A No More Ransom projektnek köszönhetően már 10 ezer áldozatnak sikerült visszaszerezni adatait

forrás: Prím Online, 2017. április 12. 10:09

A www.nomoreransom.org weblap már elérhető 14 nyelven és összesen 39 ingyenes dekódoló eszközt tettek hozzáférhetővé. A projekt 2016 júliusában a Holland Nemzeti Rendőrség, az Europol, McAfee és a Kaspersky Lab együttműködésével indult azzal a szándékkal, hogy a bűnügyi szervek és a magánszektor közösen lépjen fel a zsarolóvírusok ellen.

Elindítása óta több tucat partner csatlakozott világszerte, ami azt jelzi, hogy a zsarolóprogramok napjainkban világméretű problémává nőtték ki magukat. A honlap legfőbb látogatói Oroszországból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Olaszországból valamint Németországból érkeznek. 

 

 

Korábban angol, holland, francia, olasz, portugál és orosz nyelven volt látogatható az oldal, most kiegészült finn, német, héber, japán, koreai, spanyol, ukrán és szlovák nyelvű verziókkal.  További nyelvek várhatóak hamarosan, annak érdekében, hogy jobban segítsék az áldozatokat szerte a világon.

 

Új állami- és magánpartnerek

Az Avast, a CERT Polska és az Eleven Paths – Telefonica’s Cyber Security Unit szintén csatlakoznak a programhoz, így hétre növekedett a partnerek száma, és így hétre növelve a partnerek számát valamint 30 új támogató partner, köztük például a magyar adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt-vel., ezáltal már 76 támogató cég segíti a program működését. A rendvédelmi szervek új csatlakozói a következők: Ausztrália, Belgium, az INTERPOL, Izrael, Dél-Korea, Oroszország és Ukrajna hatóságai.  

 

 

Új eszközök

Az alábbi 15 új kódfejtő programmal bővült a projekt platformja, hogy tágítsa az adatmentés lehetőségeit a zsarolóprogramok áldozatainak:

  • AVAST: Alcatraz Decryptor, Bart Decryptor, Crypt888 Decryptor, HiddenTear Decryptor, Noobcrypt Decryptor és Cryptomix Decryptor 
  • Bitdefender: Bart Decryptor
  • CERT Polska: Cryptomix / Cryptoshield decryptor
  • Check Point: Merry X-Mas Decryptor és Barrax Decryptor
  • Eleven Paths – Telefonica Cyber Security Unit: Popcorn Decryptor 
  • Emsisoft: Crypton Decryptor és Damage Decryptor
  • Kaspersky Lab: Frissítések Rakhni és Rannoh Decryptors

 

Bővebb információt és megelőzési javaslatokat a www.nomoreransom.org oldalon talál. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05