Nagy a tét, időben kell lépni

Nyitott műhelyekben a digitális jövőről

forrás: Prím Online, 2017. március 31. 13:57

"Digitális jövő – oktatás" címmel rendeznek konferenciát május 10.-én Budaörsön a Sportcsarnokban. A programtervezet szerint - a BBC oktatási programjával kapcsolatos angol és magyar tapasztalatokat, a magyar kormányzati szándékokat, a hátrányos helyzetű gyerekeket érintő kérdéseket felvető előadások után - nyitott műhelyfoglalkozások keretében 15-20 – ezen a téren jelentős - kezdeményezés mutatkozik be: iskolák, technológia fejlesztők,  oktatás kutatók, kormányzati és önkormányzati emberek. Jelen lesznek a legfőbb érintettek, a gyerekek, akik konkrét foglalkozások keretében a gyakorlatban ismerkednek a lehetőségekkel. Jelenlétükkel, érdeklődésükkel arra fogják figyelmeztetni az „okoskodó felnőtteket”, hogy „értünk szól a harang”, hogy „a tét nagy”, „kérünk szépen benneteket időben lépni, amíg lehet”.

 

A „Living Lab / Nyitott Műhely” a fejlesztés új koncepciója, itt találkozik, és néha helyet cserél egymással a fejlesztő és a felhasználó, a tanuló és tanító, az eladó és a vevő, az előadó és a közönség, szinte mindenki, aki az új technológiákkal kapcsolatba kerül. Mert a digitális jövő ökoszisztémája, eszközei ilyen helyzeteket hoznak létre. A MakerSpace-k, MakerSchool-ok, Innovation Hub-ok és hasonlók ennek a nagy keveredésnek a színterei, a Nyitott Műhelyek „gyermekei”.

 

A Digitális Jövő – Oktatás rendezvény második része mindenképp ilyen környezetben zajlik majd, de valamennyire az előadásokkal párhuzamosan is elkezdődnek ezek a műhelyfoglalkozások.  A várhatóan sok gyerek már a nyitástól részese lehet a digitális jövő már meg is érkezett oktatási csodáinak. A Nyitott Műhely várhatóan közel 20 helyszínén, Magyarországon működő oktató, fejlesztő, kutató műhelyekkel találkozhatnak a résztvevők, betekinthetnek a munkájukba, beszélgethetnek megszállott alkotóikkal az eredményekről, tapasztalatokról és a nehézségekről is.

 

A  gyerekek találkozhatnak a virtuális valósággal, az automatizálással, a robotikával, a programozással, az animációval, a 3D-vel, interaktív nyelvprogramokkal. Kiderül, hogyan lesz számukra biztonságos az internet, mit csinál eközben a „digitális szülő”, milyen kiegészítő képzési programok szervezhetők az iskolai oktatás mellett. Az előadók, szakemberek, a hozzáértő látogatók eközben – akár előzetes bejelentés nélkül is – „élő könyvtár” részévé válva, kisebb körökben beszélhetnek tovább „tudományukról”, segítve a digitális jövő oktatási lehetőségeinek megismerését, kibontakozását.

 

Ezen az eseményen mutatkozik be Z. Karvalics László könyve és az Infotárs kiadványa az okos városokról. Ezekkel a „nyitott tudományos műhely” asztalnál ismerkedhetnek meg majd az érdeklődők, ahol Z. Karvalics Lászlóval,  Rab Árpáddal, Gáspár Mátyással, és a budaörsi „Digitális Jövő” program kidolgozására alakult Tudományos Tanács más szakértőivel beszélgethetnek majd.  

 
Az angol-magyar konferencia és nyitott műhely találkozó ingyenes, az eseményre a Facebookon lehet regisztrálni.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dariusz Kwieciński a Fujitsu új kelet-európai vezetője

A Fujitsu piacvezető japán infokommunikációs-technológiai vállalat júliustól Dariusz Kwiecińskit nevezte ki kelet-európai vezetőjévé. Új pozíciójában Kwieciński felel a Fujitsu értékesítési és üzleti tevékenységéért Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia területén. 

2017. július 6. 11:20

Készüljön fel a megosztás gazdaságára!

Bár már most is sok mindent felborított, valójában a megosztás alapú gazdaság – sharing economy – növekedése még csak most kezdődik igazán. Becslések szerint 2025-re számos területen megközelíti a hagyományos gazdaság részesedését. Az előrelátó cégvezetők jobban teszik, ha most kezdik a felkészülést! Ebben segít a Piac & Profit június 15-i konferenciája. 

2017. június 8. 13:51

Cégmarketing trendek 2017-ben

Nem elég jónak lenni, annak is kell látszani – tartja a mondás. A nehéz piaci körülmények között pedig különösen igaz, jó marketing nélkül nagy eséllyel lehúzhatjuk a rolót. Azonban ez a terület manapság olyan gyorsan változik, hogy cégvezető legyen a talpán, aki követni tudja a trendeket. A Piac & Profit június 22-i konferenciáján a legjobb szakértők segítségével egy nap alatt áttekinthet mindent, a Facebook kommunikációtól a személyes márkaépítésig.

2017. június 2. 15:19

Pénz kéne… de honnan?

A vissza nem térítendő uniós források mellett ideje megbarátkoznia a cégvezetőknek más finanszírozási lehetőségekkel is, hamarosan ugyanis vége lesz a pénzesőnek. Pénzügyi eszközök, kockázati tőke, angyalbefektető – számos lehetőség, de melyik a legjobb? A Piac & Profit június 8-i, Pénz, de honnan? konferenciáján szakértő előadók segítségével tájékozódhat. 

2017. május 29. 16:02

Kiterjeszti eladóvédelmi programját Magyaroszágon a PayPal

A PayPal bejelentette, hogy kibővíti eladóvédelmi programját Magyarországon. A program védelmet kínál a kereskedőknek arra az esetre, ha a vételárat jogtalan tranzakcióval, például egy hackerek által feltört számláról fizetik, vagy ha a vásárló azt állítja, nem kapta meg a megrendelt tételt. Ezekben az esetekben a PayPal Eladóvédelmi Program (PayPal Seller Protection) a hatálya alá eső tranzakciók teljes összegére kiterjedően biztosítja az eladó felet.

2017. május 26. 11:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Júniusi vírusriport az ESET-től

2017. július 25. 17:21

A megjósolt trendek felé haladnak a kiberbűnözés idei irányai

2017. július 20. 16:59

Az év CIO-ja pályázat

2017. július 6. 13:48

AI-jaj, ez itt és most a robotok őskora!

2017. június 27. 19:27
cloudappsportal.com