A legmodernebb robotokon mutatták meg tudásukat a mérnökhallgatók

forrás: Prím Online, 2017. április 18. 13:24

A hazai PLC programozással és ipari automatizálással foglalkozó egyetemi szakok, műhelyek legjelesebb oktatói és hallgatói mérték össze tudásukat Veszprémben. A programozó versenyre több mint 20 csapat, mintegy 100 résztvevő érkezett, akik valós ipari feladatok megoldásában vettek részt.

A hosszú hagyományokra visszanyúló Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt idén 23. alkalommal rendezték meg. 1994 óta minden évben valamelyik hazai felsőoktatási intézmény ad otthon az eseménynek a villamosmérnöki, mechatronikai és informatikai területek dolgozó szakemberek és hallgatók részvételével. A verseny idén a Pannon Egyetem Mérnöki és Műszaki Informatikai Karának közös szervezésében valósult meg, a Vesz-Mont 2000 Szereléstechnikai és Gépipari Kft., a Universal Robots egyik hazai disztribútorának fő támogatásával.

 

Az elsőként piacra lépő és mára vezető kobotgyártó (kollaborítív robot) Universal Robots világszínvonalú robotkarok gyártásával foglalkozik, termékeit a résztvevők most a gyakorlatban is kipróbálhatták, megismerhették. Az UR5 típusú robotkarral felszerelt gépezet beprogramozásának kihívása a versenyzőkre hárult, úgynevezett „pick and place “ (felemelés, áthelyezés) feladatok elvégzésére kellett képessé tenniük a robotot. A szakképzett hallgatók segítségére volt ugyanakkor a Universal Robots robotjainak azon tulajdonsága, hogy szinte bármilyen automatizálható feladatra – iparágtól függetlenül - beprogramozhatóak. A versennyel párhuzamosan, az érdeklődők betekintést nyerhettek a dán vállalat életébe, emellett további termékeit is megtekinthették, úgy, mint az UR3 és UR10 típusú robotok. A Universal Robots hazai disztribútora, a Vesz-Mont 2000 Kft. munkatársai interaktív workshop keretében is választ adtak a UR robotokkal kapcsolatos programozói kérdésekre.

 

 

A versenyzők nyitottsággal fogadták az új technológiát, többen kifejezték azon igényüket is, hogy szívesen vennék, ha az egyetemi képzés keretein belül lehetőség lenne a modern technológiák alkalmazására gyakorlati órák keretén belül. A kobotokra irányuló figyelem a magyarországi vállalatok esetében is növekvő tendenciát mutat.

 

“Egyre nagyobb az érdeklődés az automatizálás iránt hazánkban is, a vállalkozások egyre nyitottabbak a kobotok iránt. Ezt egyelőre leginkább a multinacionális cégcsoportok esetében tapasztaltuk. Ez az igény úgy vélem meg fogja határozni az elkövetkező pár év fejődését, amelynek csak az automatizálási cégeknél is jelenlévő szakemberhiány szabhat gátat. Nagyon sok olyan projekt várható a jövőben, ahol robotokkal próbálják kiváltani az operátori munkaerőt partnereink.” – mondta Zentai Tibor, a Vesz-Mont Kft. ügyvezetője az automatizálás jövőjével kapcsolatban.

 

A versenyen végül az Óbudai Egyetem csapata győzedelmeskedett, második helyen végeztek a Szegedi Tudományegyetem és harmadik helyen a Pécsi Tudományegyetem hallgatói.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ismét bemutatkoznak európa legjobb női startup csapatai

Anglia, Németország, Ausztria, Magyarország, Finnország, Lengyel- és Csehország adott otthont a WSC Európa szerte zajló elődöntő sorozatának, ahonnan 6 csapat egyenes ágon jutott tovább a július 1-én megrendezésre kerülő londoni döntőbe és az azt megelőző 5 napos intenzív felkészítő tréningre. A héten, több mint 350 online jelentkező közül további 5 csapatnak szavazott bizalmat a nemzetközi szakemberekből álló zsűri. A döntősök hamarosan Európa legjobbjaival mérkőzhetnek meg az első helyért!

2017. április 28. 11:51

Tanulni is lehet az Y és Z generációktól!

Legtöbbször együtt szokás emlegetni az Y és a Z generációkat, bár sokszor különbözik a munkamoráljuk, azonban mindkét generációra jellemző, hogy egyszerre több dologgal képesek párhuzamosan foglalkozni (multitasking). 

2017. április 28. 10:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Google: Bagoly-algoritmussal a hamis hírek ellen

2017. április 27. 15:15

Hamarosan átláthatóvá válik az egészségügy

2017. április 18. 14:26

Idén is keresik az Év Internetes Kereskedőjét

2017. április 13. 11:11

Megérkezett a Windows 10 Alkotói frissítés!

2017. április 12. 11:55
cloudappsportal.com