Feszültség alatt! – Stresszoldás az IT-biztonságban

„Stressz alatt az emberek néha utálnak gondolkozni, pedig ilyenkor van a legnagyobb szükség a gondolkodásra.” Bill Clinton, az Amerikai Egyesült Államok 42. elnöke

forrás: Prím Online, 2017. április 21. 10:12

Április a stressz elleni küzdelem hónapja, ebben az időszakban a téma szakértői igyekeznek még erőteljesebben felhívni a figyelmet a probléma fontosságára, kialakulásának okaira és a megelőzési módszerekre. 

Mivel a fenyegetések száma folyamatosan nő a kibertérben, a stressz jelentős mértékben érinti az IT-biztonságért felelős informatikusokat is. A NetIQ szakértői sorra vették a szakemberek életében legnagyobb stresszforrást jelentő négy területet és a lehetséges megoldásokat.

 

A stressz testünk általános reakciója a kívülről érkező fenyegetésekre, ingerekre. Stresszornak nevezik azokat a szituációkat és tényezőket, amelyek ezt az állapotot előidézik a szervezetünkben. Az informatikai biztonsági szakemberek életében azok a helyzetek számítanak a legnagyobb stresszornak, amelyek felett nem rendelkeznek kontrollal. Az olyan vállalatok, mint a NetIQ azon dolgoznak, hogy segítsenek számukra semlegesíteni ezeket a helyzeteket és visszaszerezni az irányítást.

 

 

Új fenyegetések napról napra

Az elmúlt évben összesen több mint 6.000 új informatikai sebezhetőséget azonosítottak. Természetesen ezeknek csupán egy kisebb hányada érinti egy-egy vállalat IT-infrastruktúráját, de még így is óriási mennyiségű biztonsági hibával kell folyamatosan lépést tartani, ha több száz vagy akár több ezer szerveren, alkalmazáson és eszközön szükséges ellenőrizni a naprakészséget.

 

Ez a helyzet tökéletes példája a stresszt előidézésének, ilyen esetekben azonban segítséget nyújthatnak az érintett területeken dolgozó kollégák. A magány és az elszigeteltség növeli a stressz szintjét, az erős támogatói hálózat viszont csökkenti az aggodalmakat. Érdemes tehát egy olyan adatbázist vagy levelezési listát létrehozni házon belül, amelyen keresztül az IT-üzemeltetők, illetve a rendszerekért, hálózatokért és alkalmazásokért felelős szakemberek megoszthatják az egyes területeket érintő, legfrissebb biztonsági problémákkal kapcsolatos információkat egymással és a biztonsági szakértőkkel.

 

Felhasználói viselkedés

Jóval kevésbé lenne stresszes az IT-biztonság, ha a felhasználók nem lennének részei az egyenletnek. Ők a leggyengébb láncszemek ezen a téren, gyakran próbálják megkerülni a vállalati biztonsági előírásokat, bedőlnek az adathalász támadásoknak, esetleg más módon kiszolgáltatják a hozzáférési adataikat. Rendkívül nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, ahol biztonságban vannak a vállalati erőforrások, alkalmazások és adatok, ugyanakkor a felhasználók is egyszerűen és nyugodtan végezhetik a munkájukat. 

 

A NetIQ szakértői szerint erre az a legjobb megoldás, ha a vállalatok a személyazonosság-kezelési (IDM) eszközök képességeit további ellenőrzési és felügyeleti funkciókkal egészítik ki az Identity Governance & Administration (IGA) megoldásokon keresztül. Ezek révén garantálható, hogy minden felhasználó mindig csak azokhoz az elemekhez férhessen hozzá, amelyekre valóban szüksége van a munkájához, ezáltal csökkenthető a felhasználói hibákból vagy visszaélésekből eredő kockázat.

 

 

Költségek jóváhagyatása

Sok vállalatnál a biztonságra fordított összeg nem nő egyenes arányban a fenyegetések számával, az IT-biztonsági szakemberek számára pedig ez újabb stresszort jelent. Azokban az esetekben, amikor nincs mód arra, hogy a teljesen újszerű fenyegetések ellen a legmodernebb megoldásokat vessék be, célszerű áttekinteni az aktuális helyzetben rendelkezésre álló eszközöket, és megvizsgálni, hogy ezek nyújtanak-e további lehetőségeket a jelenlegi körülmények javítására. Sok esetben a felhasználók rendszeres oktatása is segíthet abban, hogy az IT-biztonsági szakértők újra a kezükben érezzék az irányítást, és megnyugtassa őket, hogy mindent megtettek a kockázatok elhárításáért.

 

Kiszámíthatatlan incidensek

Magától értetődő módon a biztonsági incidensek okozzák a legnagyobb stresszt a területért felelős szakemberek életében. Egy ilyen eseménynél borul a betervezett munka, azonnal meg kell találni az összes biztonsági rést, és megszüntetni minden esetleges adatszivárgást. Ráadásul mindeközben olyan emberek figyelme is erre a területre irányul, akik nem feltétlenül értik teljes mértékben, mi is történik pontosan. Ilyen esetben azzal lehet csökkenteni a feszültséget, ha pontos és precíz terv áll rendelkezésre a helyzet kezelésére vonatkozóan.

 

Szintén leveszi a terheket az IT-biztonsági szakértők válláról, ha olyan fejlett biztonsági információ- és eseménykezelő (SIEM) rendszert használnak, amely képes teljes körűen, valós időben monitorozni a vállalati infrastruktúrán belül zajló eseményeket, összegyűjteni és elemezni a naplófájlokat, és ez alapján felismerni a különféle rendellenességeket és behatolási kísérleteket, illetve ezek után automatikusan meg is tudja tenni a szükséges válaszlépéseket.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50