és az USA-ban 2484 darabot értékesítettek, ennek nyomán közel 5 milliárd forint többletárbevételt értek el. A díjat Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Pálinkás József, az NKFIH elnöke, a bírálóbizottság elnöke adta át Zettwitz Sándor tulajdonos elnöknek. 

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. évi Ipari Innovációs Díjában az Innomed Medical Zrt. részesült a digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztéséért és forgalmazásáért. amely világritkaságnak számít az igen költséges, valamint magas dózissal működő CT készülékekkel szemben.  A fejlesztés eredményeként az Innomed Medical Zrt. 700 millió forintos többleteredményt ért el a tavalyi évben.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. évi Informatikai Innovációs Díjban a Starschema Kft. részesült Big Data Management szolgáltatásért, amelynek része adattöltések, adatmodellek, adatárházak fejlesztése és üzemeltetése, valamint elemzések, riportok készítése és infrastruktúra tanácsadás, olyan ügyfelek számára, mint a Facebook, az Apple és a Netflix. A Starschema Kft nagyrészt az új generációs szolgáltatások elindításának köszönhetően 750 millió forinttal növelte árbevételét, ez közel 70%-os éves növekedést jelent.

 

A Földművelésügyi Minisztérium 2016. évi Agrár Innovációs Díjában a MAD WINE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. részesült MÁD brand, a világ új íze innovációjáért. Ennek létrehozásakor azt a célt tűzték ki, hogy első osztályú alapanyagból kiemelkedő minőségű bort készítsenek, elsősorban a borvidék fő fajtájából, a Furmintból. Pincészetük az egyetlen magyar borászat, amely két év alatt háromszor nyerte el a Magyarország Legjobb Bora kitüntetést a Decanter világversenyen.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. évi Innovációs Díjában az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. részesült, amely bevezette a 15 hónapos üzemeltetési ciklust, így az atomerőmű évente átlagosan 26 nappal több időt tölt üzemben. Ennek köszönhetően az erőmű 2016-ban 16054 GWh-s termelési rekordot ért el, a 3. blokk pedig a VVER-440 típusú blokkok közül a világon elsőként 100%-os kihasználtsággal üzemelt. Mindeközben az atomerőmű dolgozóit érő radioaktív sugárzás jelentősen csökkent. Az innováció éves szintű pénzügyi eredményhatása 3 milliárd forint.

 

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2016. évi Innovációs Díjában a Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft. részesült. A Kompozitor Kft. által kifejlesztett és forgalmazott FuranFlex nagy hő- és korrózióállóságú flexibilis műanyag béléscső rendszer egy világszinten egyedi eljárás, amellyel bármilyen alakú, méretű és hosszúságú cső (kémény, szellőzőcső, stb.) falbontás nélkül kibélelhető toldások és illesztések nélkül. A  FuranFlex termékből a cég 2016-ban már 1,3 milliárd forint árbevételt realizált, ennek 90%-a volt exportárbevétel.

 

A Magyar Innovációs Szövetség 2016. évi startup innovációs díjában a 2015-ben alapított AImotive Informatikai Kft. részesült az AImotive aiDrive kifejlesztéséért. A cég számos globális autóipari szereplővel alakított ki partneri kapcsolatot. Az Intelligent Sorrund View rendszerüket használja a Volvo Cars nagyszabású Drive Me projektjében. Az Almotive Kft-t a CB Insights a világ 100 legjobb mesterséges intelligenciával foglalkozó startup vállalata közé választotta. Jelenleg már több mint 100 fejlesztőmérnököt foglalkozatnak. A díjat Pálinkás József, az NKFIH elnöke, a bírálóbizottság elnöke és Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke, az Innovációs Nagydíj pályázat szervezőbizottságának elnöke adta át.

 

A bírálóbizottság kiemelt elismerésben részesített további sikeres, nagy jelentőségű, több százmilliós többletbevételt elért innovációs teljesítményeket:

  • Nedves szemes termények magroppantás utáni silófóliába töltését megvalósító berendezés építése és hazai sorozatgyártása (Hevesgép Mezőgazdasági Gépgyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.)
  • Élelmiszeripar részére gyártott új, saját fejlesztésű csomagolóanyag (Karsai Pécs Kft.)
  • Magnus Aircraft Fusion repülőgépcsalád fejlesztése, valamint a világ első elektromos, kétüléses, oktató és kiképző repülőgépe, az eFusion kifejlesztése (Magnus Aircraft Zrt.)
  • Magisztrális gyógyszerfejlesztések a Mikszáth Gyógyszertárban (Octo Pharma Kft.)
  • Modulo C68e – Moduláris felépítésű, kompozit járműtestű, elektromos hajtású, innovatív városi autóbusz (evopro Bus Kft. és Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft.)

 

A XXV. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívásra az elmúlt évekhez képest kiemelkedően nagyszámú, összesen 38 pályamű érkezett be, amelyek közül a bírálóbizottság 32 innovációt ismert el sikeres, 2016-ban megvalósult teljesítményként. Ezek révén a megvalósító vállalkozások tavaly összesen több mint 21 milliárd Ft többlet árbevételt értek el (melynek jelentős hányada exportból származik) és közel 400 új munkahelyet hoztak létre. A megtakarítások, az árcsökkentő hatás, a környezeti terhelés csökkentése, stb. nyomán további több 10 milliárd Ft társadalmi haszon keletkezett. Mindez azt mutatja, hogy az elmúlt évben aktívabbá és jóval eredményesebbé váltak a vállalatok az innováció terén.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás